Cherry Bomb!

03.11.2010 17:04

Elvis\'in peygamber ilan edilmesi için bir sebebi vardı. Elvis\'ten önce müzik sıkıcıydı ve duyguları açığa vurmakla pek de ilgisi yoktu. Ardından Elvis geldi ve Rock\'n Roll dünya sahnesine çıktı. Onunla tabular yıkıldı, insanlar modern peygamberlerini bulmuşçasına sevindiler, onu milyonlar takip etti. Gençler ona benzemek için kılıktan kılığa girdi. Aslında erkekler kılıktan kılığa girdi dersek daha doğru olur. Elvis\'in hemen ardından 60\'lı yıllar ile ve bu yılların getirisi yeraltı edebiyatı ile birlikte özgürlük naraları başladı, insanların özgürlüğe düşkünlükleri gitgide uç noktalara kaydı ve belki de tarihin müzikal anlamda en verimli 10 yılı yaşandı bu dönemde. Ancak bir sorun vardı. Çıkan gruplar ve şarkıcıların çoğu erkekti. Elbet kadın şarkıcılar, sanatçılar da vardı ama erkekler kadar sert müzik yapamıyorlardı. Bu dönem böyle geçmişken Joan Jett, ünlü müzik yapımcısı ve besteci Kim Fowley\'e soruyordu: \"Hey, neden sadece kızlardan oluşan bir grup kurmuyoruz?\" Bu sorunun ardından tarihin ilk kızlardan oluşan Rock\'n&Roll grubunun da temelleri atılmış oluyordu. Bu öyle bir gruptu ki erkekler gibi düşünüyor, erkekler gibi hareket ediyor, erkekler gibi sert müzik yapıyor ve bunları sadece 16 yaşında yapıyorlardı.

Yönetmenlik kariyerinde müzik klipleri hariç hiçbir öyküsü bulunmayan İtalyan yönetmen Floria Sigismondi\'nin ilk uzun metraj denemesi çok önemli bir konuya sahip. Müzik tarihinin en önemli gruplarından birisi hakkında bir video klip çekilmek istense belki Floria\'nın adı ilk sıralarda olabilirdi yönetmenlik için, ancak iş bir biopic filme geldiğinde yönetmenin CV\'si yeterli krediyi sağlayabilecek midir? Filmin kötü olmadığını belirtmek gerek öncelikle bu soruya cevap olarak. Ancak atlanan, gözardı edilen veya yanlış sunulan o kadar çok şey var ki filmde. Tüm bunların birleşimi ortaya başarılı bir grup biyografisi çıkartmak için yeterli olmamış bir filme işaret ediyor. Bu sorunlardan en büyüğü de kuşkusuz, filmin grup elemanlarının sadece ikisi üzerine kurulu yapısı. Oysa üçüncü bir baskın karakter var ki, kendisi 80\'li yıllarda adını müziğiyle damgalatmış birisi yani Lita Ford. Ancak kendisini film içerisinde sadece 2 sahnede adam akıllı görebiliyoruz ki bu başarılı bir biyografi çıkartmanın önünde büyük bir engel. Elbette filmin üzerlerine kurulduğu grup elemanlar Lita Ford\'dan daha önemli rol teşkil ediyorlar, ancak Joan Jett ve Cherrie Currie\'nin yanında onun da filmde daha aktif olması gerekliydi.

 

Asi, sert, haşin kızımız Joan Jett rolünde Twilight serisinin yıldızı Kristen Stewart var filmde. Grubun beyni olan Joan\'u canlandıran Kristen, soğuk yapısı ile karakterine biraz olsun bürünebilmeyi başarabilmiş. Ancak donuk bakışları bazı sahnelerde yine irite edici şekilde ortaya çıkıyor ve sahnenin önüne geçiyor. Güzeller güzeli Cherrie rolünde ise genç oyuncu Dakota Fanning var. Kendisi çığlıklarını bu sefer şarkı söylemek için kullanıyor ve grubun solisti ve yüzü olan karakterini muazzam bir performansla canlandırıyor. Dakota\'nın en son kaldığı yer hangi filmdi hatırlayanlar çıkacaktır ancak kendisi büyümüş serpilmiş, tam bir genç kız moduna girmiş ve filmdeki \"femme fatale\" ergeni karakterine tam olarak oturmuş. Ayrıca ikilinin müzikal performansları da oldukça dikkat çekici. Tabii bu performanslarında ve rollerine bu kadar adapte olabilmelerinde ya da olmaya çalışmalarında, gerçek Cherrie ve Joan ile setlerde uzun süre zaman geçirmelerinin büyük etkisi var.

 

Tarihin en popüler ama başarısız Rock grubu denemelerinden biri olan The Runaways\'i, film içerisinde yapımcıları Kim Fowley\'nin ağzından dinlemek grubu özetliyor adeta. Filmi ise özetleyebilecek çok kelime var ancak bu kelimeler arasında \"başarısızlık\", \"yetersizlik\", \"konu bakımından eksiklik\" \"izleyiciyi tatmin edememe\" gibi kelimeler de var.  Müzikal performansların olduğu sahnelerde yönetmen, önceki çalışmalarından aldığı deneyimi başarı ile kullanmış. Ancak iş normal hayattaki sahnelere gelince, yönetmen ortada olması gereken birçok şeyi ve hatta karakteri sahne dışına itmiş. Sonuç olarak oyuncular açısından başarılı müzikal performanslara sahip olan ancak yönetim açısından normal sahnelerdeki başarısızlığa sahip olan bir olmuş The Runaways.

 

Not: 18 yaşından küçüklerin bazı sahneler sebebiyle uzak durması gereken filmlerden. Özellikle Kristen Stewart hayranıysanız aklınızda bulunsun: Bu filmde ışıldayan vampirler yok.