Festival Bursa’ya Yakıştı!

02.12.2008 13:58
Festival Bursa’ya Yakıştı!

Türkiye’nin lider sinema sitesi Sinemalar.com’un internet sponsorluğunu üstlendiği 3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali; etkinliği takip eden konuklarına ve Bursalı sinemaseverlere, sürprizlerle dolu bir ‘sinema haftası’ yaşatmaya devam ediyor.

28 Kasım – 4 Aralık 2008 tarihleri arasında gerçekleşecek festival; ünlü konukları, zengin film programı, sergi ve atölyeler gibi yan etkinlikleri ile, Bursa’yı hareketli bir sinema merkezi haline getiriyor.

Gelenekselleşme yolunda hızla ilerleyen ve katılım açısından ülkemizde düzenlenen birçok film festivalini geride bırakan 3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin ilk üç gününü sizler için takip ettik. İşte festivalden önemli notlar:

28 Kasım Cuma (1.gün)

Açılış Töreni

Festival, Bursa’nın cazibe merkezlerinden biri olan Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen görkemli açılış töreni ile başladı.

\"\"


Ebru Cündübeyoğlu ve Korhan Abay’ın sunduğu törene; Gael Garcia Bernal, Hülya Koçyiğit, Meltem Cumbul, Murat Han, Fadik Sevin Atasoy, Burak Hakkı, Burcu Kara, İzzet Günay, Yusuf Sezgin, Sırrı Elitaş, Süheyl Eğriboz, Sezer Sezin, Osman Sınav, Tuncel Kurtiz, Atilla Dorsay, Cahit Berkay, Sinan Bengier, Teoman, Müslüm Gürses, Levent Ülgen ve Neriman Uğur başta olmak üzere çok sayıda ünlü isim katıldı.

\"\"

Gecenin yıldızı Meksikalı aktör Gael Garcia Bernal, 30. doğum gününü sahnede alkışlar eşliğinde kutladı. Tören sonrasında hayranlarının yoğun ilgi gösterdiği Bernal, samimi tavırları ile dikkat çekti.

\"\"

\"\"


Sinema emekçilerini ve seyircilerini biraraya getiren açılış töreninde, Türk sinemasının ustaları Sezer Sezin ile Muhterem Nur’a ‘Onur Ödülü’; Yeşilçam’ın yardımcı oyuncuları Sırrı Elitaş ile Süheyl Eğriboz’a ise ‘Emek Ödülü’ verildi.

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın Orhan Şallıel şefliğinde muhteşem bir konser verdiği gecede, ünlü şarkıcı Teoman, belirli aralıklarla sahneye çıkarak, sevilen şarkılarını senfoni orkestrası eşliğinde söyledi. Törenin en hoş sürprizi ise, konuklar arasında bulunan Müslüm Gürses’i sahneye davet eden Teoman’ın, Gürses ile birlikte seslendirdiği “Paramparça” düeti oldu.  

\"\"


Editörümüz Serkan Tavşanoğlu’nun, sinemaya ilgisi ile de tanınan ünlü şarkıcı Teoman, sevilen oyuncular Burak Hakkı, Burcu Kara ve sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ile yaptığı özel röportajları çok yakında Sinemalar.com’da okuyabilirsiniz.

\"\"

\"\"


29 Kasım Cumartesi (2.gün)

Gael Garcia Bernal Basın Toplantısı

Festivalin ikinci günü, onur konuğu Gael Garcia Bernal’ın basın toplantısı ile başladı. Almira Otel’de düzenlenen toplantıda basın mensupları ve sinema yazarları ile biraraya gelen Bernal’a, tercüme konusunda sinema yazarı Sevin Okyay yardımcı oldu.

\"\"Sinema sanatı üzerine sorulan soruları yanıtlayan Bernal, Bursa’da bulunmaktan ve zengin içeriğiyle dikkat çeken ‘Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’ne katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Türk sineması hakkında çok fazla bilgisi olmadığını söyleyen ancak Nuri Bilge Ceylan ve Fatih Akın’ın filmlerini izlediğini ifade eden Bernal, “Son dönemde Türk yapımı filmler tüm dünyada çok yoğun ilgi görüyor. Meksika’da da Türk filmleri çok beğeniliyor. Bu durumun değeri bilinmeli” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda, Bernal’a özel olarak hazırlanan festival logolu pasta, alkışlar ve volkan gösterileri eşliğinde salona getirildi. 30. doğum gününü basın mensuplarıyla birlikte kutlayan ünlü oyuncu, bu sürprizden dolayı çok duygulandığını belirterek, festival komitesine teşekkür etti.


\"\"

 

“Blindness / Körlük” Özel Gösterim

Ülkemizde 23 Ocak 2009’da gösterime girmesi planlanan, Kanada- Brezilya-Japonya ortak yapımı “Blindness / Körlük”, 3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali kapsamında seyirci ile buluştu.

\"\"

Festivalin onur konuğu olan Meksikalı aktör Gael Garcia Bernal’ın da oyuncu kadrosunda yer aldığı filmin başrol oyuncuları Julianne Moore ve Mark Ruffalo, performansları ile festival izleyicisinden tam not aldı.

Filmin gösterildiği salondaki tüm koltukların dolması nedeniyle, çok sayıda sinemaseverin merdivenlerde izlemek zorunda kaldığı “Blindness / Körlük” hakkındaki kritiğimizi çok yakında Sinemalar.com’da okuyabilirsiniz.

Ücretsiz Sinema Kursları

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin en çok ilgi gören ve takip edilen etkinliklerinden biri olan Ücretsiz Sinema Kursları, 29 Kasım Cumartesi günü başladı. Bu yıl 110 katılımcının faydalanacağı kurslarda; Yetkin Dikinciler, Pelin Batu, Zeynep Özbatur ve Sevin Okyay gibi sinema sektörünün önde gelen isimleri eğitmenlik yapacak.

Atilla Dorsay’dan “Yüzler” Sergisi

Dünya ve Türk sinemasının ünlü oyuncu, yönetmen ve sinemacılarının fotoğraflarından oluşan “Atilla Dorsay’dan Yüzler Sergisi”, 29 Kasım Cumartesi günü saat 16:30’da gerçekleşen açılış ile festival takipçilerinin beğenisine sunuldu.

\"\"

 

Festival haftası boyunca Bursa Kent Müzesi’nde açık olacak sergiyi, sinemaseverler ücretsiz gezebilecek.


30 Kasım Pazar (3.gün)

“The Class / Sınıf” Özel Gösterim

Bu yıl, 61. Cannes Film Festivali’nde “en iyi film” seçilerek Altın Palmiye ile ödüllendirilen “The Class / Sınıf”, 3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin Panorama bölümünde seyirci ile buluştu.

\"\"

Daha önce Cannes, San Sebastian, New York, Helsinki ve Sao Paulo film festivallerinde gösterilen “The Class / Sınıf” filminin , Bursa İpek Yolu Film Festivali kapsamında, Korupark sinemalarında yapılan gösterimine de ilgi büyüktü.

Cem Özer Oyunculuk Atölyesi

Festival kapsamında düzenlenen oyunculuk atölyesinde, sahne ve beyazperde tecrübesini yeni oyuncu adayları ile paylaşmak üzere Bursa’ya gelen tiyatro ve sinema oyuncusu Cem Özer, katılımcılar ile Çelik Palas otelinde biraraya geldi.

Röportajlar: Serkan Tavşanoğlu

Fotoğraflar: Ceren Komaç