d@bbe Efsanesi Sürüyor!

16.12.2009 12:00
d@bbe Efsanesi Sürüyor!

Kıyametin internetten yayılan bir virüsle başlayacağını anlatan Dabbe ve gerçek bir öyküden uyarlanan Semum filmleriyle 1 milyondan fazla izleyiciye ulaşan yönetmen Hasan Karacadağ, III. korkusu d@bbe 2’de yerel unsurlar içeren yepyeni bir korku filmine imza attı. d@bbe 2, Özen Film’in dağıtımıyla 25 Aralık 2009’da, yaklaşık 200 kopya olarak vizyona girecek.


d@bbe 2’de, Kuran’daki ‘DUHAN’ suresinde geçen ve göklerden bir duman şeklinde ineceği belirtilen ürkütücü kıyamet alameti DUHAN’ın ani istilasına uygun olacak şekilde dinamik bir Türk korku öyküsü tasarlandı. İstanbul’da son saatin yaklaştığından habersiz ve kendi dünyalarında sessizce yaşayan bir grup insan, kara bir felaketin arkasına gizlenmiş sır varlıklarla karşılaşmanın dehşetini yaşayacaklar. Kıyametin en korkunç alameti olan DUHAN’dan bir kaçış yolunu bulabilecekler mi?


Kurtlar Vadisi’yle özel bir fanatik kitlesi edinen Sefa Zengin ile beraber İncinur Daşdemir, Deniz Olgaç, Muharrem Dalfidan ve Leyla Göksun’dan oluşan genç ve yetenekli oyuncu kadrosuna sahip d@bbe 2, yaz aylarında dört haftada çekildi.


“ŞİMDİ SEN GÖKLERDEN GELECEK VE İNSANLARI KUŞATACAK O DUMANA BAK! BU ACI BİR AZAPTIR” (Duhan Suresi 10-11)


d@bbe 2 – FİLMDEN NOTLAR:

    Dabbe ve Semum filmlerinde, Türk animasyon ve 3D efekt ekipleriyle çalışmayı tercih eden Hasan Karacadağ, bu filmde de geleneğini bozmadı. d@bbe 2’nin efektleri Digital Film Center tarafından tasarlandı.
    Filmdeki klostrofobik zaman akışını daha ürkütücü hale getirmek için gerek çekim, gerekse bilgisayar animasyon efektlerinde yeni 3D ve modelleme teknikleri kullanıldı.
    Filmdeki cami yıkılma, Boğaziçi Köprüsü parçalanma ve İstanbul sokaklarının istila edilmesiyle ilgili sahnelerin daha gerçekçi ve etkili olması için tüm mekanların bilgisayar ortamında 3D olarak modeli yapıldı.
    Kuran’da kıyamete yakın göklerden ineceği bildirilen ve ürkütücü bir DUMAN olarak tasvir edilen DUHAN güvenilir kaynaklar incelenerek bilgisayar ortamında değişik ve farklı tarzlarda modellendi. Tüm modeller konunun uzmanlarına gösterilerek, mutabık kalınan en gerçekçi DUMAN biçimi filme dahil edildi.
    Filmin patlama ve şehir-yıkılma sahnelerinin etkili olması için gerçek doğal felaketler incelenerek İstanbul’a uyarlandı. Tüm modeller sıfırdan tasarlanarak ek animasyonlarla daha ürkütücü hale getirildi.
    d@bbe 2’nin müziklerini Hollywood’da Star Trek serisine yaptığı müziklerle bilinen JUSTIN R.DURBAN yaptı.
    d@bbe 2’nin ses efektlerinde, dünyada ilk defa kullanılan bir yönteme başvuruldu. Uzaydaki gezegen sesleri ve doğal afetler esnasında yer altından gelen belirsiz sesler özel bir teknikle korku sahnelerine eklendi. Bunun için NASA uzay dairesinin arşivindeki tüm sesler tek tek incelendi.
    Filmdeki gökten gelen DUHAN’a eşlik eden sesler, NASA’nın uzayda kaydettiği seslerle örtüşecek şekilde bilgisayar ortamında yeniden tasarlandı.
    Dünyada ilk defa bir korku filminde insan kulağının duyma sınırı altındaki kaynağı bilinmeyen gizemli sesler modifiye edilerek kullanıldı. Dabbe’tül arz sahnelerinde kullanılmak üzere gece yarısından sonra ıssız yerlerde uzun süreli ses kayıtları yapıldı. Low Frequency Recording (LFR) yöntemiyle duyma sınırı altında kalan kaynağı bilinmeyen garip fısıltılara ve inleme seslerine benzer titreşimler için ayrı bir ses kanalı açılarak kurguya dahil edildi.
    Birçok ilki bünyesinde barındıran d@bbe 2, İstanbul Çatalca bölgesi çekimleri ve Stüdyo çekimleri olmak üzere iki aşamada çekildi.