Modern Jigoloların Şehri

15.12.2010 13:35
Spread, Ashton Kutcher\'ın yapımcılığını ve başrolünü üstlendiği 2009 yapımı bir David Mackenzie filmi. Jigolo olmayan ama karizması, davranışları ve seksapelitesiyle Los Angeles zenginlerinin yanında sığıntı gibi yaşayan Nikki isimli bir karakterin öyküsü olan Spread yapımı üzerinden 1 yıl geçtikten sonra ülkemize uğrayan izlenmezse hiçbir şey kaybedilmeyecek yapımlardan.

 

Spread\'in toplamda 3 güzel yanı var. Konu açısından yeterli olmamasının yanı sıra durağan geçen yapısı ile de seyirciye eziyet çektiren film 3 şeyi doğru yapmış durumda. İlki Ashton Kutcher\'ın canlandırdığı Nikki karakterinin yaptığı açılış konuşmasının ardından geçen parti bölümü. Bu 4 dakikalık bölüm plan sekans şeklinde çekilmiş. Yönetmen kamerayı eline alıp bu koca sahneyi çekmeyi başarabilmiş. Kamera karakter ile birlikte sokaktan gelip kulüpten içeri girip üst kata çıkıyor ardından dışarı çıkarak Nikki\'nin merdiven dibindeki pencereden partiyi izlemesini gösteriyor ve akabinde de bir garsonun arkasına takılıp tekrardan Nikki\'nin çevresini gösteriyor. Eski aşkları gördükten sonra yeni av belirleniyor ve Nikki\'nin gelecekteki ev sahibesini canlandıracak olan Samantha ile tanışıyoruz. Tam partiden ayrılmak üzere iken Nikki\'nin kendisine kur yapması ile arabasının içerisinde hiç tanımadığı bir erkekle görünen Samantha sahnesine kadar olan süre gerçek zamanlı, kesintisiz çekim. Plan sekans bu filmin en başarılı sahnesiydi. Bu sahneyi gördükten sonra izleme iştahı artıyor ancak o zevke bir daha varılamıyor. Kuşkusuz Nikki ve Samantha sürekli zevk alıyorlar hallerinden çünkü sürekli bir halvet durumu içerisindeler ve bunu sonuna kadar kullanıyorlar. Oyuncuların tamamen çıplak görüldüğü sahneler bir erotik komedinin habercisi gibi dururken kendimizi Nikki\'nin dramına iyice kaptırıyoruz. Samantha rolündeki güzeller güzeli Anne Heche\'i en son \"Hung\" dizisinde görmüştük. Bu orta yaşlı kadın hiç de akranlarına benzemiyor ve kendisinin büyüleyici güzelliği sarışınları yeren birçok insanı da sus-pus ediyordur.

 

Gelelim filmin 2. güzel yanına. Belki de sonunda hayatımıza Margarita Levieva\'ya sokabilecek olmasıdır Spread\'i güzel yapan. Çok duru bir güzellik, biraz donuk olmasına rağmen sıcaklığı hissettiren mimikler ve Rusya\'da doğmasına rağmen şive hissetirmeyecek kadar düzgün İngilizcesi bu rus oyuncuyu yeni gözdelerden biri yapıyor. 30 yaşına gelmiş olmasına rağmen belirli bazı orta karar filmlerde rol alabilen Margarita bu filmden sonra 4 film kontratına daha imza atmış durumda. Ayrıca 2 de TV dizisinde ufak rollerde oynadı. Çok başarılı bir oyuncu olamayacağı kesin ancak çoğu kişi için \"Ben bu kızı daha önce nerede gördüm?\" sorusunu sordurtacak bir aşina tipi var. Ancak belirtmek gerekir ki Spread\'in kendisi güzel olsaydı da Margarita üzerine bu kadar güzelleme yazmak zorunda kalınmasaydı.

 

Son olarak ise Spread, aşık çiftlerin sonsuza kadar mutlu olacakları yalanıyla bitmiyor. Gerçek hayat pabuç tabanını gösteriyor karakterlere ve bu şekilde bırakıyor insanları. Daha fazla detaya girmek olmaz elbette ancak beklenen bir son olmasına rağmen pek de mutlu olmaması sebebiyle tatmin ediciliği var. Jigolo olmayan ancak birer sığıntı gibi bedenlerini verdikleri kişilerin evlerinde yaşamlarını sürdüren bu kommensalist insanlar modern çağın jigololarından başka bir şey değil. Kommensalist biraz ağır kaçmış olabilir zira kalacak yer karşılığında seks ile borçlarını ödüyorlar. Mutualist daha doğru bir tanım olabilir.

 

Spread\'de yalan ilişkiler ile gerçek ilişkilerin karşılaştırılması var, aşk mı para mı klişesi var, hayatın acı gerçekleri var, ihanet var, bolca seks var, akıllı olmaya çalışan karakterlerin göreceli de olsa başarılı oyunculuklar ile yansıtılabilmiş olması var. Ancak bu filmde yeterli bir konu derinliği yok. Çekim çerçevelerinde başarı olmasına ve özenle hazırlanmış sahne dizaynlarına rağmen sürekli bir eksiklik var. Ve her şeyden bol erotik sahneler var. Ashton Kutcher\'ı bu kadar çıplak gördük mü hatırlamıyorum ancak Anne Heche ile yakaladıkları tensel uyum güzeldi.