Klon Savaşları’nın Yapım Hikayesi

12.08.2008 13:17
Klon Savaşları’nın Yapım Hikayesi

Üç yıl önce, Dave Filoni, diğer tüm hayranlar gibi “Star Wars: Episode III Revenge of the Sith”i izlemek üzere kuyruğa girdi.

En sevdiği Star Wars karakterinin, nispeten daha az tanınan Jedi Savaşçısı Plo Koon’un elde dikilmiş kostümü vardı üzerinde. Star Wars sevgisini Hollywood-Kaliforniya’da kendi gibi sırada bekleyenlerle onlara özel koleksiyonundan oyuncaklar vererek paylaştı. Ama sonuç itibariyle, o da bir gün George Lucas’la birlikte çalışma hayalleri kuran sıradan bir Star Wars hayranıydı.

O bir gün beklediğinden de çabuk geldi.

15 Ağustos’ta, Lucasfilm Animation ilk animasyon Star Wars sinema filmi “Star Wars: Klon Savaşları”nı gösterime sunacak. Lucas’ın yönetici yapımcısı olduğu filmi Filoni yönetti.

“Kısa süre önce biri bana Star Wars filmi yönetmiş dört kişiden biri olmanın nasıl bir his olduğunu sordu” diyor 34 yaşındaki Filoni ve ekliyor: “Neredeyse sandalyemden düşüyordum. Her şey o kadar çabuk olup bitmişti ki hiç durup bu şekilde düşünmemiştim”.

Ama Filoni bu yaz, Lucas, Irvin Kershner (“The Empire Strikes Back”) ve Richard Marquand’dan (“Return of the Jedi”) oluşan Star Wars yönetmenler grubunun ender üyeleri arasına dahil oldu. Üstelik bir de ayrıcalığı var: O, sinema filmi uzunluğunda animasyon bir Star Wars macerası yaratan ilk yönetmen.

“Pek çok açıdan bu bir rüyanın gerçek olması gibi. Hayır, en uçuk rüyamın bile ötesinde demek daha doğru olur” diyen Filoni, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Öte yandan, seriye duyduğum hayranlığı ikinci plana atıp, katkımı bir denk olarak sağlamalıyım. George’la omuz omuza durabilmek ve ‘Klon Savaşları’nı diğer dev Star Wars filmleriyle aynı düzeyde tutmak istiyorum”.

Lucas ise şunları söylüyor: “Dave gibi koyu bir hayranla çalışmak çok güzel çünkü Star Wars hakkındaki bilgisi benimkinden fazla. Dave için Star Wars’un yer aldığı diğer medya türlerini, mesela Star Wars kitaplarını, çizgi romanlarını ya da video oyunlarını referans olarak kullanmak kolay; bu konudaki potansiyeli benimkinden çok daha fazla. Bu durum bizim tüm Star Wars evreninin daha iyi bir resmini çizmemizi, daha zengin bir film yapmamızı ve hikayeyi Skywalker ailesinin merkezdeki hikayesinden öteye götürmemizi olanaklı kılıyor”.

“Avatar: The Last Airbender” ve “Kim Possible” gibi popüler animasyon projelerinin deneyimli ismi Filoni, kendisi ve Marin County-Kaliforniya merkezli Lucasfilm Animation’daki yaratıcı ekip için en önemli hedefin bir yandan benzersiz ve beklenmedik bir Star Wars animasyon filmi yaparken, bir yandan da serinin sinema tarihinin en popülerleri arasında yer alan canlı aksiyon filmlerinin ruhunu ve cazibesini korumak olduğunu belirtiyor.

“Her şeyden önce koyu bir Star Wars hayranıyım ve gerek benim gibi bu filmlerle büyüyen gerek seriyi son filmlerinde keşfetmiş hayranların George’un yarattığı galakside keyif alacakları bir macera filmi yapabilmek istedim” diyor Filoni.

Televizyon dizisi olarak uzun zamandır sabırsızlıkla beklense de (ki ABD’de Cartoon Network’te bu sonbaharda yayınlanacak), “Star Wars: Koln savaşları”nın sinema uzunluğunda bir animasyon filminin yapılmakta olduğunun açıklanması pek çok kişi için sürpriz oldu. “George bize fikrini anlattığında benim için de sürpriz oldu” diyor Filoni ve ekliyor: “Animasyon ekibinin yaptıkları ilk çalışmaları izlerken, George bunun beyaz perdede ne kadar müthiş durduğunu söyleyip duruyordu. Hepimiz bu konu üzerinde bir süre düşündük ve sonra bu durum mükemmel bir anlam kazandı: Star Wars için yepyeni bir şey üretiyor olduğumuz için, onu film şeklinde yapmalıydık”.

