Ninjanın İntikamı: Kafalara Dikkat!!

14.01.2010 09:27

Ninja\'nın İntikamı garip bir biçimde izleyici tarafından fazlası ile bağırlara basıldı. Elbette bir süredir beklenen bir aksiyon filmi olması haricinde projenin arkasında Wachowski kardeşlerin olması ve V For Vendetta ile bizi başarılı bir biçimde heyecanlandırmayı bilmiş James McTeigue\'ın olması beklenti çıtasını yükselten unsurlar fakat buna rağmen beyazperdede boy gösteren bu maceranın sıradanı aşmadığını üzülerek belitmek istiyorum...


Herşeyden önce Ninja\'nın İntikamı ilk etapta beynimde 90 \'ı yılların ucuz aksiyon filmlerine çakılan fiyakalı bir selam şimşeklerini çatırdattı. Video konseptini ucundan köşesinden yakalamış olan akranlarım ve ağabeylerim ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır. Projenin yaratıcılarını bir an için görmezden gelsek bile aylar öncesinden dönen fragmanın vaadini hiçe saymak oldukça güç. Sonuç olarak "Matrix\'in yaratıcılarından" gibi bir armayı her Wachowski filminin önüne, "sattıran" slogan olarak sokuşturmak, Speed Racer sonrasında her işin ciddiyetini bir nebze düşürüyor.


Gel gelelim Raizo\'nun intikam hikayesinin, benzerlerinden en ufak bir farkı yok. Sakın bana kalkıp "aksiyon filmine de bu ciddiyetle yaklaşılır mı?" sorusunu sormayın. Bourne serisi aksiyonun gidişatı ve derinliği konusunda ders vermişken böyle bir düşünce zaten abest ile iştigal! Eğer ki Ninja\'nın İntikamı\'nı, seyircinin kendi uydurması olan alt tür (yani bizim kaba tabirimiz ile dövüş filmi) kategorisine sokuşturma konusunda direniyorsanız eğer o konuda bile işi tam anlamıyla yırttığını söyleyebilmek pek mümkün değil. Zira film, her ne kadar bir kaç tane iddialı sahne barındırsa da aksiyondan çok karambol izletiyor. Gerçek anlamda tat alabildiğiniz incelikli sahneler beklediğinizden daha az çıkarsa şaşırmayın. Hepsinden önemlisi başta sağduyulu, zeki ve ölümcül olan ninjaların otoyol sahnesindeli aleni avanaklıkları ciddiyeti de biraz biraz düşürüyor.


Raizo\'nun klişeler ile örülmüş olan intikam hikayesini bir çeşit noir film örneği olarak görebilmek de mümkün. Şiddet dozunun ve içeriğinin son dönemin genel izleyici profilini yakalamaya çalışmış gibi bir hali var fakat işin aslını bilemeyiz elbette! Buna rağmen izleyicinin yorumlarını okuyacak olursanız eğer, filmin, kendini izlettiren en önemli unsurlarından birinin de içeriğindeki şiddet olduğunu üzülerek duyuyorsunuz. Ne yazık ki cılk kana batmış olması artık bir filmi başlı başına izlettirebilme özelliğini (Testere ailesinin son üyesi olan altıncı bölümünün gişede umduğunu bulamamış olmasına rağmen) koruyor.


Bu öyküde gerçek anlamda orjinal bir taraf olduğunu savunanların sayısı maalesef oldukça fazla. Bilgisayar oyunu estetiğine yakın duran filmimizin ana karakteri olan Raizo, modern çağın Kratos\'u diyebiliriz. Beklentilerimizi sıfırlayıp salt aksiyon arayışına girdiğimizde bile elimizde avucumuzda fazla bir şey kalmıyor. Hal böyle olunca Ninja\'nın soğuk yenmesi gereken intikam hikayesi bir süre sonra klişeler ile seyir zevkinize darbeler indirmeye başlıyor...Peki af buyurun ne için teşrif buyurduk sinema salonuna?