Melekler ve Kumarbazlar: GİDENLER, KALANLAR VE KAÇANLAR!

26.10.2009 09:40

Hayat bizlere hayallerimizi sorma gibi bir nezaket göstermez. Yine de insanoğlu olarak bu nazik girişimde bulunacağına inanarak kendimizi aldatmaktan bir türlü vazgeçmeyiz. Sürekli isteriz fakat isteklerimizin önümüze serilmeyeceğini anlamak oldukça uzun bir zamanımızı alır. En kötüsü ise, bu bilince ulaştığımızda treni çoktan kaçırmış olduğumuz gerçeği ile yüz yüze gelmektir.

 

Melekler ve Kumarbazlar, 17 Ağustos Depremi sonrasında hayatları parçalanan karakterleri ele alıyor. Onlar için geri dönüş ya da kaçış yok. Sadece anlık setler çekerek periyotlar halinde bazı şeyleri unuttuklarını sanarak avunuyorlar ve bu durum da pek uzun sürmüyor. Çekip gidememenin rahatsızlığını da, aynı yerde kalmanın sıkışmışlığını da aynı anda yaşıyorlar. Bir süre sonra sevdiklerini yaralamak, onlara -istemeden de olsa- zarar vermek de saydıklarım arasına eklenebilir.

 

Dünyaları deprem ile yerle bir olduktan sonra beklentilerini de gömmüş taşra insanına yaklaştırıyor kamerasını senarist ve yönetmen Ertekin Akpınar...Birbirlerinden uzaklaşamayan, iç içe geçmiş yaşamlarında yolları dönüp dolaşıp aynı caddelerin köşelerine varan, hayattan hiç bir beklentileri olmayan ve mutluluk arayışını deprem ile birlikte sonlandıran isimsiz kahramanların trajedisini anlatıyor Melekler ve Kumarbazlar ve bunu yaparken de her karakterin duygusal gel gitlerini yansıtmaya çalışıyor.

 

Filmin ilk önemli sorunu da bana göre burada ortaya çıkıyor. Birbirine dirsek temasında bulunan hikayeler nedense kopuk bir işlenişe sahip izlenimine kapılıyorsunuz ister istemez. İşin kötüsü \"eksiklik\" tam olarak şudur diyerek gösterebileceğiniz bir noktada durmuyor.

 

Filmin bir diğer eksisi ise, kağıt üzerinde kaliteli görünen diyalogları hakkıyla kullanamaması. Bu durum bazı noktalarda oyunculuklara da yansımış. Hal böyle olunca film, yer yer bir televizyon projesi suretine bürünüveriyor adeta. Yine de kadrodaki hiç bir ismin hakkını yememek lazım. Performanslar oldukça başarılı ama birşeylerin eksik olduğunu da farkediyorsunuz ister istemez.

 

Yeni sezondaki yerli film bombardımanının taze üyelerinden biri Melekler ve Kumarbazlar. Deprem sonrası parçalanan hayatları ve gömülen hayalleri anlatmak için yola koyulmuş, tuzu biraz eksik de olsa yıkımın sonuçlarını gözler önüne sermeyi başarmış Akpınar...Ne kadar başarılı olduğuna izleyici olarak bir de sizler karar verin, zira bu şansı hak ediyor...Şimdiden İyi Seyirler!