Zeki Çan Biyografi

Zeki Çan, 1924 yılında Eskişehir'de dünyaya gelmiştir. Gerçek adı M. Zeki Çakıcı'dır. 1952 yılında İstanbul'a taşınan Zeki Çan, Şehremini'de ilk fotoğrafçı dükkanını açarak iş dünyasına adım atmıştır. Daha sonra Aksaray'da ve ardından İstanbul'un Laleli semtinde bir fotoğrafçı dükkanı daha açmıştır. Bu süreçte bir film yapımcısı, film fotoğrafları çektirmek için Zeki Çan'ın dükkanına gelmiş ve bu tanışma, 1956 yılında Türk sinemasına oyuncu olarak adım atmasına neden olmuştur.

1957 yılında Zeki Çan, Can Film'i kurarak Türk sinemasına önemli katkılarda bulunmuştur. Türkan Şoray'ın başrolünde yer aldığı ilk film olan "Köyde Bir Kız Sevdim" (1960) ile yapımcılık kariyerine başlamıştır. Zeki Çan, ayrıca Cüneyt Arkın'ın oynadığı "Devlerin Kavgası" (1965) ve "Şafakta Üç Kurşun" (1966) gibi filmleri de çekmiştir.

1966 yılında İstanbul'un Pangaltı semtine taşınan Zeki Çan, 1967 yılında son filmini çekmiştir, "Son Söz Benim" (1967). 1996 yılı Aralık ayında İstanbul Feriköy'deki evinde, eşi Safiye Salbaş Çakıcı ve oğulları Kurtuluş, Savas ve Gökhan'ın yanında vefat etmiştir. Zeki Çan, Sariyer, Çayırbaşı Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir. Türk sinemasına katkıları ve oyunculuğuyla tanınan Zeki Çan, Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olarak anılmaktadır.

Devamını Oku
Bu sanatçı için henüz resim eklenmemiş. İlk sen ekleyebilirsin!