Hollywood'un Kaçış Planı

25.02.2011 10:11

Hollywood her dönem yabancı filmlerin haklarını satın alıp o filmleri düzeltip, bol aksiyon ekleyip tekrar pazarlamıştır ancak bu son dönemde gittikçe artmaya başladı. Örneğin Das Experiment’i Adrien Brody ve Forest Whitaker ile pazarlayıp The Experiment yapmaları, Tzameti 13’ü Jason Statham, 50 Cent, Alexander Skarsgard ile pazarlamaları ve son örneklerden biri de Ejderha Dövmeli Kız ile aynı şeyi yapmaları. Elbette bu tür yeniden çekimler yapılabilir ancak elinde sınırsız imkan bulunan bir endüstrinin (Kasıt Hollywood’dur) konu sıkıntısı çekmesi de oldukça ilginç bir durum. Özellikle de bunu Crash, In the Valley of Elah gibi büyük filmlerin senaryolarını yazan Paul Haggis yapıyorsa durum daha da ilginçleşiyor. Bahsi geçen film ise The Next Three Days yani Kaçış Planı.

 

2008 yılında Diane Kruger’lı Vincent Lindon’lu kadrosu ile ilk uzun metraj filmini çekecek olan Fred Cavayé’nin filmi olarak ortaya çıkan Pour Elle, aldığı olumlu tepkiler ile Hollywood’un dikkatini çekmeyi başarmıştı. Hemen ardından yapılan anlaşma, Pour Elle filminin aynı zamanda senaristi de olan Fred Cavayé’nin de projeye ortak olması şartı ile Hollywood versiyonunun yolunu açtı. Paul Haggis’in yönetmenliği ve senaryo uyarlaması ile çekilen film kadro olarak da büyük isimleri bünyesine katarak sağlam bir yapım olma durumuna geldi. Russell Crowe, Elizabeth Banks, Liam Neeson, Olivia Wilde ve Michael Buie’li kadrosu ile ortaya çıkan film başından sonuna kadar bir solukta izlenebilen bir seyirlik sunuyor.

 

Cinayet suçlaması ile hapse düşen karısını kurtarmak için her yolu deneyen bir adamın yasadışı yollara nasıl bulaştığının anlatıldığı film, alt metninde ise adalet sisteminin aslında nasıl da ipliğe bağlı olduğunu göstermeye çalışıyor. Bir diğer alt metin ise internetin ne kadar yararlı bir şekilde kullanılabileceğini bizlere açıklamaya çalışırken bir insanın kafaya koyarsa her şeyi yapabileceğini de gösteriyor. Konu açısından pek ilgi çekici olmasa bile işleniş açısından ve özellikle de oyunculuklar açısından film oldukça başarılı. Her ne kadar filmin orijinal hali bu yeniden yapımdan daha çarpıcı olsa da The Next Three Days de görüntü yönetimi açısından oldukça başarılı.

 

Son dönemde hapishane üzerine de birçok film çevriliyor kimi film oldukça deneysel bakıyor, kimi film suçluların krallıklarını nasıl kurduklarını bizlere anlatıyor, kimi filmde kız kardeş ağabeyini hukuk okuyarak kurtarmaya çalışıyor, kimi filmde de ailesini her şeyden çok seven adam karısını hapisten kurtarmaya çalışıyor. Özellikle Conviction ve The Next Three Days filmleri birbirlerinin tamamen zıttı görüşleri savunan azim timsali karakterleri barındırıyor. İzlenebilecek psikolojik gerilimi bol filmler arıyorsanız The Next Three Days ilacınız olabilir.