Adamım Benim: Erkek Erkeğe

15.06.2009 14:30

 Yaz mevsimiyle beraber sinemalarda genelde korku ve romantik-komedi ağırlıklı filmler boy gösterir. Türk halkı diğer milletlerin aksine yaz sıcağında sinemaya gitmeyi (nedense) kendine bir hakaret olarak kabul ettiğinden olsa gerek genelde sabun köpüğü tabir edilen eğlencelik filmler birbiri ardına salonlarda gösterime girer. Adamım Benim'de izleyince size kendinizi iyi hissettiren ama sinemadan çıktıktan bir süre sonra unutulan filmlere bir örnek.


 Kariyerine komedi filmlerinin senaristi olarak başlayan John Hamburg'u Zor Baba serisinden belki hatırlayanlar çıkacaktır. Büyük gişe hasılatı yapmış komedi filmlerinin aranan senaristiyken kendi ayaklarının üzerinde durmaya karar vererek filmini çeken Hamburg 'Adamım Benimle' ABD'de geniş halk kitlelerini salonlara çekerek sınavını geçmiş görünüyor. Romantik-komedi seven kadın seyircileri ve sulu komedilerden hoşlanan erkek izleyicilerin beğenisi aynı ölçüde karşılayabilecek bir bütünlük sunan film, gösterildiği her ülkede gişede başarılı oldu.


 Tuhaf olan şeyse ciddi ölçüde belden aşağı espri ve eşcinsel temalı nükte barındıran bir filmin romantik komedi türünde başarılı sayılması. Romantik-komediler evlilik kurumuyla olan bağları gereği genellikle muhafazakar mesajlar veren, kalıplaşmış hikayeler anlatmayı severler. Adamım Benim ise türe farklı bir noktadan yaklaşarak hikayesini daha edepsiz ve komik bir noktadan seyirciye veriyor.


 Hayatı boyunca yakın bir erkek arkadaşı olmamış, başarılı bir emlakçının tam da evlenme arifesinde sağdıcını bulabilmek için çeşit çeşit erkekle arkadaşlık kurma deneyimleri kimi zaman sizi gerçekten güldürüyor. Üstelik filmde cirit atan gay erkekler Peter'la ilgili acaba kuşkusunu kafamızda sürekli canlı tutuyor. Birbirlerine mahrem seks deneyimlerini anlatan komik ve evli çiftler, gay kardeşler, kusma sahneleri ama yine de romantizm fışkıran görüntüler. Tüm bunlar Adamım Benim'i beklenmedik ölçüde cüretkar bir romantik komedi yapıyor.


 Bütün bunlara karşın türün klasik kalıplarına alışmış seyirci içinse kötü ve tatsız bir deneyim örneği teşkil edebilir filmimiz. Kız arkadaşı omzuna yaslanınca elini tutmak için sabırsızlanan izleyici, perdede gördüğü iki erkeğin öpüşme sahnesinde irkilerek pekala ne oluyoruz da diyebilir. Bu açıdan küfür, cinsel içerikli espri ya da ben gay erkeklere tahammül edemiyorum diyen gruplardansanız filmden uzak durmanızı öneririm.


 Kısacası anti-sosyal Peter'ın evlenme arifesinde yaşadığı edepsiz ve komik ayrıntıları merak ediyorsanız Adamım Benim bu hafta salonlarda olacak. Ve küçük bir hatırlatma, filmin sonunda yazılar akarken erkenden çıkmayın. Çünkü filmimiz size sürpriz yaparak kaldığı yerden devam edecek. Herkese keyifli seyirler.