Evlilik Sınavı: Hafifmeşrep

29.05.2009 11:05

Son derece klişe ve uyduruk bir romantik komedi izlenimi veren Evlilik Sınavı sürpriz bir şekilde  bundan daha fazlası olan bir film. ABD'li ünlü tiyatro yazarı Noel Coward'ın Easy Virtue yani Türkçe meali “hafifmeşrep” olarak adlandırılabilecek oyunundan senaryolaştırılan film daha önce de Alfred Hitchcock tarafından 1928 yılında perdeye aktarılmıştı. Romantik-komedilerden ziyadesiyle uzak duran ben gibi insanlar içinse bu bilgiler açıkçası ufak çaplı bir şok dalgası yaratmıyor değil. Peki yıllar sonra bile yeniden sinemaya aktarmak için ünlü yönetmenlerin uğraştığı film neye benziyor?



 Amerikalı dul bir kadın olan araba yarışçısı Larita kendisinden yaşça küçük olan İngiliz aristokrat sınıfına mensup zengin bir genç delikanlıyla aniden evlenir. Başlangıçta Larita için iyi giden her şey aileyi tanıma amacıyla yapılan İngiltere ziyareti nedeniyle altüst olur. Çocuğun mensup olduğu aristokrat ahlak kurallarını hiçe sayan Amerikalı ve seksi bir kadın olan Larita aile içinde şiddetli çatışmalara, komik olaylara ve karmaşaya neden olacaktır.



 Neredeyse tamamı bir bir malikanenin çevresinde geçen film çok derin şeyler beklememek kaydıyla keyifli bir taşlama. Yer yer bir tiyatro oyunu izliyormuşsunuz izlenimi veren görselliği dışında (bu kimileri için hoş bir unsur da olabilir) öyle sırıtan bir çiğlik yok. İngilizlerin kendine has soğuk mizah anlayışıyla bezeli hikayede özellikle kaynana rolündeki Kristin Scott Thomas tabiri caizse döktürüyor. Diğer oyuncularda son derece doğal performanslarıyla paslaşarak perdede oyunlarını sergiliyorlar. Ama herşeyden öte Evlilik Sınavı filmini festivallerin dahi programına sokan şey çaktırmadan yüksek sınıfların ikiyüzlü ahlak anlayışını tartışmaya açan iğneleyici tavrı.



 Filmde orta sınıfa mensup, cinselliğini yaşamaktan utanmayan ve çalışan bir kadın olarak sunulan Larita aristokrat sınıfın değer yargılarını yerle bir ederken onu ahlaksız ve hafifmeşrep olarak gören ailenin hışmına uğruyor ama asla pes etmiyor. Amerikan usulü mutlu sonlu biten romantik komedilerden hoşlananlar için bir miktar tuhaf ve sıkıcı gelebilecek yapısı nedeniyle herkes için olmayan romanslardan sayılabilecek Evlilik Sınavı görmesini bilenler için ahlak kurallarını ters yüz eden ve sınıfsal ayrımlara hakaret eden eğlenceli bir taşlama.



 Neşeli ve hızlı caz müzik eşliğinde tempo tutabileceğiniz, yer yer sizi güldüren ve düşündüren İngiliz usülü bir taşlama izlemek istiyorsanız Evlilik Sınavı salonlarda sizleri bekliyor. Finalde Larita'nın seyirciye ve aileye veda babında yaptığı tangoysa filmin en hoş anlarından biri, kaçırmayın derim. Herkese keyifli seyirler.