Cehennem'in Meleklerini Yakından Tanıyalım

29.06.2010 17:27
Cehennem'in Meleklerini Yakından Tanıyalım

Cehennem Melekleri, bir Güney Amerika ülkesinin kural tanımaz diktatörünü yıkmak ve diktatörlük rejimini sona erdirmek için ülkeye gizlice sızan bir grup paralı askerin hikayesinin anlatıldığı; aksiyon sinemasının en gözde aktörlerinin yer aldığı olağanüstü kadrosuyla dikkatleri çeken 2010’un en iddialı aksiyon-gerilim filmlerinden biri.

 

OYUNCU KADROSU

 

SYLVESTER STALLONE

 

Sylvester Stallone 1976 yılında En İyi Film kategorisinde Oscar kazanan ve kendi senaryosundan  beyazperdeye uyarlanan Rocky filminin başrolünde yer aldığı günden beri dünya çapında sadece bir aktör olarak değil, aynı zamanda senarist ve yönetmen olarak da büyük bir şöhrete kavuşmuştur. 5 devam filmi çekilen ve 2006 yılında seriye Rocky Balboa ile son verilen bu filmler sayesinde hem Stallone hem de Rocky sinema tarihinin gerçek birer ikonu haline dönüşmüştür.

 

Cehennem Melekleri’nde hemen önce Stallone, yine senaryosunu yazdığı, başrolünde rol aldığı ve yönetmenliğini üstlendiği Rambo filmi ile hayranlarının karşısına çıkmıştı. Hem de serinin ilk filmi, Rambo: İlk Kan’ın sinema dünyasını adımını atmasının 25 yıl ardından…

 

Ancak Cehennem Melekleri’nin Stallone’nun hayatında bir sinemacı olarak çok daha önemli bir yeri var. Çünkü Stallone bu film için bir hayalini gerçekleştirdi ve gerçek anlamda bir All Star aksiyon kadrosu kurmayı başardı. Bu filmde kimler yok ki! Jason Statham, Mickey Rourke, Jet Li, Eric Roberts, Dolph Lungren, Steve Austin, Bruce Willis ve Arnold Schwarzenegger. Sly tüm bu muhteşem kadroyu filmin çekimleri için Brezilya’ya götürmeyi başardı ve olağanüstü bir yapıma imza attı.

 

JASON STATHAM

 

Guy Ritchie’nin Ateşten Kalbe Akıldan Dumana filmine rol alarak büyük bir çıkış yapan Jason Statham, Ritchie’nin vazgeçemediği oyunculardan biri olmayı başardı. Yönetmenin Kapışma filminde Brad Pitt ve Benicio Del Toro ile rol alan ünlü aktör, Revolver’de de Mark Strong ile kamera karşısına geçti. 2002 yılında Luc Besson’un Taşıyıcı’sında başrolü kapıp da beyazperde de boy gösterdiğinde gerçek anlamda bir aksiyon starına dönüştü. Statham serinin ikinci ve üçüncü filmlerinde de rol alarak başarısını devam ettirdi ve 2003 yılında Charlize Theron ve Mark Wahlberg ile İtalyan İşi’nde başrolleri paylaştı.

 

Cehennem Melekleri’nin çekimlerini tamamlayan Statham yeni filmi The Killer Elite için kamera karşısına geçti ve filmde başrolü Clive Owen ile paylaşıyor. The Killer Elite Ranulph Feinnes’in aynı adlı çok satan romanından beyazperdeye uyarlanıyor.

 

JET LI

 

Beijing’de dünyaya gelen Jet Li, Çin’in geleneksel dövüş sanatı Wushu’nun gerçek anlamda ustası. Çin’in ulusal şampiyonu olmayı başaran Li, 1974 yılında başkan Nixon için Beyaz Saray’da özel bir şov düzenledi ve bu performansın ardından Amerika’da çalışmaya başladı. İlk filmi Shaolin Temple ile büyük bir çıkış yapan Li bir anda Çin’in en popüler sinema yıldızına dönüştü ve devamında çevirdiği 25 aksiyon filmi ile tüm Asya’da gerçek anlamda yıldızlaştı.

