Konya Aşkın Film Festivali Başladı

11.05.2007 17:11
Konya Aşkın Film Festivali Başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Ankara Sinema Kültürü DerneğiTüze Grup işbirliği ile gerçekleştirilen Uluslararası Aşkın Filmleri Festivali'nin ikincisi bu yıl 11-20 Mayıs tarihleri arasında Tüze Kulesite Sinemaları'nda gerçekleştiriliyor. ve UNESCO tarafından 2007 yılının “Mevlana Yılı” ilan edilmesi, bu yılki festivali Konya için daha da anlamlı kılıyor. Mevlana'nın aşk, sevgi, hoşgörü felsefesinin evrenselliğinden yola çıkılarak hazırlanan festivalin filmleri, uzun zaman süren titiz bir çalışma sonucunda seçildi.

2. Uluslararası Aşkın Film Festivali kapsamında, başta Türk sinemasından olmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu sinemalarından başyapıt niteliğindeki klasik filmler izleyici karşısına çıkarken, gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından konuklar da festival kapsamında sinemaseverlerle buluşacak. Bu kapsamda Cenneti Beklerken filminin yönetmeni Derviş Zaim ve film ekibi, Derviş filminin yönetmeni Alberto Rondalli, Büyük Yolculuk filminin yönetmeni İsmail Faruki ve festival kapsamında iki filmi (Anne Sevgisi ve Bir Parça Ekmek) gösterilecek olan Kemal Tebrizi de Konya'da festivalin konuğu olacak.

11 Mayıs Cuma akşamı yönetmenliğini Alberto Rondalli'nin yaptığı İtalyan-Türk ortak yapımı Derviş adlı filmle açılışı yapılacak olan festival 10 gün boyunca dünya sinemasından en güzel örneklerini Konyalı sinemaseverlerle buluşturacak. Çekimleri Kapadokya'da yapılan Derviş, başrollerini Başak Köklükaya ve Ruhi Sarı'nın paylaştığı, dinlerin evrenselliğini işleyen bir çeşitleme. Film, insan doğasının zaaflarını, ihtiraslarını ve değişimlerini çarpıcı bir dille anlatıyor. Açılışta filmin yönetmeni de Konya'da sinemaseverlerle buluşacak.

Bu yıl festivalin Türk Sineması bölümünde, son dönemde hem ulusal hem de uluslararası festivallerde ses getirmiş yönetmenlerimizin iddialı filmlerinden bir seçki yer alıyor. Derviş Zaim'den Cenneti Beklerken, Nuri Bilge Ceylan'dan Uzak ve Reha Erdem'den Beş Vakit seyirciyle buluşacak Türk filmlerini oluşturuyor.

Tabutta Rövaşata, Filler ve Çimen ve Çamur ile hem Türkiye'de hem de yurtdışında başarıya uzanan Derviş Zaim'in son filmi Cenneti Beklerken, minyatür ustası Eflatun'un hikâyesini anlatıyor.

Nuri Bilge Ceylan'ın üçüncü uzun filmi Uzak, hayatı daha genel biçimde kavrayan bir ermiş felsefesi ve doğal bir varoluşçuluk tavrıyla, modern bireyin yaşamın içindeki en küçük, en önemsiz gözüken ama belki en temel ayrıntıları bulup çıkarma çabası ve yeteneğini yansıtan eşsiz bir başyapıt.

Reha Erdem'in Beş Vakit ise, toprakla deniz, kayayla gökyüzü arasına sıkışmış bir köyde büyümeye çalışan üç çocuğun, zamanın akışındaki hikâyesini anlatıyor. Zamanın tek göstergesi köydeki minarenin güneş saatiyle dönen beş vakti. Film, insanın beş vaktini yani beş halini, korkusunu ve arzusunu, sevgisini ve kinini, inancını ve acısını, çığlığını ve hıçkırığını, tutkusunu ve nefretini mevsimler gibi, güneş gibi, ay gibi döndürüp karşımıza getiriyor.

Festivalin Dünya Sineması bölümündeki filmlerine gelince…

Fas asıllı Fransız yönetmen İsmail Faruki'nin ilk sinema filmi Büyük Yolculuk, Avrupa'dan başlayıp, sırasıyla İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bulgaristan, Türkiye ve Ortadoğu'dan geçip Arabistan'da biten dinler ve kültürler arası bir yolculuğun çok çarpıcı ve hüzünlü öyküsünü anlatıyor. Müslüman bir baba ile Fransa'da doğup büyüyen oğlunun kara yoluyla yaptığı 5000 kilometrelik gizemli bir yolculuğunun öyküsünü anlatan film, çatışmadan uzlaşmaya, iletişimsizlikten hoşgörüye uzanan dokunaklı bir yol filmi.

