!f İstanbul Başlıyor!

30.01.2008 11:08
!f İstanbul Başlıyor!

!f İstanbul yedinci yılında ünlü yönetmen John Cameron Mitchell, Cannes Film Festivali yönetmenlerinden Christophe Leparc, Screen International dergisi editörü Wendy Mitchell, tanınmış fotoğrafçı Perry Ogden ve ülkemizden Reha Erdem’in jüriliğini yapacağı uluslararası bir yarışma ile yeni bir ilk’e imza atıyor.

İstanbul’u genç ve yenilikçi sinemanın adresi yapmayı amaçlayan $15,000 ödüllü !f Inspired/Keşi!f yarışması, dünyanın dört yanından 10 sıradışı filmi bir araya getiriyor.

Yapı Kredi World’un ana sponsorluğunda gerçekleşen !f Istanbul, 14-24 Şubat 2008 tarihleri arasında Beyoğlu AFM Fitaş, AFM İstinyePark ve AFM Caddebostan Budak sinemalarında gerçekleşecek. Sinemaseverler tarafından merakla beklenen 70 filmi programına dahil eden festival, bu sene de “!f Ankara” ile 28 Şubat - 2 Mart tarihlerinde AFM Cepa sinemasında Ankaralı sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Biletler 6 Şubat’ta satışa sunulacak.

Dünyanın dört yanından 10 filmin katılacağı "!f İnspired/ Keş!f" yarışmasında uluslararası jüri “sinemada cesur hikaye anlatımı, teknik ve tarzda yenilik” kriterleriyle “En İlham Veren Yönetmen”i seçecek. Yarışmaya bu sene kabul edilen tek Türk yönetmen, Bunu Gerçekten Yapmalı mıyım? adlı ilk filmiyle sinemaya geçiş yapan fotoğrafçı ve sanatçı İsmail Necmi oldu.

!F INSPIRED / KEŞ!F FİLMLERİ

1-    Chrigu / Chrigu
Yönetmen: Jan Gassmann / Christian Ziörjen / 2007 / İsviçre

Berlin Film Festivali’nde gala gösterimi yapılan belgesel film, kanser olan Christian Ziörjen’in hastalık sürecini anlatıyor.

2-    Darling / Canım
Yönetmen: Johan Kling / 2007 / İsveç

Kling’in kamerası Stokholm’de sosyetik güzel Eva ile 60’larında mütevazi bir yaşam sürdüren işsiz Bernard arasındaki tesadufi karşılaışmaya odaklanıyor.

3-    In Search of a Midnight Kiss / Geceyarısı Öpücüğü
Yönetmen: Alex Holdrige / 2007 / ABD

Yeni Amerikan bağımsız film akımının öncülerinden sayılan Holdridge’den Los Angeles’ta yeni yıl arifesinde aşk, seks ve modern romantizm üzerine bir film.

4-    The Aerial / Anten
Yönetmen: Esteban Sapir / 2007 / Arjantin

Arjantin’li yönetmen Esteban Sapir’in yaklaşık bir yıl emek verdiği Anten, Rotterdam Film Festival’ine tam 36 yıl sonra açılış filmi olabilen ilk Güney Amerika yapımı. Film 1920’lerin Alman dışavurum anlayışını günümüze ustalıkla taşıyor.

5-    Milky Way / Samanyolu
Yönetmen: Benedek Fliegauf / 2007 / Macaristan

Macaristan’dan tıpkı “ambient” müzik gibi, bir “ambient” film denemesi. Daha once Orman ve Dealer gibi filmlerinden hatırlanacak yönetmen Fliegauf’tan metafizik ve son derece özgün bir dünya.

6-    Pink / Pembe
Yönetmen: Alexander Voulgaris / 2006 / Yunanistan

Atinalı Voulgaris’den 20’li yaşların tüm belirsizliği ve bu kuşağın tüm korkularına dair, yer yer sinemasal bir şiiri andıran Pembe.

