Kamran İnce'den Gizemli Notalar

25.06.2010 10:06
Kamran İnce'den Gizemli Notalar

18 Haziran\'da vizyona çıkan, başrollerinde Colin Farrell ve Alicja Bachleda\'nın rol aldığı, yönetmenliğini Neil Jordan\'in üstlendiği Ondine / İlahların Aşkı adlı filmde Türk besteci Kamran İnce\'nin Domes (Kubbeler) adlı eserinden parçalar kullanıldı.

 

Filmin çok önemli 4 ayrı sahnesinde kullanılan müzikler bestecinin \"Kamran Ince\" adlı Naxos\'dan çıkan CD\'sinden alındı.

 

\"Domes\" bestecinin 1993 baharında Roma\'da yaşadığı çatı katından görünen kilise kubbelerinden esinlenerek bestelediği daha çok ruhani duyumlar olarak nitelendirdiği bir çalışması. Büyüdüğü İstanbul şehrinin camilerinin kubbelerini anımsatan bu görüntü, kilise çanları ya da ezanlardan değil tuhaf ve huzur verici bir sessizlikten sanatçıya ilham sunmuş.

 

Kamran İnce, Los Angeles Times Gazetesi tarafından, \"Modern müzikle bağlantısını koparmadan egzotik kalabilen nadir bir besteci\" olarak nitelendirilmiştir. 1960 yılında Montana\'da Türk ve Amerikalı anne-babadan dünyaya gelmiştir. Doktora derecesini Eastman School of Music\'den alan sanatçı halen İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi\'nde (MİAM) Eşbaşkan ve University of Memphis\'te kompozisyon profesörü olarak görev yapmaktadır.

 

Eserleri dünyanın önde gelen orkestraları tarafından seslendirilmektedir. Sadece onun müziğine ayrılmış konserler arasında Hollanda Festivali (Amsterdam), CBC Encounter Series (Toronto), Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, Estoril Festivali (Lizbon), TurkFest (Londra) ve Globalizasyonda Kültürel Etkileşimler Festivali (Ho Chi Minh City) sayılabilir. Senfoni orkestraları ve oda müziği grupları için olan çalışmaları yanında bale ve film müzikleri de bestelemiştir. Sayısız ödülleri arasında Prix de Rome, Guggenheim ve Lili Boulanger ödülleri sayılabilir. Waves of Talya adlı eseri Chamber Music Magazine tarafından, \"20. yüzyılın en iyi oda müziği eserleri\" listesinde yer almıştır. Tüm eserleri Schott Music Corporation tarafından yayımlanmaktadır.