2019 Filmekimi'nde Mutlaka İzlemeniz Gereken 11 Film

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 18.'si düzenlenen Filmekimi'nde yer alacak, saygın festivallerde ödüller kazanmış, özgün senaryolarıyla eleştirmenleri ve izleyicileri büyülemiş filmleri sizler için derledik! 

İstanbul'da 4-13 Ekim, Ankara'da 11-15 Ekim, İzmir'de ise 18-22 Ekim arasında sinemaseverlerle buluşacak olan bu filmleri kaçırmayın!

1. Gizli Bir Yaşam

A Hidden Life, 2. Dünya Savaşı'nda yaşananların ardından Naziler için savaşmak istemeyen ve 1943 yılında idam edilen Avusturyalı Franz Jägerstätter'ın trajik hayat hikayesini konu alıyor. Jägerstätter'ı August Diehl'in canlandırdığı filmin yönetmen koltuğunda aynı zamanda filmin senaryosunu yazan Terrence Malick var. Bol miktarda dram içeren Alman yapımı A Hidden Life'ı mutlaka izlemelisiniz.

2. Jojo Rabbit

Alman yapımı dram ve komedi filmi Jojo Rabbit, Hitler’in ordusunda yer alan Jojo Betzler (Roman Griffin Davis) adlı bir çocuğu merkezine alıyor. Kendi kafasında Hitler’i en yakın arkadaşı ve sırdaşı olarak görmekte olan Jojo için, evlerinde Yahudi bir kızın saklandığını öğrenmesiyle büyük bir karmaşa başlayacaktır. Faşizm içinde büyüyen ama kendi içinde merhametli olan Jojo Betzler’in kafa karışıklığı, nefret ettiği Yahudi kızın bir insan olduğunu anlamaya başlamasıyla duygu karmaşasına da dönüşecektir. Yönetmen koltuğundaki Taika Waititi'nin, aynı zamanda Adolf Hitler'e hayat verdiği filmin kadrosunda Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Rebel Wilson ve Alfie Allen gibi yıldız isimler yer alıyor.

3. Marriage Story

Marriage Story, bir yönetmen ve onun oyuncu olan eşininin New York'tan Los Angeles'a kadar uzanan yıpratıcı ve dokunaklı ayrılık hikayesine odaklanıyor.  Akademi Ödüllü yönetmen Noah Baumbach'in ellerinden çıkan Marriage Story'nin başrollerini Scarlett Johansson ve Adam Driver paylaşıyor. İkiliye Laura Dern, Ray Liotta ve Alan Alda gibi yıldız isimler eşlik ediyor. 

4. Lucy In The Sky

Lucy in The Sky, uzayda astronat olarak görev yapan ünlü astronat Lisa Nowak’ın hikayesinden uyarlanmıştır. Uzay görevinden dönmesinin ardından hayata ayak uydurmakta zorlanan Lucy Cola'nın (Natalie Portman) uzay deneyimi sonucunda algıları değişir, yavaş yavaş eşinden ve hayattan uzaklaşmaya başlar. Bu süreçte başka bir astronot olan ve aslında pek de iyi niyetli olmayan Mark Goodwin (Jon Hamm) ile ilişkisi başlar. Bilim kurgu sevenlerin kaçırmaması gereken bu filmin senaryosunu Noah Hawley kaleme aldı, yönetmen koltuğunda ise Elliott DiGuiseppi var.

5. Acı ve Zafer

Dolor y Gloria, günümüz ile geçmiş arasında gidip gelen bir hikaye ile zamana karşı koyamayan yönetmen Salvador Mallo’nun anılarını anlatıyor. Mallo’nun 60’lı yıllarda geçen çocukluğunu, ailesiyle Valencia’da bulunan bir köye göç ediş hikayesini, ilk aşkını ve ayrılığını, unutamayacağını bile bile sırf unutma umuduyla yazmaya başlamasını, sinema ile tanışmasını ve her şeye sebep olan, içindeki boşluk hissini beyaz perdeye yansıtan filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Pedro Almodóvar üstleniyorken, başrollerini ise Antonio Banderas ve Penélope Cruz paylaşıyor. 

