‘Sonbahar’ın Galası Doğu Karadeniz’de

10.11.2008 14:21
‘Sonbahar’ın Galası Doğu Karadeniz’de

“En İyi Film” dalında Altın Koza dahil üç ulusal, iki uluslararası ödül kazanan; yılın en başarılı Türk filmlerinden "Sonbahar", galasını 16 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında Artvin ve Rize\'de yapacak.

Doğu Karadeniz dağlarının ve kıyılarının bütün güzelliğini beyazperdeye taşıyan "Sonbahar"ın Karadenizli yönetmen ve senaristi Özcan Alper, filmi vizyona önce kendi evinde çıkarmaya karar verdi. Alper ve yapımcı F.Serkan Acar "Sonbahar"ın ilk gösterimlerini, filmin gerçekleştirilmesine destek veren yöre halkına yapmak istediklerini belirtti.

Filmde anne karakterini canlandıran 64 yaşındaki Gülefer Yenigül Hopa\'nın Başoba köyünde  yaşıyor ve ömründe hiç sinemaya gitmedi. Yenigül, beyazperde de ilk kez kendi oynadığı "Sonbahar"ı izleyecek. Filmde rol alan Çamlıhemşin Şenyuva köyü sakinleri ve Hopa halkının büyük çoğunluğu daha önce sinemaya gitmedi. "Sonbahar"ın 16 Kasım\'daki Artvin ve 20 Kasım’daki Arhavi galasına katılarak, onlar da ömürlerindeki ilk sinema deneyimini kendi oynadıkları film sayesinde yaşayacaklar.

Dağlardaki ormanların yeşilden sarıya döndüğü, Karadeniz\'in dalgalarının kıyıları dövdüğü 2007 sonbaharında çekimlerinin tamamı Artvin ve Rize\'de yapılan "Sonbahar", gencecik bir insanın hayatının son baharını konu alıyor. Film, açlık grevlerinin sürdüğü bir dönemde, on yıllık mahkumiyet sonrası, sağlığı bozulmuş olarak cezaevinden çıkan Yusuf\'un kişiliğinde (Onur Saylak) doksanların kayıp kuşağına ağıt yakıyor.

\"\"

Filmin Özel Yapım Notları

•    “Sonbahar”; 2007 yılının Ekim-Kasım ve Aralık aylarında Rize’nin Çamlıhemşin , Pazar, Ardeşen ve Fındıklı ilçeleriyle Artvin’in Hopa, Kemalpaşa ve Sarp bölgesinde çekildi.

•    Filme en büyük katkıyı ekibin Artvin sahnelerinin çekimi sırasında verdiği destekle Hopa Belediyesi yaptı. Ayrıca Kemalpaşa Belediyesi, Rize İl Kültür Müdürlüğü’de filmin gerçekleşmesine katkı sağladı.

•    Filmin köy sahneleri Çamlıhemşin’in Şenyuva köyünde yapıldı. Köyde bir avuç yaşlı insan, çekim ekibine ellerinden geldiğince yardım etti.

•    Filmin kış sahneleri için ekip Kaçkar dağları eteklerinde yer alan 1800m.yüksekliğindeki Elevit yaylasına çıktı. Zorlu kış koşullarında belli bir yere kadar arazi araçlarıyla giden ekip, yaklaşık 2 km’lik yolu çekim malzemelerini sırtlarında taşıyarak  tamamladı..

•    Filmin 4 profesyonel oyuncusu dışında geri kalan oyuncular bölgeden seçildi. Filmde Onur Saylak’ın annesini oynayan Gülefer Yenigül hayatında hiç sinemaya gitmemiş ve Hopa’nın Başoba köyünde yaşıyor. Onur Saylak yaklaşık 15 gün Gülefer annesiyle Başoba köyünde yaşayarak, role birlikte hazırlandı.

•    “Sonbahar” çok dilli bir film. Filmde Türkçe, Gürcüce ve Hemşince dilleri konuşuluyor. Onur Saylak yaklaşık 2 ay boyunca Hemşince öğrenmek için Hopa’ya gidip geldi ve o kadar iyi öğrendi ki, filmin çekimleri sırasında yöre halkı onu Hopalı sandı.

•    Filmde 10 yıl cezaevinde kalan ve açlık grevlerine katılan bir mahkumu canlandıran Onur Saylak, 1999 yılında açlık grevlerine katılan ve şu an Hopa’da yaşayan Cemil Aksu ile cezaevi ve açlık grevi eylemleri psikolojisi üzerine çalıştı.

•    Filmde Gürcü bir hayat kadınını canlandıran Megi Koboladze, Tiflis ve Batum’da 1 ay süren bir cast araştırması sonucunda bulundu. Batum Devlet Tiyatrosu’nda çalışan ve annesi babası da oyuncu olan genç oyuncu, ilk sinema filminde Altın Koza’dan en iyi yardımcı kadın oyuncu rolüyle ödüllendirildi.

\"\"

Sonbahar’ın Katıldığı Festivaller

15.Altın Koza Film Festival -  En İyi Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Jüri Özel Ödülü
61.Uluslararası Locarno Film Festivali  - CICAE Prize
14.Sarejova Film Festival
Bangkok Film Festival
61.Montreal Film Festival
Gent Film Festival
4.Avrasya Film Festivali - NETPAC Ödülü
Med Film Festivali (Roma)

Katılacağı Festivaller

Selanik Film Festivali
Altın Kaz Film Festivali
Tiflis Film Festivali
Talin Black Night Film Festivali
15.Londra Türk Film Haftası

Sonbahar’ın Doğu Karadeniz Gösterim Programı

16-17-18-19-20-21 Kasım   / Artvin Merkez
21 Kasım-28 Kasım  / Arhavi   Çarmıklı  Sineması
Pazar     Sineklas  Sineması
Rize       Pembe Köşk   Sineması