'Karamel' Tadında Bir Röportaj

13.04.2008 01:02
'Karamel' Tadında Bir Röportaj

5 Nisan Cumartesi günü başlayan ‘27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’ tüm coşkusu ile devam ediyor. Şehrin sokakları festival ruhuna bürünmüş durumda. Festivalin bu yıl yine çok özel yabancı konukları da var.

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin ‘Açılış Filmi’ olarak, 4 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen açılış töreninde Türkiye’deki ilk gösterimi yapılan Caramel / Karamel” adlı filmin Lübnanlı yönetmeni ve başrol oyuncusu Nadine Labaki de bu özel konuklardan biri.

Türkiye\'de 9 Mayıs\'ta gösterime girecek olan “Karamel”in dünya çapındaki uluslararası film festivallerinde yer alması nedeniyle yoğun bir tempo içerisinde, ülke ülke gezen Nadine Labaki, yolculuğunun İstanbul durağında samimi bir ilgi ve takdir ile karşılandı.

Lübnanlı kadınların iç dünyasındaki arayışlar, sırlar ve eğlenceli paylaşımlar üzerine kurulu samimi hikayesi ile festival izleyicilerinden tam not alan filmi ‘Karamel’’i anlatması için Nadike Labaki ile keyifli bir röportaj yaptık.

Sinemalar.com: Filmde ve fotoğraflarınızda göründüğünüzden daha güzelsiniz.

Nadine Labaki: Öyle mi? Çok teşekkür ederim. Bunu eşimin yanında da söyleyin:)

\"\"S: Türkiye’ye ilk gelişiniz sanıyorum. İstanbul sizi de büyüledi mi?

N.L.: Evet, ilk kez geliyorum Türkiye’ye. Böyle önemli bir organizasyona katılmak için davet edilmiş olmak çok onur verici benim için. Geldiğimden beri, festival programı nedeniyle hep salonlardayız. Gönlümce gezmek istiyorum bu büyülü şehri.

S: Filmde anlattığınız insanlık halleri, karakterlerin yaşadığı çelişkiler ve paylaşımlar çok tanıdık geldi bana. Sanki bir ‘Türk filmi’ izliyormuş gibi hissettim adeta...

N.L.: Buna gerçekten çok sevindim. Yaptığınız benzetmeye katılıyorum. “Karamel” bir Türk filmi tadı vermiş olabilir size. Neticede Türkiye de Lübnan gibi, batı kültürü ve kendi öz kültürü arasında sıkışıp kaldığı için, değer yargıları ve hayat standartları yönünden çelişkiler yaşayan bir ülke. O nedenle dış dünyaya bakışımız ve kendimize örnek aldığımız modeller hemen hemen aynı. Bu filmde gösterilen hemen hemen herşey ve anlatılan hikayeler Türkiye’de de oluyordur eminim.

S: Merak ettiğim birşey var. Filmin ismini neden ‘Karamel’ koymak istediniz?

N.L.: Film genellikle kadınların rahatlamak, dertleşmek, daha doğrusu paylaşmak için gittikleri bir güzellik salonunda geçiyor. Ve bu salonda kadınlar ağda ile epilasyon da yaptırıyorlar. Sadece kadınlara ait bir isim bulmak istediğimde, aklıma “ağda” geldi! Karamel renginde, tatlı bir karışım olduğu için adını Karamel koyduk...

\"\"S: Filmde Lübnan’daki savaş atmosferinin izlerini göremiyoruz...

N.L.: Haklısınız, bunu bilinçli yaptığımı söyleyebilirim. Hikayenin dokusunu bozacağı düşüncesiyle, savaş motiflerinden uzak durdum. Lübnan’dan çok, Lübnanlı kadınların kendi içlerinde ve erkeklerle kurdukları ilişkiler üzerine bir film çıkardık ortaya.
 
S: Filmin müziklerinde eşinizin imzası var. İnsanın film çekerken, eşiyle çalışması nasıl bir duygu?

N.L.: Bunu kocama sormalısınız aslında:) Benim için güzel bir süreçti. Filmin senaryosunu okuduktan sonra, müzikler üzerine çalışmaya başlamıştı zaten Khaled.

Khaled Mouzannar: İnsanın karısı tarafından yönetilmesi çok zor tabii. Ama açık yüreklilikle söyleyebilirim ki, bu müzikler ona olan aşkımı anlatmanın en güzel yoluydu benim için.   

 S: Çok şanslısınız öyleyse, her ikiniz de... Peki sizin aşk hakkındaki kişisel görüşünüz nedir? Ya da bu görüşü filme de yansıttınız mı?

N.L.: Bu o kadar derin bir konu ki... Bu soruna saatlerce cevap verebilirim. İstersen başka zamana erteleyelim bu konuyu. Filme gelince; aşkın birçok farklı halini ve yaşanış şeklini görebiliyorsunuz hikayede, benim aşk hikayemden farklı olarak.

\"\"S.: ‘Karamel’den sonra yeni bir film gelecek mi?

N.L.: Elbette, yeni bir film projesi üzerinde çalışmaya başladık. Ancak son zamanlarda Karamel’in dünya festivalleri programı nedeniyle oldukça yoğunuz. ‘Karamel’i tüm dünyaya tanıttıktan sonra diğer film gelecek.

S: Benim için çok keyifliydi sizinle tanışmak, sohbet etmek...

N.L.: Benim için de öyle. Filmime ve bana zaman ayırmanız çok hoş. Umarım \'Karamel\' 9 Mayıs\'ta vizyona girdiğinde, filmi izleyen herkes beğenir.