John Woo'dan Çıta Düşürme Dersi

20.12.2010 16:09
Sen Face/Off, MI2, Red Cliff 1 ve Red Cliff 2 gibi filmleri yapmışsın ardından gelip böyle bir film çekiyorsun. John Woo yanlış bir senaryo değerlendirmesi yapmış kesinlikle. Son filmi Reign of Assassins veya diğer adıya Jianyu vasatı aşamayan bir Çin dövüş filmi.

Yetenekli süikastçıların olduğu filmde en yetenekli ismin Kaplan ve Ejderha\'nın başarılı oyuncusu Michelle Yeoh\'dan başkası olması beklenemez. Yanına da Güney Kore\'nin başarılı oyuncularından Woo-Song Jung\'u alan Yeoh iki kişi birlikte filmi kurtarmaya çalışıyorlar sürekli. Bu oyuncuların karakterleri süikastçi değil miydi? Neden film kurtarmakla uğraşsınlar? Eğilip bükülebilen kılıçlar ile o dam senin bu dam benim uçmaları kaçmaları gerekmiyor muydu bunların? Ancak senaryoyu yazan ve John Woo ile yönetmenlik koltuğuna aynı anda sığmaya çalışan Chao-Bin Su böyle düşünmemiş. Önce ortaya bir rahip koymuş. Sonra bu rahibi öldürmüş ve cesedini taşıyan kişinin \"I know Kung-Fu\" diyebilmesini sağlayacak efsaneyi geliştirmiş. Buraya kadar konu saçma bile olsa en azından aşırı kafadan atma durmuyor. Elbette ceset taşıyan kişinin aynı zamanda 5 kişiye karşı Kung-Fu yapması kafadan atma ancak filmde o cesedi ele geçirmeye çalışan kişinin neden bunu bu kadar çok istediği gerçeğiyle yüzleşince kocaman bir \"Yok artık!\" patlatarak filmi patlamış mısır gibi çiğnemeye başlıyorsunuz. Dişinize takılan patlamış mısırları yerlerinden çıkartmak için gösterdiğiniz çaba ne ise o gerçeği öğrendikten sonra filmi bitirmek aynı şekilde bir işkence oluyor. Biraz komedi tadı mı verilmeye çalışılmış bilmiyorum ancak öyle bir durum da varsa biri bunun bir komedi filmi olduğunu oyunculara da söylemeliydi.

 

Reign of Assassins, vasatı aşmayan bir John Woo filmi. Yönetmenin önceki iki filmi Red Cliff serisi olunca insan daha bir derli toplu adam gibi film bekliyor ancak her zaman beklediğimizi alamayız elbette. John Woo da bu filminde bunu göstermek istemiş olabilir. Hala Red Cliff serisinin tadını verecek filmler arayanlar yorumlara o tada yaklaşabildikleri filmleri yazarlarsa sevinirim. Reign of Assassins mi? Bu kadar yergiden sonra merakı iyice artanlar filmi izleyeceklerdir ancak beklentileri sıfırlamak gerekiyor belki de bu filmden vasat üstü bir puanlamayla ayrılabilmek için. Yine de belirtmek gerekir ki ortalama bir şekilde güzel girişi ve gelişmesi olan bir film böyle bir son bölüm ile bitince insan gerçekten giriş ve gelişme bölümlerine acıyor.