Yasak Bölge 9: HEY! SEN! UZAYLI! BİZLER DÜŞMANIZ!

16.11.2009 12:04

Yasak Bölge 9\'un dikkat celbeden en önemli yanlarından biri hiç kuşkusuz yapımcı Peter Jackson\'ın bu filme sonuna kadar güvenmesi. Bu sebepledir ki, kendi filmi olan The Lovely Bones\'dan zaman çalarak District 9\'un yapım sürecini de yakından takip etmiş oldu. Biz de kendi kendimize "Acaba Jackson bu filmde tam olarak ne buldu?" sorusunu sormak zorunda kaldık...


Yasak bölge 9, biraz rotarlı bir şekilde ülkemiz salonlarında gösterime girdi. İşin kötüsü filmi izleyecek olan kemik kitle -belki de ülkemizde gösterim şansı bulamayacağını da düşünerek- filmi illegal yollarla izleme şansı buldular. Hareketli bir haftad a gösterim şansı bulmasına rağmen beklenenin üzerinde ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.


Yasak Bölge 9, anlatım açısından yer yer Cloverfield, Rec ve Diary Of Dead gibi son dönem örneklerini takip ediyor. Bu bağlamda biz kendisini Cloverfield\'ın görsel yapısına biraz daha yakın bulabiliriz. Karşımızda duran ise oldukça grotesk bir bilimkurgu filmi. Bu grotesk yapı hem görsel anlamda hem de hikaye anlatımında ensemizden yakalıyor bizleri.


Kendi gezegenlerini terk edip, teknik bir sebepten dolayı dünyamıza inmek zorunda kalan uzaylılar, en sertinden ırkçılığa maruz kalırlar. Hatta oldukça katı yöntemler ile toplumdan izole edilmeye çalışırlar. Bu süreç içerisinde kendilerine "karides" lakabı da takılır. Sonuçta hiç bir hak elde etmemiş olan ve gezegenden dışlanan uzaylılar için üç seçenek vardır...Saldırmak...Boyun eğmek...Kaçmak!!!


MNU adlı şirket uzaylılar hakkında ne yapıp edilebileceği konusunda söz sahibi olmuş bir şirkettir ve MNU çalışanı olan Merwe\'in esrarengiz bir virüs kapmasıyla herşey değişmeye başlar. Öncelikle bu virüs kendisini yavaş yavaş karideslerden birine dönüştürmeye başlar. Bu noktada uzaylılardan teknolojik altyapının paylaşımını göremeyen ve iş birliği konusunda sıkıntı çeken MNU, Merwe\'i süper silah projelerinde kullanmaya karar verirler. Merwe\'in firarı ise, amansız bir kovalamacanın başlangıcı olur. Merwe en trajik haliyle "ötekileşmeye" başlarken, bütün dünyayı da yavaş yavaş karşısına almak zorunda kalır.


Yasak bölge 9\'u, ırkçılığı eleştiren -yarı- politik ve alegorik bir film olarak görebilmeniz de mümkün; çöp bilimkurgu filmlerini andıran yer yer eğlenceli anlatımına kapılabilmeniz de...Zira pek çok bilimkurgu şablonunu esnetmesine rağmen, internette orada burada dönen bazı yorumların abartısını hak ettiğini söyleyemeyiz. Anlatım açısından baş gösteren farklılıklar ve cilalanmış bir altyapıyı çamura bulaması...Estetik anlamının dışında bir seyir zevki sunsa da aslen daha önce anlatılmamış hiç bir şey yok filmde! Yine de en büyük başarısı, anlattıklarını yeniymiş gibi gösterebilmesi.


Yönetmenlğini Neill Blomkamp\'ın yapmış olduğu bu leziz film, Yeni Zelanda sinemasının da gelmiş olduğu noktayı gözler önüne seriyor. Başarısını tartışmaya mahal yok fakat buna rağmen, bazı çevrelerin iddialı yorumlarına da kulak asmamak gerekir. Yasak Bölge 9, başarılı bir bilimkurgu örneği...Daha fazlası değil...