 

1998 yılında Mel Gibson ve Danny Glover’ın karşısında Cehennem Silahı 4’te rol aldıktan sonra Hollywood’un en sevilen aksiyon yıldızlarından birine dönüştü. Yüksek bütçeli bir çok yapımda rol alan Li’nin rol aldığı filmler içinde The Mummy: The Tomb of the Dragon Emperor, War, Fearless, Hero, The Warlords yer alıyor.

 

DOLPH LUNDGREN

 

İsveç’te dünyaya gelen Dolph Lundgren düşünülenin aksine ilk kariyer adımlarını son derece farklı atmıştı. Babasının ve ağabeyinin ayak izlerini takip eden Lundgren, Stockholm’de Royal Institute of Technology’de Kimya Mühendisliği eğitimi almaya başladı. Exchange öğrenci olarak gittiği University of Sydney’de gösterdiği başarının ardından Fullbright bursuna layık görüldü ve dünyanın en prestijli okullarından biri olan MIT’de okumaya hak kazandı. Ancak öğrencilik yıllarında harçlığını çıkarabilmek için fotomodellik yaparken sen kesinlikle aktör olmalısın diyen bir arkadaşının sözünü kulak arkası etmedi ve hayatında büyük bir değişim gerçekleştirdi.

 

İlk çıkış yaptığı film 1985 yılında rol aldığı James Bond filmi A View to Kill idi. Ancak Lundgren’i dünya çapında bir yıldıza çeviren film Rocky 4 ve bu filmde canlandırdığı Rus boksör Ivan Drago karakteri oldu.

 

Lungren aktörülük kariyerinin yanı sıra sinema dünyasının perde arkasında da yer aldı ve tam beş kez yönetmen koltuğunda oturdu. Thor Pictures adlı bir yapım firması olan Lundgren’in yapım aşamasında olan ve yine oyuncu, senarist ve yönetmen olarak imza attığı birkaç projesinin çalışmaları hala sürüyor.

 

ERIC ROBERTS

 

Runaway Train ile Oscar ve Altın Küre adaylığı kazanan Eric Roberts, Star 80 ve King of the Gypsies filmleriyle de Altın Küre adaylığı kazanmıştı. 2002 yılında ise Less Than Perfect filmi ile Golden Satellite Ödülü kazandı.

 

Aksiyon filmlerinin vazgeçilmez oyuncularından biri olan Roberts’ın rol aldığı filmler arasında A Guide to Recognizing Your Saints, It’s My Party, La Cucaracha, Final Analysis, The Pope of Greenwich Village, Raggedy Man, Hollywood Dreams, Babyfever, Heaven’s Prisoners, Sylvester Stallone ile rol adlığı The Specialist ve son olarak Christian Bale ile rol aldığı Kara Şovalye yer alıyor.

 

Aktörülük kariyerine talevizyon dünyasında yer aldığı yapımlarla da devam eden Robert’ın rol adlığı diziler içindeyse, Heroes, Entourage ve The L Word. yer alıyor.

 

RANDY COUTURE

 

Cehennem Melekleri’nin çekimlerini tamamlayan Randy Couture hemen yeni filmi Relentless’ın çekimlerine başladı bile. Damien Lichenstein’ın yönetmenliğini üstlendiği filmde Couture başrolü Karl Urban ile paylaşıyor.

 

Geçtiğimiz yıl biyografisi Becoming The Natural yayınlanan Couture’un hayat hikayesini anlatan eser son derece başarılı bulunmuş ve kısa sürede New York Times’ın Çok Satanlar Listesi’ne girmişti.

 

UFC’nin Dünya Ağırsıklet Şampiyonluğu unvanını lde etmiş başarılı bir sporcu olan Couture aktörlük kariyerinde de önemli adımlar atmaya devam edecek gibi görünüyor. Couture David Mamet’nin Red Belt  filminde ve Universal’ın The Scorpion King: The Akkadian filminde de rol almıştı.

 

MICKEY ROURKE

 

Son olarak Darren Aronofsky’nin Şampiyon filmi ile beyazperdede boy gösteren sinema efsanesi Mickey Rourke bu filmdeki performansı ile En iyi Erkek Oyuncu dalında Oscar ödülüne aday olmakla kalmadı, aynı filmdeki performansı ile Altın Küre, BAFTA ve Independent Spirit Ödülleri’ne de aday gösterildi.