Filmlerindeki etkileyici hikâye anlatımı ve keskin zekâsı ile tüm dünyada beğeni toplayan Oscar ödüllü Çinli yönetmen Zhang Yimou'nun görsel olarak büyüleyici filmi Kahraman, savaşın bir hayat biçimi olduğu eski çağlarda Çin'de geçen ve aşk, sadakat, kıskançlık ve entrikalarla dolu mistik bir öyküyü destansı bir dille anlatıyor. Çin'in kaderini değiştiren üç savaşçının efsanevi öyküsünü…

Sinemanın mistik ozanı Andrey Tarkovsky'nin, insanın ruhsal varlığıyla maddi çevre arasındaki ikilemi anlattığı, 1986 Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü ve Eleştirmenler Birliği gibi çok önemli ödül kazanan, vasiyet niteliğindeki son filmi Kurban, festivalin filmleri arasında yer alıyor.

Yetenekli Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev'in ilk filmi Dönüş, Rus Sineması'nın eski görkeminden bir şey kaybetmediğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Film, ağır ağır ilerleyen anlatısı, titizlikle örülmüş görüntüleri ve mükemmel oyunculuklarıyla, az malzemeyle yoğun bir öykü anlatmayı başarıyor. Aile bireyleri arasındaki uzaklığı vurgulayarak, baba ve iki oğlunun mistik ve bir o kadar da gizemli öyküsünü anlatan film, usta yönetmen Tarkovsky'den de derin izler taşıyor.

Moğolistan'da yaşayan göçebe bir ailenin öyküsünü anlatan Sarı Köpeğin Yuvası, belgesel ve kurmacayı başarıyla birleştiriyor. Yönetmenin başarısı, etkileyici bir hikâyeyi küçük bir çocuğun gözünden masalsı bir dille ve alabildiğine yalın anlatımında saklı.

Bir Şans Daha; ırk, kimlik, din ve aile kavramları üzerine hem mizahi hem duygu yüklü, hem de düşündürücü ve hüzünlü bir film. Anavatanından koparak, başka bir dünyada kimlik bunalımı yaşayan Etiyopyalı bir çocuğun hikâyesini anlatan film, eşsiz bir sinema dili ile yakın tarihin gölgede kalmış bir dönemine ışık tutuyor.

Animasyon sinemasının yaşayan en büyük ustalarından biri kabul edilen Miyazaki'nin Oscar Adayı Yürüyen Şato'su animasyon tarihinin en önemli yapımlarından biri. Miyazaki, animasyondaki ustalığının yanısıra, farklı bakış açısı ve dostluk ve arkadaşlık üzerine kurguladığı başarılı anlatımı ile de izleyiciyi etkiliyor.

Amerikan Bağımsız Sineması'nın en önemli yönetmenlerinden Jim Jarmusch'un kült filmi Ölü Adam, genç bir adamın bilinmeyen bir mekâna yaptığı fiziksel ve ruhsal yolculuğun öyküsünü anlatan, Neil Young'ın müzikleri ve Johnny Depp'in başroldeki müthiş performansıyla dikkatleri çeken modern sinemanın başyapıtlarından kabul ediliyor.

Sinema otoritelerine göre dünyanın en iyi 100 filmi arasında gösterilen David Lynch'in filmi Fil Adam, aşırı çirkin ve canavara benzeyen bir adamın özel dünyasını yansıtan hümanist bir başyapıttır. En İyi Film dâhil toplam sekiz dalda Oscar'a aday gösterilen film, olağanüstü mekân kullanımı, eşsiz siyah beyaz çekimleri, hüzünlü atmosferi, mükemmel oyunculuğu ve müzikleriyle bugün bile akıllardan çıkmayacak bir sinema destanı sunuyor.

İran Sineması'ndan son dönemde yapılmış, aralarında Muhsin Makhmalbaf, Macid Macidi ve Kemal Tebrizi gibi ünlü yönetmenlerin filmlerinden oluşan dört filmlik bir seçki de program kapsamında Konyalı sinemaseverlerle buluşuyor.

Arzularımız ve korkularımızla mücadele etmeye davet eden Majid Majidi'nin son filmi Söğüt Ağacı, alabildiğine yalın bir görselliğe sahip, mistik olduğu kadar da masalsı bir film. “Henüz görmediğimiz bir şey için hayatımızda değerli olan her şeyi göze almaya cüret edebilir miyiz?” sorusundan yola çıkarak izleyicileri içsel bir yolculuğa çıkarıyor.

Küçük bir köyde yaşayan ve gözleri görmeyen 10 yaşındaki Hurşit'in öyküsünü anlatan Sessizlik, müzikle ve hepimizin takip etmesi gereken iç sesle ilgili bir film. “Dünyada var olan en önemli şey yaşam, yaşam da şimdi demek.” diyen ünlü şair Hayyam'dan esinlenerek çekilen film, yaşamın kutsallığına dair etkileyici bir methiye.

