Tüm Zamanların En İyi 10 Belgeseli

1. Shoah

Çekimi 11 yılda tamamlanan 'Shoah' 3. Reich döneminde, yeniden yerleştirme politikası adı altında, Avrupa'nın dört bir yanından toplama kamplarına gönderilen Yahudilerin yaşadığı dramı binlerce tanığın ve belgenin ışığında anlatmaktadır.

2. Güneşsiz (Sans Soleil)

Genel olarak insan hafızası ve hatırlama üzerine eğilir film. Japonya gündelik hayatına ve geçmişe odaklanır.

3. İnce Mavi Hat

Belgesel, Dallas'ta bir polisin öldürülüşünü araştırır ve tekrar canlandırır.

4. Gece ve Sis

1955 yılında savaş-sonrası Auschwitz'de geçen film, renkli ve siyah beyaz görüntüleri birlikte içeriyor. "Hiroşima Sevgilim"e benzer bir şekilde, haber görüntüleri ve fotoğraflar, öyküyü anlatmakta Resnais'e yardımcı oluyor. Hikâye sadece Holocaust (Yahudi soykırımı) değil, aynı zamanda insanoğlunun hayvani zalimliği. "Nuit et brouillard", yedinci sanatın en gerçekçi ve etkileyici 'belge-film'lerinden.

5. Harlan County USA

Film, Haziran 1973'te, kömür işçilerinin Harlan, Kentucky'de, The Eastover Madencilik Şirketine bağlı The Brookside maden ocağına karşı ayaklandıkları grevi belgeler. Eastover şirketinin antlaşma imzalamaya karşı çıkması ( madenciler Amerikan Birleşmiş Maden İşçileri'ne katıldığında), bir yıldan uzun süren ve silah taşıma şirketinin grev kırıcıları ve grev gözcüsü madenciler ve onları destekleyen eşleri arasında şiddetli savaşların da yer aldığı greve yol açar. Yönetmen Barbara Kopple, madencilerin  ve Amerikan Birleşmiş Maden İşçileri örgütünün tarihsel arka planını vererek, greve bakış açısı getiriyor.

6. Don't Look Back

Film, Bob Dylan'ın 1965 yılındaki İngiltere turunu anlatan D.A. Pennebaker yapımı 1967 tarihli bir belgeseldir.

1998'de film kültürel, tarihi ve estetik açıdan önemli olduğu için Kongre Kütüphanesi'nde saklanmak üzere ABD Ulusal Film Arşivi tarafından koruma altına alınmıştır.

7. Roger Ve Ben

Ünlü belgesel yönetmeninin eski bir çalışması olan Roger ve Ben, kapanan bir fabrikanın iç yüzünü gözler önüne koyup kapitalist hırsı sorguluyor. Amerika'nın kuşkusuz en ünlü belgesel yönetmeni Michael Moore, Flint kentinde General Motors'un yeniden şekillenen ekonomik planın sonucu 300.000 kişinin işten çıkarılışını anlatıyor. Ceo Roger Smith'le görüşmeler yapmaya çalışan yönetmen, sert bir kapitalizm eleştirisiyle izleyiciyle buluşuyor.

8. Kameralı Adam

Sovyet yönetmen ve kuramcı Dziga Vertov’un filmi, can alıcı bir geçiş noktasında SSCB’yi anlatıyor – gün doğumundan gün batımına kadar bir Sovyet kentinin portresi. Vertov’un sinema, gerçeklik ve tarihin ilişkisi konusundaki coşku verici ve bazen neşelendirici yorumları bir çığır açmıştı. “ Film Kameralı Adam ”, geçen yüzyılın modern kentleri için sözsüz bir güzelleme...  

9. Kuzeyli Nanook

Film, bir Eskimo (İnuit) olan Nanook ve ailesinin bir yılını belgeliyor. Filmde endüstriyel teknolojiden nerdeyse hiç etkilenmemiş bir topluluğun göçleri, ticaret, avlanma ve balık tutma gibi etkinlikleri anlatılır. Nanook of the North geniş çapta gösterilmiş ve sinema tarihinin ilk uzun metraj antropolojik belgeseli olarak övgüler almıştır.

10. Ayı Adam

Usta yönetmen Werner Herzog son filminde, amatör boz ayı uzmanı ve vahşi doğa eylemcisi Timothy Treadwell’in yaşamını ve ölümünün ardındaki gerçekleri gözler önüne seriyor. Treadwell, Alaska’daki bir Ulusal Park’ta, ayılar arasında silahsız olarak on üç yaz boyunca yaşadı ve deneyimlerini filme çekti.Ekim 2003’te, Treadwell’in ve kız arkadaşının bir boz ayı tarafından parçalanıp yenmiş cesetleri bulundu. Herzog’un hayvanlara duygusal açıdan yaklaşmayan bu alışılmadık belgeselinde Treadwell’in kendi belgesel filminden parçalar da kullanılarak doğa ve insan arasındaki hassas ilişkinin sınırları sorgulanıyor.