Oyuncu Durmaz'ın Kısa Filmine Cannes'dan İki Ödül

20.05.2014 14:03
Oyuncu Durmaz'ın Kısa Filmine Cannes'dan İki Ödül

Son dönemde 'Mavi Dalga' filmi ve 'Bugünün Saraylısı' dizisinde rol alan oyuncu Derya Durmaz'ın yazıp yönettiği kısa filmi 'Ziazan', Diversity in Cannes Kısa Film Yarışması'nda jüri ödülü ve izleyici ödülünü kazandı.

 

Cannes’da verilen Diversity in Cannes Kısa Film Yarışması Ödülleri, festivalin ana yarışmasının dışında kalan, farklılıkları temsil eden sinemacı ve filmlerin, sinema endüstrisinde ön plana çıkarılmasını desteklemek amacıyla düzenleniyor.

Bu yılki resmi seçkisinde 8 film yer alan yarışma, aynı zamanda sinemacılara filmlerini en iyi şekilde nasıl finanse edecekleri ve dağıtımının nasıl gerçekleşeceği konularında strateji oluşturabilecekleri bir platform sunmayı da hedefliyor. Bu doğrultuda yarışma öncesinde gerçekleştirilen panelin bu seneki konuğu, yapımcı Lisa Cortes idi. ‘Ziazan’, yapımcı Lisa Cortes’in de aralarında bulunduğu jüri tarafından “Yönetmenin hayal gücünün film üzerinden hayat bulmasının yanı sıra, ana karakterin hayal gücünün, izleyiciyi yürekten etkileyen bir maceraya dönüşmesi” nedeniyle jüri ödülüne layık bulundu. Aynı zamanda izleyici ödülünü de alan filmi seyirciler “Ciddi bir meseleyi küçük bir kız çocuğu üzerinden sıcak, samimi ve başarılı bir şekilde işlemesi ve çocuk oyuncu yönetiminin başarısı” nedeniyle ödüle layık buldu.

Çok sevdiği tüpte çikolata kremasından alabilmek için amcasının valizine saklanarak, Ermenistan’dan Türkiye ’ye geçmeye çalışan, 4 yaşında küçük bir Ermeni kızın hikâyesinin anlatıldığı ve Giyotin Film’in yapımcılığını üstlendiği ‘Ziazan’ın çekimleri geçen yıl haziran ayında Erivan’da gerçekleştirildi.

Ermenistan Türkiye Sinema Platformu ve Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Ziazan’, Cannes’dan önce SEE a Paris Güney Doğu Avrupa Sineması Festivali’nden jüri özel ödülü ve Atıf Yılmaz Kısa Film Yarışması’ndan birincilik ödülü almıştı. Film Cannes’ın ardından festival yolculuğuna 30 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında Irak’ta gerçekleştirilecek Erbil Film Festivali ile devam edecek. Hemen arkasından ise 1 - 9 Haziran arasında Almanya’da yapılacak Mo&Friese Hamburg Çocuk Kısa Filmleri Festivali, 5 – 15 Haziran arası gerçekleştirilecek Ankara Film Festivali, 6 - 15 Haziran tarihleri arasında Portekiz’de gerçekleştirilecek Festroia Film Festivali ve 13 – 17 Ağustos tarihleri arasında Tokyo Kinder Festivali’nde yarışacak.