2019 Oscar Tahminleri: En İyi Özgün Senaryo

24 Şubat 2019'da düzenlenecek olan 91. Oscar Ödül Töreni'nde iddialı ve benzersiz senaryolarıyla "En İyi Özgün Senaryo Ödülü" dalında adaylığı beklenen filmleri sizler için derledik. 

1. Sessiz Bir Yer (2018)

Film, Dünya üzerinde ses çıkaran herkesi avlayarak insan ırkınının neredeyse sonunu getiren bir güce karşı hayatta kalabilmek için, hiç ses çıkarmadan hayatlarını sürdürmeye çalışan 4 kişilik Abbott ailesinin mücadelesini konu alıyor. A Quiet Place76. Altın Küre Ödülleri'nde "En İyi Özgün Müzik" dalının adayı olarak karşımıza çıkarken, 24. Eleştirmenlerin Seçimi Ödüllerinde "En İyi Bilimkurgu/Korku Filmi" ödülünün kazananı olmuştu. Dram ve korkunun ağırlıklı olarak hakim olduğu bu film, özgün konusuyla Oscar kazanabilecek nitelikte!

2. Sarayın Gözdesi (2018)

İngiltere ve Fransa'nın savaş halinde olduğu 18. yüzyılın başlarında Kraliçe Anne'in (Olivia Colman) yakın arkadaşı Lady Sarah (Rachel Weisz), bir yandan narin kraliçe ve onun değişken ruh hali ile ilgilenirken diğer yandan onun yerine ülkeyi yönetmektedir. Saraya yeni gelen Abigail'in (Emma Stone), kraliçenin gözdesi olma yolunda Lady Sarah'a meydan okumasıyla entrikaların ve ihanetlerin konuşmaya başlayacağı The Favourite'deki rolüyle Olivia Colman, 76. Altın Küre Ödülleri'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünün kazananı olmuştu. Kraliyet entrikalarının, ihtirasların ve kıskançlıkların iğneleyici hikayesinin anlatıldığı bu film, belki de Oscar'ın bu yılki kazananı olur!

3. Eighth Grade (2018)

New York'ta yaşayan ve ortaokulu bitirmesine bir hafta kalan sekizinci sınıf öğrecisi Kayla Day'in (Elsie Fisher), YouTube'daki motivasyon videoları neredeyse hiç yorum almıyordur. Babası, okulda arkadaşlık kurmakta da sıkıntı çeken Kayla'yı sosyal medyadan uzaklaştırp iletişim kurmaya yönlendirmeye çalışmaktadır. Okulu bitirip yeni başlangıçlar yapmaya kararlı olan Kayla'nın sınıf arkadaşlarından birinin verdiği bir havuz partisine davet edilmesiyle, okuldan olaysızca ayrılma planları alt üst olacaktır. Başroldeki Elsie Fisher'ın, 24. Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri'nde "En İyi Genç Oyuncu" ödülünün sahibi olduğu Eighth Grade, bu seneki Oscar Ödülleri'nin ses getirecek adaylarından!

4. Yeşil Rehber (2018)

1960'lı yıllarda, Afrika kökenli piyanist Don Shirley'e (Mahershala Ali) Güney eyaletlerindeki turnesi boyunca, bar fedaisi Tony Lip (Viggo Mortensen) şoförlük yapacak ve eşlik edecektir. Afrika kökenlilere karşı önyargılı, eğitimsiz ve şiddete meyilli ancak iyi kalpli Tony ile ayrımcılığa rağmen şiddetin çözüm olmadığına inanan Don arasındaki sıcak dostluğu konu alan Green Book, 76. Altın Küre Ödülleri'nde "Müzikal/Komedi dalında En İyi Film" ve "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülllerinin sahibi olmuştu. Özgün olduğu kadar da sıcak bir senaryoya sahip bu film, törenden Oscar'sız ayrılacak gibi durmuyor!

5. Vice (2018)

Daha önceden Özel Kalem Müdürü ve Savunma Bakanı olarak görev yapan ve George W. Bush zamanında Başkan Yardımcısı olan Dick Cheney'nin (Christian Bale) hayat hikayesini konu alan Vice76. Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünün kazananı olmuştu. Cheney'nin uyguladığı politikalardan 9 Eylül Saldırısı sonrası sürecine değin birçok tarihi olaya değinen bu filmi, Oscar Adayları arasında göreceğiz!

6. Roma (2018)

Yılın iddialı filmlerinden olan Roma, yönetmen Alfonso Cuaron'un 60'lar ve 70'lerde Meksika'da büyüdüğü Roma mahallesinde yaşanan olaylara dayanıyor. Kişisel, sosyal ve politik çekişmeler arasında kalan bir ailenin dengesini korumaya çalışmasını, bu ailenin evinde hizmetçilik yapan Cleo'yu (Yalitza Aparicio) merkezine alarak anlatan Roma, Venedik Film Festivali'nde prömiyer yapmış ve "En İyi Yabancı Dilde Film" dalında Altın Küre Ödülü kazanmıştır. Başından sonuna kadar siyah-beyaz olarak çekilen bu film, Oscar Ödülleri'nin en iddialı adaylarından!

7. First Reformed (2017)

Kuzey New York'ta küçük bir cemaatin papazı olan Toller (Ethan Hawke), oğlunun ölümüyle yerle bir olmuş durumdayken; kocası intihar etmiş olan Mary (Amanda Seyfried) ile arkadaşlıkları başlar. Papaz Kilise'nin işlerini inceledikçe, Kilise'nin etik olmayan işlere suç ortaklığı yaptığını keşfeder. First Reformed, 24. Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri'nde En İyi Orijinal Senaryo ödülünün kazananı olarak Oscar Ödülünün sahibi olma konusundaki iddiasını ortaya koydu!