Lauren Bacall Vefat Etti

13.08.2014 14:16

Hollywood'un yetiştirdiği en parlak yıldızlardan Lauren Bacall 89 yaşında öldü.

Bacall'in 19 yaşındayken daha sonra evleneceği Humphrey Bogart ile birilkte oynadığı 1944 yılı yapımı "To Have and Have Not" (1944) (Türkçesi "Sahip olmak ya da olmamak") filmle başlayan sinema kariyeri, yetmiş yıl sürdü.

Bu ilk filminde oynadığı tatlı sert kadın karakterinin "Benimle olduğunda oynamak zorunda değilsin Steve. Bir şey demende gerekmiyor, yapman da. Belki sadece ıslık çalabilirsin. Islık çalmayı biliyorsun değil mi Steve? Dudaklarını birleştirecek ... üfleyeceksin" repliğiyle ünlenmişti ve bu replik, sinema tarihine damgasını vurmuştu.

Kariyerine yine 1945'de evlendiği Bogart ile birlikte Key Largo, The Big Sleep ve Dark Passage filmlerinde oynayarak devam etti. Çift Bogart 1957'de ölene kadar birlikteydi ve iki çocukları oldu. Bacall'in ikinci eşi Jason Robards'dan da bir çocuğu oldu.

Ünlü yıldız otuzdan fazla filmde oynadı. New York tiyatrolarında sahne aldı ve 1970 yılında Applause'daki rolüyle müzikal dalında en iyi kadın oyunculara verilen "Tony" ödülünü, 1981'de ise "Yılın Kadını" ödülünü aldı.

Beyaz perde ile tanıştıktan 50 yıl sonra 1996'da Barbara Streisand ile birlikte oynadığı "The Mirror Has Two Faces" (Türkçesi: Aynanın iki yüzü) filmindeki rolüyle Altın Küre'ye layık görüldü ve Oscar'a aday gösterildi. Bacall 2009 yılında "sinemanın altın çağında oynadığı merkezi rol" dolayısıyla bir onursal Oscar ödülü almıştı.

Oyuncunun New York'daki evinde geçirdiği inme sonucu öldüğü bildiriliyor.