Megazeka, Superman'in Tahtında

14.01.2011 10:22

Dreamworks’ün yeni animasyon harikası Megamind, son dönemde oldukça popüler olan anti-kahraman çizgisini animasyona taşıyor. Madagascar serisinin yönetmeni Tom McGrath’in yönetmenliğini üstlendiği bu animasyon filminde birbirinden ünlü oyuncular da karakterlere ses veriyor. Will Ferrell, Brad Pitt, Tina Fey, Jonah Hill, David Cross gibi ünlü isimlerin seslendirdiği karakterler ise sinema severleri eğlendirecek 1.5 saatlik bir seyir sunuyor.

 

Başlangıcından sonuna kadar yaptığı göndermeler ve herkesin bildiği klişeleri kullanma gibi yöntemlerle izleyiciyi kendisine bağlayan Megamind tüm bunların yanında anti-kahraman destanı yazma misyonunu da başarıyla gerçekleştiriyor. Özellikle hikayenin giriş bölümünün Superman’in ve Lex Luthor’un hikayesinden alındığı açıkça belli olan filmde yer yer Superman’in karizmatik duruşuna göndermeler de yapılmıyor değil. Bunun yanında Megamind’ın Titan karakterini eğittiği sahnede büründüğü kimliğin Marlon Brando olması ve Godfather’vari konuşmaları ile seyreden herkesi kahkahalara boğacağı aşikar. Ayrıca Obama’nın “Yes We Can” kampanyasına ve efsanevi seçim afişine yapılan gönderme de filmde zekice düşünülmüş ince detaylardan biri. Bu tür ince detayların, çocuklar dışındaki animasyon severleri de sinema salonlarına çekmek amacıyla yapıldığı ve bu amacı başarıyla yerine getirdiği de oldukça belli. Çünkü konunun çok karmaşık bir hali yok. Superman hikayesini alıp onu bariz farklılıklara itip iyi-kötü dengesinin ne denli değişebileceğini gösteren bir film Megamind. Tabii bu süreç içerisinde iyi adam hep kazanır, kızı kapar klişelerini de oldukça sorgulatıyor.

 

Görüntü dokusu olsun, karakterlerin jest ve mimikleri olsun oldukça özenli bir çalışma ortaya çıkarılmış Megamind’da. Özellikle yağmurlu bir sokak sahnesindeki çizimler, gerçekten üzerine çok çalışıldığını kanıtlıyor. Müzik seçimleri de müthiş olan bir film Megamind. Herkesin bildiği ve dinlemekten keyif alacağı şarkılar seçilmiş filmde. Ve onları dinlerken siz de tempoya ayak uyduruyorsunuz bir anda.

 

Megamind, bu yılın ilk animasyon filmi olarak karşımıza çıkıyor. İzlenmeyi hakeden eğlenceli konusu ve komik karakterleri ile sevmemenin zor olduğu bir film. Her ne kadar Dreamworks Animation SKG hala Pixar’ın yanına yaklaşamamış olsa da Megamind, karakterlerin duygularının Dreamworks tarafından artık daha fazla hesaba katılmaya başlandığının bir habercisi gibi.