Roman Polanski Locarno Halkını Ayağa Kaldırdı

19.08.2014 18:14

İsviçre'nin dünyaca ünlü film festivali Locarno'da yaşam boyu başarı ödülüne değer görülen usta yönetmen Roman Polanski, kent sakinlerinin "Biz burada pedofil istemiyoruz" tepkileri üzerine festivale gitmeme kararı aldı.

Çağdaş sinemanın en güçlü ve tartışmalı yönetmenlerinden Roman Polanski, İsviçre’de düzenlenen Locarno Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne değer görüldü. Ne ki, Oscarlı yönetmen halkın tepkisinden ötürü festivale katılmayacağını açıkladı.

Habere göre Locarno sakinleri, Polanski’nin şehirde düzenlenen ve sinema dünyasının önemli etkinliklerinden olan festivale katılacağı haberi üzerine kampanya başlattı. Halk “Biz burada pedofil istemiyoruz” diye festival yönetimini protesto edince, Polanski “daha fazla karışıklığa neden olmamak için” festivale katılmayacağını açıkladı.

Locarno Festivali’nin organizatörleri protestoyu sanat özgürlüğünü kısıtladığı için kınarken, yönetmen organizatörlere gönderdiği mektupta, “Değerli arkadaşlar, üzülerek bildiririm ki Locarno Festivali’ne gelemeyeceğim. Şahsım aleyhine yapılan protestolar gösteriyor ki festivale katılmam, tartışma ve gerilim yaratacak. O yüzden her ne kadar içimden gelmese de ziyaretimi iptal ediyorum” dedi.

Polanski, ABD ’de 1977 yılında 13 yaşındaki Samantha Geimer’a tecavüz suçlamasıyla aranırken, mahkeme süreci başlamadan Fransa ’ya kaçmış, oradan da hâlâ bulunduğu İsviçre’ye geçmişti. Yılan hikâyesine dönen dava hâlâ gizemini koruyor. Festivalin Onur Konuğu olacak Roman Polanski’nin özel bir masterclass da vermesi bekleniyordu.

Roman Polanski son olarak Kürklü Venüs filmini yönetmişti.