7-    Should I Really Do It / Bunu Gerçekten Yapmalı mıyım?
Yönetmen: İsmail Necmi / 2007 / Türkiye

Almanya’daki Türkleri artık çok iyi biliyorsunuz. Peki ya Türkiye’deki Almanları? Yarışmanın tek Türk filmi olan Bunu Gerçekten Yapmalı Mıyım? gerçek hayat ve kurmaca, belgesel ve drama arasında gidip gelirken, “Gerçek hayat kurmacadan daha ilginç olabilir mi?” sorusuna cevap arayan bir film.

8-    The Nines / 3 X 3
Yönetmen: John August / 2007 / ABD

Tim Burton’un senaristinden, Ryan Reynolds ve Hope Davis gibi yeni kuşak yıldız oyuncuların boy gösterdiği film tek bir kurguda birleşen üç hikaye anlatıyor. Film yazar ve karakter, oyuncu ve rolü, yaratan ve yaratılan arasındaki ilişkileri sorguluyor. Filmde “Parçalar nasıl birleşiyor?” sorusuna cevap aranıyor.
 
9-    Year of the Nail / Tırnağın Yılı
Yönetmen: Jonas Cuaron / 2007 / Meksika

Çok sayıda film festivalinde peşpeşe gösterilen Hollywood yönetmeni Alphonse Cuaron’un oğlu Jonas’ın ilk yönetmenlik denemesi. Film, New Yorklu Molly ve ergenlik çağının buhranlarını yaşayan Meksikalı Diego arasındaki ‘neredeyse-aşk’ı konu alıyor.

10-    Pardonnez-moi / Affet Beni
Yönetmen: Maïwenn Le Besco / 2006 / Fransa

Violette ilk çocuğuna hamile kaldığında, hayat boyu yapmak istediği şeyi yapmak için gerekli cesareti de buluyor. Doğacak çocuğuna ilk hediyesi, içine doğacağı aile hakkında bir film olacaktır. Beşinci Güç filmindeki rolüyle göz kamaştıran Maïwenn Le Besco, bir yandan kendi sinema verite’sini yaratırken diğer yandan kendi ruhunu da temizliyor.

İşte bu yıl programda yer alan bölümler ve bazı filmler!

Hit Filmler: Uluslararası platformlarda ve gösterildiği diğer ülkelerde çok ses getiren yeni yapımlar.

- Broken English: Ünlü yönetmen John Cassavates’in kızı Zoë’nin ilk ciddi yönetmenlik denemesinde kült oyuncu Parker Posey neredeyse ışıldıyor. Sundance ve Moskova film festivallerindeki gösterimiyle büyük ses getiren film 30lu yaşlarında aşkı sorgulayan kadınlar hakkında.

- You, the Living: İstanbul’da da dünyanın birçok büyük kentinde olduğu gibi birçok meraklısı olan İsveçli yönetmen Roy Anderson sevmek, sevilmek, hayatı yaşamak ve hayata dayanmak gibi insan hallerine farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor.

- Lars and the Real Girl: Efsanevi televizyon dizisi Six Feet Under yazarı Nancy Oliver’den alışılmadık bir aşk ve tutku öyküsü. Bu aşkın kahramanları ise Oskar adayı yetenekli Ryan Gosling ve bir adet şişme bebek.

- Sicko: Amerikanın hem en sevdiği hem de en çok nefret ettiği adam Michael Moore yeniden birilerinin canını sıkmak için kolları sıvamış. Benim Cici Silahım ve Fahrenheit 9/11 ile dünya çapında ünlenen yapımcı/yazar/yönetmen Moore, ABD’nin vatandaşlarına sağlık sigortası hakkı vermeyen dünyadaki tek gelişmiş ülke oluşunu komik ama aynı zamanda dokunaklı bir belgesel haline getirmiş.

Sesli Yaşam: İçinden müzik geçen ve içine müziğin işlediği filmler.