Filmin yapımcılığını üstlenen Catherine Winder sinema filmi uzunluğunda bir animasyon filmi yapma kararını şöyle hatırlıyor: “George beni kapalı, yağmurlu bir günde Skywalker Çiftliği’nin dışına götürdü ve, ‘Bir film yapma konusunda ne düşünüyorsun?’ diye sordu. O sırada televizyon dizisi yapma sürecindeydik ve bir animasyon bölümü ve stüdyosu oluşturuyorduk. Bu oldukça zorlu bir işti. Sonra, Dave’le birlikte bu konuyu ve ne kadar büyük bir çalışma olacağını düşündük ve, “Tamam, bu harika bir fikir!” dedik.

Beyaz perde için düşünülen ve geliştirilen “Star Wars: Klon Savaşları”, “Star Wars: Episode II Attack of the Clones”un hemen sonrasında başlıyor. İktidardaki Cumhuriyetçiler ile gitgide büyüyen ve galaksinin yönetimini ele geçirmek isteyen sinsi Bölücüler arasında toplu bir savaş olan “Klon Savaşı” sayısız gezegene yayılmıştır. Anakin Skywalker (seslendiren: Matt Lanter/Arda Aydın) ve Obi-Wan Kenobi (seslendiren: James Arnold Taylor/Yekta Kopan) Bölücülerin droid ordusunun büyük bir saldırısını geri püskürtmek üzere savaş için yaratılmış klonlar ordusunu yönetmektedirler. Onlara bu savaşta, Jedi Ustası Yoda’nın Skywalker’a padawan olarak eğitmesi için verdiği, enerjik ve kararlı bir genç kız olan Ahsoka Tano da (seslendiren: Ashley Eckstein/Damla Özduru) katılır.

“Ahsoka’yı Star Wars galaksisine eklemek bir adrenalin bombası gibi oldu” diyor Filoni ve ekliyor: “Bizim için işlemesi harika bir yeni karakter. O ve Anakin onları bazı çok kötü Sith’lerle karşı karşıya getiren bir göreve atanınca, tüm film yeni bir enerji kazanıyor. O bir kadın Jedi olarak Star Wars’da kesinlikle kullanabileceğimiz bir karakter ve Anakin için harika bir tamamlayıcı kişilik oldu”.

Star Wars’un animasyon uyarlamasını yaratmak Filoni ve 150 kişiden oluşan animasyon, sanatçı ve CGI tasarımcıları ekibi için yaratıcı açıdan yeni bir meydan okumaydı. “Star Wars hikayeleri neredeyse mitseldir, ama beyaz perdede çok tanınmış oyuncular tarafından hayata geçirildiler ve son derece kendilerine özgü birer kişilikleri var. Anakin, Obi-Wan, Kont Dooku ve Padmé gibi karakterlerin özünü bulup onları insan karakterlerden farklı bir şekilde oluşturmanın yollarını keşfetmemiz gerekiyordu. Hareketsel kavrama tekniklerini hiç düşünmedik çünkü tamamen yeni ve farklı bir şey yaratmak istedik”.

Lucas, Filoni’yi, Winder’ı ve onların ekibini çeşitli yaklaşımları değerlendirmeye yönlendirdi. Bunun üzerine animatörler farklı farklı yerlerden ilham aldılar. Filoni şunları söylüyor: “‘Avatar’da da kullandığım anime görüntüyü seviyoruz. Japon manga çizgi romanları da gerçekten iddialı bir ışıklandırma ve çerçevelendirmeye sahipler. Tek bir türe benzememek ve yaklaşımımızda ‘çizgi filmsel’ olmamak önemliydi

Bizim için büyük ilham kaynaklarından biri, 1960’larda kuklalar kullanarak ‘Thunderbirds’ü yaratan Gerry Anderson’ın çalışmalarıydı. Animasyon çok ama çok geniş ve sadece, ‘Başkalarının yaptığını yapacağız’ denmeyecek kadar olanaklarla dolu bir alan. Bizler Lucasfilm Animation için imza gibi bir stil yaratmak, kendimize özgü bir stil yaratmak istedik”.

Filoni, yönetici yapımcı Lucas’ın teşvikiyle Lucasfilm Animation’ın aldığı yaratıcı riskin  serinin uzun süreli hayranlarını tatmin edeceğine, yeni hayranları ise heyecanlandıracağına inanıyor: “‘Star Wars: Klon Savaşları’nda, yeni karakterlerimiz, yeni gezegenlerimiz, yeni taşıtlarımız, yeni savaşlarımız ve yeni bir hikayemiz var. Ayrıca film yeni bir animasyon stiline sahip. Gerçekten de, mümkün olan her açıdan, daha önce asla görmediğiniz bir Star Wars filmi”.