İsveç'in Hollywood Filmi

13.09.2010 10:08

Stieg Larsson\'un milenyum üçlemesinin ilk kitabı olan ve Avrupa\'da uzun süre \"bestseller\" olarak kalan Ejderha Dövmeli Kız\'ın sinema uyarlaması olan Män som hatar kvinnor, aslında İsveççe ismi ile \"Erkeklerden Nefret Eden Kadınlar\" olarak çevrilmeliydi. Ancak daha çarpıcı bir isim bulmak adına bu değişikliğe giden kitap yayın şirketleri ingilizce olarak \"The Girl With Dragon Tattoo\"da karar kılmışlar. Bu isim de kitaptaki karakterlerden birisinin sırtındaki muhteşem ejderha dövmesinden geliyor.

 

Sinema uyarlaması ise Danimarka\'lı yönetmen Niels Arden Oplev tarafından 2008 yılında yapılan Ejderha Dövmeli Kız, 2009 yılının şubat ayında tüm dünyada gösterime girdi ve kitabı gibi oldukça dikkat çekti. Ülkemizde de İstanbul Film Festivali kapsamında 2010 Nisan ayında gösterildi. Bir İsveç-Danimarka ortak yapımı olan film, başarılı bir gazetecinin ve bir bilgisayar korsanının 40 yıl önce işlenmiş bir cinayeti çözmeye çalışmalarını anlatıyor. Oldukça sıradan gibi gelebilecek bir konu. Ancak uzun süre en çok satan kitaplar listesinde kalmış bir kitabın sinema uyarlaması olarak sinema gişelerinde de başarı getirmiş ve oldukça popüler olmuş bir film Ejderha Dövmeli Kız.

 

Filmin ana karakterlerinden Mikael Blomkvist\'i İsveç\'in Kadir İnanır\'ı kabul edilen Michael Nyqvist canlandırıyor. Biraz saf, biraz cesur, biraz iyimser ama çokça da dikkatli bir gazeteciyi canlandıran Michael Nyqvist rolünün hakkını oldukça vermiş bu filmde. Ağırbaşlı, sakin tavırlı bir gazetecinin sahip olduğu bu özellikleri ile kimsenin farkedemediği detayları 40 yıl sonra bir bir ortaya çıkartması etrafında gelişen olaylar zincirinde konuya dahil olan isim ise Lisbeth Salander isimli bir bilgisayar korsanı oluyor. Bir diğer İsveçli oyuncu olan Noomi Rapace\'nin canlandırdığı Lisbeth karakteri de yetim büyümüş, gözüpek, cesur, farklı ve istediğini söke söke alabilecek bir bilgisayar korsanı. Garip bir şekilde birbirlerini tamamlayan bu iki karakteri bizlere yansıtan oyuncular, filmi kötü bir İsveç aksiyon, polisiye filmi olmaktan kurtaran performanslar ortaya koyuyorlar. Kitap uyarlamalarının en kötü yanlarından birisi olan, olayları iki saat içerisine sığdırma zorunluluğu sebebiyle çok hızlı bir şekilde geçilen ve muhtemelen birçoğu da atlanan sahnelerden geriye kalan detay kırıntılarında bizi düzlüğe çıkaran bu iki oyuncu, filmi de olabileceğin en kötüsü pozisyonundan alarak düzlüğe çıkartmayı başarıyor. Filmi kurtaran bir diğer durum da konunun bu kadar dolu olmasıdır. Her ne kadar sahneler çok hızlı bir şekilde geçiyor ve size sahneleri özümseme süresi bırakmıyor olsa bile, sizi bir çırpıda sonuca götürecek adımları veren Hollywood\'vari aksiyonlar, oldukça sürükleyici bir film izliyorsunuz hissi veriyor. Aynı durum bir dezavantaj daha doğuruyor: Yaklaşık 600 sayfalık kitabı ve kitabın içindeki detayların bolluğunu hissetmenize imkan tanınmıyor hiçbir şekilde. Kendinizi bir anda ortaokul sıralarında verilen kitap okuma ödevini, sayfaları beşer beşer geçerek 2 saatte bitirdiğiniz vaziyette buluyorsunuz film boyunca. Ödevini yapmış olmanın verdiği mutluluğa sahip bir öğrenci oluyorsunuz film bitince. Ancak merak ettiğiniz kısımları pek detaylı incelemediğiniz için de biraz buruk kapatıyorsunuz kitabın kapağını. Ödevi başarıyla verdikten sonra da kitabı baştan sona tam olarak okuma isteği uyanıyor içinizde. İşte Ejderha Dövmeli Kız tam da bu durumu ortaya koyuyor açıkçası.

 

Film 17 Eylül\'de ülkemizde gösterime giriyor. Sinemada, koltuğunuzda otururken yer yer bulmaca çözerek filme ortak olmak, kimi zaman da gerilim sahnelerinde kendinizi filme fırlatarak kahramanları kurtarmak istediğiniz durumlarda bulmak istiyorsanız filmi izleyebilirsiniz. Hollywood\'vari bir avrupa filmi olan Ejderha Dövmeli Kız, polisiye konuları seven sinemaseverlerin izlemekten hoşnut kalacağı bir yapım.

 

Ayrıca son bir not daha: Fight Club, Se7en, The Game gibi kült filmlerin yönetmeni ve son olarak yakında The Social Network filmi ile karşımıza çıkacak olan David Fincher, kitabın bir de Hollywood uyarlamasını çıkartacak. Başrollerde ise son Bond serisinden tanıdığımız Daniel Craig ve son Elm Sokağı Kabusu filminde Nancy karakterini canlandıran genç oyuncu Rooney Mara olacak.