5 Maddede ‘Bolt’

29.12.2008 14:33

1.    Animasyonların artık sadece çocuklar için olmadığı bir gerçek. Son dönemde izlediğimiz “Nemo”, “Ratatouille” ve “Wall-e” gibi örnekler bunu fazlasıyla destekliyordu. Yetişkinleri de eğlendirecek filmlerden biri olan “Bolt” da sonunda gösterime girdi. Hem de bazı sinemalarda 3D (üç boyutlu) olarak. Eğer şansınız varsa 3D olarak izlenmeli bu film. Gerçi “Beowulf” ve “Dünyanın Merkezine Yolculuk” kadar hareketli, gözünüze giren sizi hoplatacak görüntüler bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Ancak yine de daha derin bir “Bolt” izlemek eğlenceli olabilir. Bu arada film Walt Disney’in kendi stüdyolarında ürettiği ilk üç boyutlu film olma özelliğini taşıyor.

2.    “Bolt” aslında dizi film yıldızı olan bir köpek. Ancak bundan haberi yok ve dizide başına gelen her şeyin gerçek olduğunu sanıyor. Ta ki gerçek dünyayla tanışana ve aslında süper güçlerinin olmadığını anlayana kadar. Bu anlamda film Jim Carrey’li “Truman Show”a benziyor. Kameralarla takip edilen ama baş kahramanının her şeyden habersiz olduğu bir gerçek yaşam… İkisinde de ilk kamera ortaya çıkana kadar gerçek olduğunu sanıyorsunuz. Elbette “Bolt” daha çok eğlence üzerine kurulmuş bir film.

3.    Filmde Bolt’u destekleyen ve daha eğlenceli hale getiren şüphesiz yan karakterler. İlişkileri düşmanlıkla başlayıp dostluğa dönen kedi Mittain çok zeki cevaplar veren, akıllı, bir o kadar da üçkağıtçı bir karakter. Ama asıl ilgiyi çeken şüphesiz hamster Rhino. Bolt’u televizyondan takip eden ve bir numaralı hayranı olan Rhino, sürekli komik hallerde çıkıyor karşımıza. Küresinin içindeki hiperaktif ve macera peşinde koşan haliyle film boyunca ilgi odağı olmayı başarıyor. Birçok sahnede gülme sebebiniz de bu karakter zaten. Bu arada Rhino’nun hareketleri animasyon tekniğine aktarılırken gerçek bir hamsterın hareketleri gözlemlenmiş ve aynıları Rhino’ya uygulanmış.

4.    İzlediğimiz her animasyonla beraber bu hayal dünyasının ne kadar geliştiğini gözlemleyebiliyoruz. Her şey gerçeğiyle bire bir neredeyse. Bunu “Bolt”ta özelikle güvercin karakterlerinde hissetim. Ara ara karşımıza çıkan ama aklınızda yer eden güvercinlerin hareketleri gerçek bir güvercinle bire bir, tüylerinin hareketi ve güneşe göre parlaması dahil. Hele kesik kesik hareket etmeleri ekstra bir eğlence unsuru.

5.    Filmden önce izlediğim fragmanlarsa animasyon hayranlarını önümüzdeki günlerde yine ilgi çekici filmlerin geleceğini müjdeliyor. Yine üç boyutlu olarak izleyeceğimiz filmler arasında “Up, Monsters vs. Aliens” ve Tim Burton animelerinin tadını alabileceğiniz “Caroline” (ki Noel Gecesi Kabusu’nun yönetmeni Henry Selick var işin ucunda) var. Bunlar da heyecanımıza heyecan katan güzel filmler.