İsmail Necmi, Montreal’den Ödülle Döndü

22.10.2009 23:20
İsmail Necmi, Montreal’den Ödülle Döndü

İsmail Necmi\'nin, Contemporary İstanbul’un ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği \"Should I Really Do It? / Bunu Gerçekten Yapmalı mıyım?\" adlı ilk uzun metrajlı sinema filmi, Montreal International Festival du Nouveau Cinéma’nın Uluslararası Yarışma bölümünde çeşitli ülkelerden 18 filmle yarıştı.

 

Uluslararası Jüri, İsmail Necmi’nin belgesel ve drama türlerine getirdiği yeni bakış açısı ve özellikle görsel ve estetik unsurlarla, filmin dramatik içeriğinin daha önce örneğine rastlanmayan,  avandgard ve çok yaratıcı bir şekilde filmde bir arada kullanılması nedeniyle bu ödülün İsmail Necmi’ye verildiğini açıkladı.

 

Toronto Film Festivali direktörü Cameron Bailey’in jüri başkanlığını üstlendiği Montreal’deki uluslararası yarışmada sadece 3 ödül veriliyor. En iyi Film,  En Yaratıcı/Yenilikçi Film ve En iyi Oyuncu Performansı ödülleri. En iyi film ödülünü, Cannes Film Festivali’nde de ödül alan Yorgos Lanthimos’un “Canine” adlı filmi aldı. İsmail Necmi, “Should I really Do It?” ile En Yaratıcı/Yenilikçi film ödülünü kazanırken, En iyi Oyuncu Performansı ödülü ise “Fausta” filmindeki rolü ile Magaly Soiler’in oldu.

 

Uluslararası Jüri Başkanı ve aynı zamanda Toronto Film Festivali Direktörü olan Cameron Bailey, Twitter’daki kişisel sayfasında İsmail Necmi’nin filmini seyrettikten sonra, filmden ve filmdeki sofistike İstanbul görüntülerinden çok etkilendiğini, bu nedenle önümüzdeki sene Toronto Film Festivali’nin “City to City” bölümünde İstanbul’u konu etmeyi düşündüğünü yazdı.

 

Adı “yeni” olmasına rağmen bu sene 38’inci kez düzenlenen Kanada’nın en eski, Monreal’in ise en prestijli film festivali olarak kabul edilen Montreal International Festival du Nouveau Cinéma’da ozellikle avandgard filmler programa kabul ediliyor. İsmail Necmi’nin Filmi 38 yıllık festivalin tarihinde Ana Yarışma’ya kabul edilen ilk Türk filmi olma özelliğini de taşıyor.