Anne Sevgisi, İran sinemasının dünya çapında yetiştirdiği en önemli yönetmenlerden birisi olan Kemal Tebrizi'den etkileyici bir çocuk filmi. Filmin kahramanı Methi film boyunca anne sevgisini ararken izleyicileri etkileyici ve hüzünlü bir yolculuğa çıkarıyor. Sevgisiz kalmış bir çocuğun gözünden hayata bakan Tebrizi, uzun süre akıldan çıkmayacak bir hikâyeyle izleyenleri büyülüyor.

Festival kapsamında Tebrizi'nin son filmi Bir Parça Ekmek de sinemaseverlerle buluşuyor. Dünyevi aşkla ilahi aşkı birleştiren bir mucizenin öyküsünü anlatan film, şiirsel anlatımı, başarılı kurgusu ve özenli konu seçimi ile izleyiciyi etkiliyor.

Bir taksi şoförünü öldürdüğü için adalet tarafından idam edilen genç bir adamın hikâyesini anlatan Öldürme Üzerine Küçük Bir Film, Polonyalı usta yönetmen Kieslowski'den tokat gibi bir film. Adalet sisteminin, halk adına insanları soğukkanlılıkla öldürmeye hakkı var mıdır? sorusuna cevap arıyor. Yönetmenin, On Emir'den esinlenerek günümüze uyarladığı ayrı ayrı on ahlaki öyküden oluşan Dekalog serisinin dördüncü filmi de festival kapsamında seyirci karşısına çıkıyor.

Festivalin kapanışı ise, gizemli ve masalsı anlatımıyla dikkat çeken, zaman zaman tasavvufi göndermelerini, sanat, aşk ve medeniyetin dingin ve mistik atmosferiyle yoğuran Tunuslu yönetmen Nacer Khemir'in son filmi Aziz Baba ile yapılacak.

Sevginin, hoşgörünün ve aşkın başkenti Konya'da ilki geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen festivalin giderek uluslararası bir boyut kazanan geleneksel bir sinema şöleni halini alması amaçlanıyor.

2. KONYA ULUSLARARASI AŞKIN FİLMLERİ FESTİVALİ 11-20 MAYIS 2007 / TÜZE KULESİTE SİNEMALARI
11 Mayıs Cuma
19.00 Açılış
21.00 Açılış Filmi: Derviş (Yönetmen: Alberto Rondalli) Yönetmenin katılımıyla
12 Mayıs Cumartesi
14.00 Sarı Köpeğin Yuvası (Yönetmen: Byambasuren Dava)
19.00 Cenneti Beklerken (Yönetmen: Derviş Zaim) Yönetmenin katılımıyla
21.00 Söğüt Ağacı (Yönetmen: Majid Majidi)
13 Mayıs Pazar
14.00 Yürüyen Şato (Yönetmen: Hayao Miyazaki)
19.00 Anne Sevgisi (Yönetmen: Kamal Tabrizi) Yönetmenin katılımıyla
21.00 Kurban (Yönetmen: Andrei Tarkovsky)
14 Mayıs Pazartesi
14.00 Dönüş (Yönetmen: Andrei Zvyagintsev)
19.00 Bir Parça Ekmek (Yönetmen: Kamal Tabrizi) Yönetmenin katılımıyla
15 Mayıs Salı
14.00 Bir Şans Daha (Yönetmen: Radu Mihaileanu)
19.00 Büyük Yolculuk (Yönetmen: Ismaël Ferroukhi) Yönetmenin katılımıyla
16 Mayıs Çarşamba
14.00 Fil Adam (Yönetmen: David Lynch)
19.00 Kahraman (Yönetmen: Yimou Zhang)
17 Mayıs Perşembe
14.00 Uzak (Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan)
19.00 Ölü Adam (Yönetmen: Jim Jarmusch)
18 Mayıs Cuma
14.00 Dekalog 4 (Yönetmen: Krzysztof Kieslowski)
19.00 Beş Vakit (Yönetmen: Reha Erdem)
19 Mayıs Cumartesi
14.00 Yürüyen Şato (Yönetmen: Hayao Miyazaki)
19.00 Sessizlik (Yönetmen: Muhsin Mahmelbaf)
21.30 Öldürme Üzerine Kısa Bir Film (Yönetmen: Krzysztof Kieslowski)
20 Mayıs Pazar
21.30 Kapanış Filmi: Bab'Aziz (Yönetmen: Nacer Khemir)

AYRINTILI BİLGİ İÇİN:M. Ali Orak Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Sanat Şube Müdürlüğü T: 0332 3528111/1229/2160 F: 0332 3526777 askinfilm@mkm.gov.tr Özgül Temizsütlü Ankara Sinema Kültürü Derneği T: 0312 467 2002 F: 0312 466 4824 festival@askfest.org / program@askfest.org