Yönetmen Mike Nichols Hayatını Kaybetti

21.11.2014 11:57

Oscarlı yönetmen Mike Nichols, Manhattan'daki evinde hayatını kaybetti.

1932'de Berlin'de Yahudi kökenli bir ailenin çocuğu olarak doğan Nichols, 1939'da ailesiyle ABD'ye göç etti. Üniversite yıllarında oyunculuğa ilgi duydu ve okulu bıraktı. Chicago tiyatrolarında çalıştı, Elaine May ile oluşturduğu komedi ikilisi büyük ilgi gördü. Sonra tiyatro yönetmenliğine geçti. Sinemadaki ilk yönetmenlik çalışması Kim Korkar Virginia Woolf'tan (1966) tam 13 Oscar adaylığı aldı, bunlardan 5 tanesini kazandı. 1 yıl sonra yönettiği Mezun filmiyle En İyi Yönetmen dalında Oscar'ın sahibi oldu.

Hep elit oyuncularla çalışan Nichols'un favori aktörleri arasında Jack Nicholson, Meryl Streep, Julia Roberts ve Emma Thompson'ı sayabiliriz. Ünlü yönetmenin kalp krizi sonucu vefat ettiği açıklandı. Ölümünün ardından başta birlikte birçok başarılı filme imza attığı Meryl Streep olmak üzere sanat dünyasında çok sayıda isimden anma ve taziye mesajları geldi.

Usta yönetmen, tiyatroda yönetmenliğe ömrünün son yıllarına dek devam etti. Sinemadaki son çalışması ise 2007 yapımı Charlie Wilson'ın Savaşı filmiydi.