6. The Laundromat

The Laundromat, sigorta dolandırıcılığı mağduru olan Ellen Martin'in yaşamına odaklanıyor. Dul bir kadın olan Ellen, tatilini yarıda bırakıp mağdur edildiği olayın ardındaki gerçekleri araştırmaya karar verir. Finans sistemini kendi çıkarları için kullanan Panama'daki iki avukat Jürgen Mossack ve Ramon Fonseca'nın yollaro Ellen ile kesişince, Ellen'ın yaşadığı dolandırıcılığın ardındaki yasa dışı olaylaro ortaya çıkarmak için zorlu bir mücadele verecektir. Başrollerini Meryl Streep, Gary Oldman ve Antonio Banderas'ın paylaştığı dram filminin yönetmeni ise Steven Soderbergh.

7. Hayallerin Peşinde

Down sendromlu 22 yaşındaki Zak'in (Zack Gottsagen) en büyük hayali bir güreşçi olmaktır. Hayallerinin peşinden koşmak üzere bakımevinden firar edip Salt Water Redneck güreş okuluna gitmek için yola koyulduğunda bir haydut olan Tyler (Shai LaBeouf) ile tanışır. Tyler bu macerada, bakımevi hemşiresi Eleanor'un (Dakota Johnson) ada yardımıyla Zak'in hem arkadaşı hem de koçu olacaktır. Dokunaklı ve sıcak bir macerayı konu alan The Peanut Butter Falcon filminin yönetmenliğini ve senaristliğini Tyler Nilson ile Mike Schwartz üstleniyor.

8. Vivarium

Yeni bir eve taşınmak için gizemli bir emlakçıyı takip eden ve kendilerini korkutucu bir labirentte bulan bir çiftin yaşadıklarını konu alan Vivarium, birbirinden farkı olmayan evlerin bulunduğu labirentte mahsur kalan çiftin bu dünyadan olmayan bir çocuğu büyütmek zorunda kalmalarıyla gerilimi iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir bilim kurgu macerası. Başrollerini Imogen Poots ve Jesse Eisenberg'in paylaştığı filmin yönetmen koltuğunda ise Lorcan Finnegan var.

9. Parazit

"Güney Kore'nin Quentin Tarantino'su" olarak adlandırılan Bong Joon-ho'nun 72. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi kucaklayan dram-aile türündeki filmi Parasitebirbirlerine benzeyen ama farklı görünen soyla gelen servetin sahibi Park Ailesi ve sokak zekası bakımından zengin Kim Ailesi aracılığı ile günümüz insanlarının nasıl yaşadığını konu almakta.

10. Maradona

Efsanevi futbolcu Diego Maradona'nın hayat hikayesini konu alan Maradona belgeseli, futbolcunun özel hayatı ve futbol kariyerine odaklanıyor. Maradona'nın yoksullukla başlayan hayatı, kısa sürede kariyerinde zirveye ulaşması ve hayatındaki çalkantılı dönemleri konu alan Asif Kapadia imzalı belgesel, daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş arşiv görüntülerini barındırmasıyla Filmekimi'nde kaçırılmaması gereken filmler arasında. 

11. Ve Sonra Dans Ettik

Çocukluğundan beri dansa ilgisi olan ve bir Gürcü topluluğu ile çalışan Merab'ın kendini keşfetme sürecini anlatan And Then We Danced, hiç şüphesiz Filmekimi'nin en iddialı filmlerinden. En iyisi olmak ve sorunlarından uzaklaşmak için dansa tutkuyla bağlanan Merab'ın hayatı, gruba yeni dahil olan ve en güçlü rakibi olarak gördüğü Irakli'ye karşı kapıldığı farklı duygularla tamamen değişecektir. Bol miktarda romantizm ve dram barındıran Levan Akin imzalı bu filmi kaçırmamalısınız!