 

Hollywood’un yaşayan efsanelerinden biri olan Rourke’un untulmaz performanslara imza attığı filmler arasında John Madden’ın Killshot’ı, Tony Scott’ın Domino’su, Robert Rodriguez’in Sin City’si, Tony Scott’ın Man On Fire’ı, Larry Charles’ın Masked And Anonymous’u, yine Robert Rodriguez’in Once Upon A Time In Mexico’su, Steve Buscemi’nin Animal Factory’si  ve Francis Ford Coppola’nın The Rainmaker’ı yer alıyor.

 

Ancak Rourke’u gerçek bir sinema efsanesine dönüştüren filmleri sayacak olursak; Adrian Lyne’nin 9.5 Hafta’sını, Alan Parker’ın Angel Heart’ını, Barr Levinson’ın Diner’ını, Lawrence Kasdan’ın Body Heat’ini, Francis Ford Coppola’nın Rumble Fish’ini ve Michael Cimino’nun Year Of The Dragon’ununu kesinlikle es geçemeyiz.

 

Son olarak Iron Man 2 ile beyazperdede boy gösteren Mickey Rourke, Megan Fox’la başrollerini paylaştıüı Passion Play’in çekimlerini tamamladıktan sonra Tarsem’in Yunan mitolojine dayanan epiği Immortals’ın çekimlerine başladı.

 

BRUCE WILLIS

 

Bruce Willis hakkında ayrıntılı bilgiye gerek var mı? Zor Ölüm serisinin unutulmaz dedektif karakteri John McClane’den tutun da, M. Night Shyamalan’ın Oscar adayı 6. His’sine, Tarantino’nun Ucuz Roman’ına, Terry Gilliam’ın 12 Maymun’una, gerçek bir Hollywood efsanesinden bahsediyoruz.

 

1984 yılında Sam Shepard’ın Fool for Love’ında başrol oynamadan önce Willis çişitli tiyatrolarda ve televizyon reklamlarında rol alan bir aktördü. Ancak 100’den fazla Broadway sahnelerinde sergilenen Fool for Love’daki performansının başarısı ve hemen ardından kendisine sayısız Emmy ödülü ve Altın Küre kazandıran Mavi Ay dizisindeki David Addison karakteri Willis’i gerçek bir stara çevirdi.

 

Mavi Ay dizisi devam ederken Kim Bassinger’la başrolerini payşlaştığı Blinde Date filminde rol alması Willis’in sinema dünyasında gerçek anlamda bir çıkış yapmasına yol açtı. 1988’de Zor Ölüm’de başrolü kapınca ünlü aktörün aksiyon sinemasına damgasını vuracağı da gerçekten belli oldu. Hollwood aksiyon sinemasının ölümsüz karakterlerinden biri olan John McClane’e hayat veren Willis ardından Armageddon, Ölümsüz, Şampiyonların Kahvaltısı, Beşinci Element, Haydutlar, Günah Şehri, Çakal, 16 Blok gibi birçok blockbuster’da başrol oynadı.

 

VALİ ARNOLD SCHWARZENEGGER

 

Tüm dünya Arnold Schwarzenegger’i ünlü bir vücut geliştirici ve Hollywood starı oalrak tanıyor olsa da ünlü aktör aslında ciddi ve başarılı bir işadamı, bir hayırsever ve aynı zamanda Kaliforniya Eyaleti’nin 38. valisi.

 

1947 yılında Avusturya’da dünyaya gelen Scwarzenegger 20 yaşında Mr. Universe unvanının kazanan en genç kişi olmayı başardı. Ardından Amerika’ya yerleşen ve vücut geliştirme alanında çeşitli dünya rekorlarının sahibi olan Scwarzenegger eğitimini University of Wisconsin’de tamamladı ve 1983 yılında Amerikan vatandaşı oldu.

 

1970 yılında Hercules in New York filmiyle Hollywood’da büyük çıkış yapan ünlü aktör ardından çeşitli filmlerde rol aldı ancak 1982’de Conan the Barbarian ve 1984’te rol adlığı Terminatör filmleriyle sinema dünyasına adını altın harflerle kazıdı. Son oalrka 2004 yılında 80 Günde Devri Alem ile beyazperdede boy gösteren Vali Schwarzenegger uzun yılarlın ardından Hollywood’un aksiyon oyuncularının nerdeyse bir All Star takımı oluşturduğu Cehennem Melekleri filmi için ve yakın dostu Stallone’un da yanında yer almak adına bir kez daha kamera karşısına geçti.