Teoman ile Sinema Sohbeti

24.12.2008 11:26
Teoman ile Sinema Sohbeti

1996 yılında piyasaya çıkardığı, kendi ismini taşıyan ilk albümünden itibaren yaptığı çalışmalarla, bugünlerde adına “Türk rock müziği” dediğimiz bir türün oluşumuna büyük katkılarda bulunan Teoman, sinemaya da oldukça ilgili bir sanatçı.

2005 yılında gösterime giren “Balans ve Manevra”nın senaryosunu yazıp, müziklerine imza atan Teoman;  aynı zamanda filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını da üstlenmişti. “Balans ve Manevra”nın yanı sıra, "Mumya Firarda", "Banka" ve "Romantik" filmlerinde de rol alan sanatçının aklında yepyeni bir film projesi var.

Bugünlerde yeni albüm çalışmaları ile ilgilendiği için, senaryosu iki yıldır hazır olan yeni film projesini erteleyen Teoman ile sadece sinema üzerine kısa ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.


Sinemalar.com: Yönetmenlik ve oyunculukta da deneyim edinmiş bir sanatçı olarak Türk sinemasında yaşanan hareketliliği nasıl değerlendiriyorsunuz? Neredeyse her hafta bir Türk filmi vizyona giriyor...

Teoman: Hakikaten öyle. Bir arkadaşım anlattı. Geçen hafta sinemaya gitmiş, oynayan 8 filmden 6’sı Türk filmiymiş. On yıl önce de “Türk sineması patladı” deniliyordu. Şu anda Türk sineması çok daha iyi bir yerde. Ayrıca filmlerin kalitesi yükseliyor. Geçmiş yıllara nazaran oyunculukları daha çok beğenmeye başladım. Bunda dizilerin bile etkisi olabilir. Sektör kendini geliştirmeye başladı. Finansal koşullar çok daha iyi. Dolayısıyla sinemanın gelişimi açısından çok daha rahat bir ortam söz konusu.

Sinemaya ilginizi de biliyoruz. Sektördeki bu canlılık sizi nasıl etkiledi? Yeni bir filme başlamayı düşünüyor musunuz?

İki senedir hazır olan bir senaryom var fakat yatıyor ne yazık ki. Ara ara onu çekmek için hevesleniyorum ancak sonra geri adım atıyorum. Açıkçası çok zor bir iş sinema ve ben şu anda o güçte değilim. Yeni bir albüm hazırlıyorum. Albümü bitirip, biraz dinlenmeye, rahatlamaya ihtiyacım var. Daha sonra filme başlamak istiyorum.

\"\"

 

Son dönemde çekilen Türk filmlerini takip ediyor musunuz? Dünya çapında saygın film festivallerinden ödülle döndü birçok filmimiz. Siz hangilerini beğendiniz?  

“Üç Maymun”u çok beğendim. Nuri Bilge Ceylan, başkalarını peşinden sürükleyen bir yönetmen oldu artık. Uzun zamandır takip ediyorum filmlerini. Ancak Nuri Bilge Ceylan filmleri içinde benim favorim “İklimler”dir. “İklimler” tam benim kalbime hitap eden bir filmdi.

Nuri Bilge Ceylan’dan bir teklif gelse, onunla çalışmak ister misiniz?

Ben iyi bir oyuncu değilim. O yüzden benim çok rol yapmamı gerektirmeyecek, rahatlıkla canlandırabileceğim bir karakter olması lazım. İyi bir oyuncu olduğumu düşünmüyorum çünkü.

Daha çok hangi tür filmleri izlemekten hoşlanırsınız?

Aslında sevdiğim filmlerin hepsi birbirinden farklı. Şöyle de birşey var; ben tam anlamıyla bir sinemasever değilim. Sinemaseverler bir sürü filme giderler, hemen hemen hepsini beğenirler ya da beğenecek birşey bulurlar. Ben öyle biri değilim. Benim için edebiyat ve müzikte de geçerli bir durum bu. Bir filmi, şarkıyı ya da edebi eseri %90 sevmem ama %10’una da aşık olurum.   


Röportaj: Serkan Tavşanoğlu