- Joy Division: 1970’lerin efsane topluluğu Joy Division grubunun efsanevi basçısı Peter Hook Istanbul’da grup hakkındaki en son belgeseli sunacak. Manchester post-punk dünyası Grant Gee’nin farklı bakışıyla gözler önüne seriliyor.

- Sigur Ros – Heima: Izlanda\'nin Bjork\'ten sonra dünyaya en büyük armağanı olan Sigur Ros\'un 2006 yaz turnesine odaklanan belgesel, bu utangaç grubu hayranlarıyla ilk defa bir filmde buluşturuyor.

- Scott Walker: 30 Century Man / Scott Walker: 30 Yüzyıllık Adam: Radiohead, Blur gibi isimlerin en fazla ilham aldıkları müzisyen Scott Walker için hazırlanmış olan belgesel, sanatçının hayranları kadar onu tanımayanlar için de bir başyapıt niteliği taşıyor.

Meksika Dalgası: Paramparça Aşklar, 21 Gram, Babil gibi filmlerle son yılların en iddialı ülke sineması olan Meksika, ünlü oyuncular Gael Garcia Bernal ve Diego Luna gibi isimlerin ülkelerine dönüp film üretimine yönelmeleriyle ivme kazandı. Son yılın en heyecan verici Meksika filmleri bu bölümde.

- Deficit: Meksika sinemasının en büyük yıldızlarından Gael Garcia Bernal, yine kamera karşısında ancak bu kez aynı zamanda ilk kez yönetmen koltuğunda. Toronto Film Festivalinde ilgiyle karşılanan film, farklı sınıflardan iki grubun bir aile buluşması için bir araya gelişini anlatıyor.

- La Zona: Toronto ve Venedik film festivallerinden ödüllerle dönen ve ayakta alkışlanan film, Meksika’nın başkentinde zengin site hayatı süren bir grup insanın, sonu kanla biten basit bir hırsızlık olayı ile nasıl dönüştüğünü anlatıyor. Meksika’daki -Türkiye’ye çok benzeyen- sınıf çelişkisi üzerine çarpıcı bir yapım.
Yaşama Sanatı: Zen ve sufi felsefesi ile yoğrulmuş yaşam dersleri.

- How To Cook Your Life: Meşhur bir aşçı olmanın yanı sıra Zen rahibi olan Edward Espe Brown, yemek sanatının içinden geçerek günlük hayata dair aradığınız ipuçları veriyor.

Gökkuşağı: Farklılıklarımız ve farkındalıklarımız üzerine etkileyici filmler.

- Otto; or Up with Dead People: Kült ve kitsch yönetmen Bruce La Bruce anlatıyor. Otto adındaki genç, yakışıklı ve eşcinsel bir "Zombi"nin ağzından, kapitalizmin beraberinde getirdiği azgın tüketim ve materyalizmden kaynaklanan yalnızlık, boşluk ve yabancılaşma hakkında kanlı ve modern bir masal...

- Itty Bitty Titty Committee: Lise’den yeni mezun olmuş Anna kendini bir anda radikal feministlerden oluşan bir grup lezbiyenin içinde bulur. South by Southwest Film Festival’da En İyi Film ödülünü kazanan çok eğlenceli bir komedi.

- Water Lilies: Fransız yönetmen Céline Sciamma’dan 15 yaşındaki üç genç kızın hayalleri, cinselliği keşfi ve yüzme havuzu üzerine ilginç bir deneme.

!f Kısalar

Ericsson sponsorluğunda gerçekleşen bu bölümde Türkiye’den Kısalar seçkisinin yanı sıra, !f Istanbul yurtdışından yılın en iyi kısalarını da derleyerek izleyicilere sunuyor. Fransız usta Jean Gabriel Periot toplu gösterimi ve film festivallerinde bu yıl gösyerilen en iyi kısalardan yapılan derlemeler bu bölümde.