İstanbul’un Fetih Öyküsü Çekiliyor

28.04.2010 10:29
İstanbul’un Fetih Öyküsü Çekiliyor

Hollywood standartlarındaki etkileyici prodüksiyonuyla bugüne kadar Türkiye’de gerçekleştirilen en iddialı yapım olan Fetih 1453 filminin çalışmaları hızla devam ediyor. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethini en gerçek haliyle gözler önüne serecek olan film; altyapısından senaryosuna, kullandığı teknolojiden dekor ve kostümlerine kadar Türk sinemasında birçok ilke imza atıyor. Sadece sanal gerçeklik teknolojisine 2 milyon dolar bütçe ayıran film, bugüne kadar Türkiye’de yapılan en görkemli film olacak.

 

Türk ve İslam dünyası açısından büyük öneme sahip olan ve bugüne kadar sinemaya uyarlanmayan Fatih Sultan Mehmet’in destansı İstanbul fethi ilk defa seyirciyle buluşacak. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Faruk Aksoy’un üstlendiği, senaryosunun Attila Engin tarafından kaleme alındığı ‘Fetih 1453’ filmi Türkiye’nin en pahalı yapımı olacak. Bu görkemli filmin üç aşamalı olarak planlanan çekimlerinin ilk aşaması tamamlandı, montajlandı ve tüm görsel efektleri bitirildi. İkinci aşamanın çekimleri ise 03 Mayıs tarihinde başlıyor.

 

Oyuncu eğitmenleri, savaş koreografları, dublörler ve atlı sahnelerde kullanılacak dövüş ustalarının  yurt dışından özel olarak getirtildiği film, gerçek çekimin getirdiği sınırlamaları ortadan kaldıran sanal gerçeklik teknolojisine ayırdığı 2 milyon dolar bütçesiyle de alanında bir ilke damgasını vuruyor.

 

Hollywood teknolojisine sahip ilk tarihi Türk filmi

 

İstanbul, Mersin, Edirne ve Yalova’nın 4 ayrı çekim mekanı olarak belirlendiği filmde şu anda var olmayan birçok tarihi mekanı tekrar canlandırmak için Hamit Keleş’in yönetiminde, sanal gerçeklik teknolojisine baş vuruluyor. Araştırması 19 kişilik bir ekip tarafından yapılan dönem mimarisinin tüm öğeleri, green-box ve blue-box tekniklerinin uygulandığı stüdyo çekimlerinde hayata geçirildi. 100 kişilik ayrı bir teknik ekip ise ‘2012’ adlı ünlü Hollywood bilim kurgu filminin yapımında kullanılan bilgisayar efektlerini kullanmak üzere istihdam edildi. Filmde, sanal gerçeklik ortamında dünyada yeni yeni kullanılmaya başlanılan, her biri 16 çekirdekli işlemciye sahip 200 adet bilgisayar kullanılıyor. Dünya standartlarında animasyon tekniklerinin uygulandığı film aynı zamanda Türkiye’de bilgisayar teknolojisinin kullanıldığı ilk tarihi film olma özelliğini de taşıyor.

 

15000 m2’lik dekor, 25 bin metre kumaştan kostüm

 

İstanbul’un fethi ve Fatih Sultan Mehmet’in kişiliği üzerinde odaklanan filmin görsel gerçeklik bütünlüğü için dekor ve kostüm araştırmaları titizlikle yürütüldü. Çeşitli Osmanlı ve Bizans yapıları ve sokakları, Mimar Sinan Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Tarihi Uzmanı  Doç. Dr. Gülgün Köroğlu ve Bizans Mimarisi Danışmanı Massimo Farinelli tarafından yapılan dönem mimarisi araştırmaları sonucunda, 15000 m2’lik alan üzerine dekore edildi. Savaş planlarının çekimi için 2’si yabancı 5 yapım tasarımcısı tarafından İstanbul surları, Bizans yapı ve sokakları, Ceneviz ve Osmanlı gemileri birebir uygunlukta inşa edildi. Filmde döneme ait bir kısım orijinal aksesuar ve eşyalar kullanılırken; mancınık, Greek Ateşi, savaş kuleleri ve fetihte kullanılan toplar gibi 1238 parça savaş enstrümanı da aslına uygun şekilde yeniden yaptırıldı. Döneme ait kılık kıyafet ve yaşam tarzı araştırmaları Topkapı Sarayı Müzesi Padişah Elbiseleri ve Kumaşlar Bölümü Uzmanı Em. Doç. Dr. Hülya Tezcan’ın danışmanlığında, dönem kıyafetleri dikimi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tiyatroları Kostüm Tasarımcısı Canan Göknil tarafından özel olarak kurulmuş bir dikimevinde, 35 kostüm ustası terzi tarafından yeniden tasarlanarak gerçekleştirildi. Bu çalışmalar sırasında üzerlerinde özel boyahanelerde renklendirme, eskitme ve işleme uygulamaları yapılan 25 bin metre kumaş kullanıldı. Savaş sahnelerinde kullanılan 1500 adet komutan ve asker zırhı ve savaş malzemeleri de özel olarak Çek Cumhuriyeti’nde yaptırıldı.

 

İkinci yönetmen Holywood’dan, oyuncu eğitmeni Çek Cumhuriyeti’nden

 

Fatih Sultan Mehmet’in tahta çıkışı ile İstanbul’u fethettiği 2 yıllık döneminin ilk kez ele alındığı film, 350 çalışanı ile de Türkiye’nin en kalabalık film ekibine sahip projesi olma özelliği taşıyor. 8 ay süren detaylı cast çalışmaları neticesinde belirlenen oyuncu ekibi, oyunculukta tecrübeli, büyük çoğunluğu tiyatro oyuncusu olan ‘taze yüzler’ den oluşuyor. Fatih Sultan Mehmet\'i oynayacak oyuncu ise 1680 kişi arasından günler süren bir eleme ardından seçilen, daha önce beyaz perdede görünmemiş bir yüz.

 

Oyunculuk alanında da özenli bir çalışmanın yürütüldüğü filmde, Çek Cumhuriyeti’nden gelen uzman bir ekip tarafından kılıç ve mızrak kullanma, ok atma, at binme ve senkronize savaş eğitimi dallarında yoğun bir eğitimden geçti.

 

Çekimler boyunca yaklaşık 15 bine yakın figürasyon kullanılacak olan 1453 Fetih filminin savaş sahnelerinde görev  alacak 100’e yakın  dublör, Starwars, Gladiator, Cennetin Krallığı, Troya gibi filmlerde yer alan dublörler arasından seçilerek yurtdışından özel olarak getirtildi. Savaş Sahnelerinin çekimi ve koordinasyonu için de Star Wars ve Wanted gibi filmlerde ikinci yönetmenlik ve dövüş koreograflığı yapan  Nick Gillard, koreograf ve ikinci yönetmen olarak görev alıyor.

 

Senaryo editörlüğünü Faruk Aksoy ve İrfan Saruhan’ın üstlendiği filmin müzikleri içinse Oskar ödüllü Hans Zimmer ve Brain Tyler ile görüşmeler devam ediyor.