Meksikalı Pala Remzi

12.10.2010 09:39

Meksikalı göçmenlerin ABD\'de nasıl yaşadıklarına dair film izlemek istiyorsanız bu konuyla ilgili birçok film var. Ancak Machete bu konuyu işleyen filmlerden biraz farklı. Filmin asıl konu göndermeler. 80\'lerin b-movie\'lerine, düşük maliyetli yapımlarına, hükümetlere, devletlere, popüler kültürlere ve insanlara karşı apaçık bir gönderme.

 

Filmin açılışına kadar kimin filmi yönettiğiyle ilgili en ufak bir fikriniz yoksa bile ilk sahnelerde dikkatinizi çekecek bariz bir imza bulabilirsiniz. Aşırı vahşet, aşırı kan, amaçsız insan öldürmeler, soğukkanlı katiller ve güzel kadınlar. Ayrıca aksiyon kamerası, tıpkı 80\'li yılların filmlerinden fırlamış gibi kullanılıyordu. Ve renkler sıcak, eski modaydı. Bu imza kime ait olabilir diye düşünüldüğünde akla sadece tek bir popüler isim geliyor: Robert Rodriguez. John Carpenter\'a duyduğu saygıdan her filminde genellikle bu tarz çekimler yapıyor başarılı yönetmen. Intro\'da da zaten kendisini belli ediyor hemen. Filmin yapımcısından senaristine her şeyi Robert Rodriguez\'in. Tarantino kankası olan bu Meksika asıllı Texas\'lı yönetmen ile ilk tanışmamız 1992 yılına kadar uzanır. El Mariachi isimli epik Meksikalı serüveniyle karşımıza çıkan Rodriguez bu filmi ile patlamasını gerçekleştirmiş ve o günden bugüne birçok filme imza atmıştır. Çoğunda bu ilk filmin izlerini bırakan Robert Rodriguez son filmi Machete ile de El Mariachi\'nin yaşlanıp kartlaşmış halini kameraya almış. Aslında Machete karakteri daha da öncelere dayanıyor.

 

Yönetmenin Grindhouse ikilemesinde de yaratılmış ve \"Machete\" ismi ile yine aynı aktör Danny Trejo tarafından canlandırılmış bir bölüm var. Rodriguez\'in Grindhouse içerisinde yazıp yönettiği sahte bir fragman videosunda bulunan Machete, bu film ile de doygunluk veriyor.

 

Birçok ünlü oyuncunun rol aldığı filmde en dikkat çekici olanlar ise Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Steven Seagal, Lindsay Lohan ve Robert De Niro. Bu kadroyu birarada görmek gerçekten çok eğlenceli. Ve herkes filmin bir yerinde bir dönüşüm geçirerek sizleri gülümsetiyor. Ancak Machete\'nin en önemli özelliklerinden birisi de hiç beklemediğiniz anda hiç beklemediğiniz karakterlerin filme dahil olup, filmden çıkmaları. Bu şaşırtmacaları daha önceki filmlerinde de kullanan Rodriguez bunun peşini bırakmayacak görünüyor.

 

Boş zamanınız varsa, biraz vahşi, biraz komik, biraz eğlenceli bir film izlemek istiyorsanız Machete\'yi izleyebilirsiniz. Filmin konusuna takılmayın, zira Rodriguez\'in filmlerinde konu değil de çekimler, müzikler, aksiyonlar, kadınlar ve ölümler önemlidir.

 

İyi seyirler.