Türk Filmleri Amerika’da!

11.06.2008 17:36
Türk Filmleri Amerika’da!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) tarafından gerçekleştirilecek “Türk Filmleri Tanıtım Günleri”nde, Türk Sineması\'nın gözde yapımları dünyanın dört bir yanında seyirciyle buluşacak.

Bu kapsamdaki etkinlikler, 9 Haziran’da, ticari sinemanın kalbi olan ABD\'nin New York ve Washington kentlerinde başladı. Amerikan film endüstrisinden yapımcı, yatırımcı, dağıtımcı, oyuncu ve yönetmenlerle Türk sinema sektörünü biraraya getirmeyi hedefleyen etkinliğe, gösterimde filmleri yer alan Şener Şen, Hülya Koçyiğit, Özgü Namal ve Mahsun Kırmızıgül gibi sanatçılar da katıldı.

İki kentte farklı filmlerin gösterileceği etkinlikler çerçevesinde Washington\'daki gala gecesinin açılış filmi Mahsun Kırmızıgül\'ün "Beyaz Melek" adlı filmi oldu. 41. Houston Film Festivali’nde "En İyi Uluslararası Yabancı Film" ve "Jüri Özel En İyi Yönetmen Ödülü"nü kazanmasından dolayı bu gece için özel olarak belirlenen filmin gösteriminin ardından resepsiyon verildi.

“Türk Filmleri Tanıtım Günleri” kapsamında, "Eşkıya", "Beynelmilel", "Takva", "Kabadayı", "Mutluluk", "Yumurta", "Beyaz Melek", "Kader", "Gelibolu", "Pars-Kiraz Operasyonu", "Yaşamın Kıyısında", "İklimler", "Umut", "Susuz Yaz", "120" ve "Bayrampaşa" adlı filmler gösterilecek. Türk filmleri, sonraki aylarda ABD\'nin San Francisco ve Chicago kentlerinde de seyirciyle buluşacak.

Dünya çapında 36 kentte gerçekleşecek etkinliğin durakları ise şöyle:

ABD: Washington, New York, San Francisco, Chicago
Almanya: Frankfurt, Nürnberg, Münih, Berlin
Rusya: Moskova, St.Petersburg, Kazan
Kanada: Toronto
İtalya: Roma
Hollanda: Amsterdam
Avusturya: Viyana
İngiltere: Londra
İspanya: Barcelona
Norveç: Oslo
Macaristan: Budapeşte
Azerbaycan: Bakü
Kazakistan: Astana
Türkmenistan: Aşkabat
Kırgızistan: Bişkek
Özbekistan: Taşkent
İran: Tahran
Çin: Pekin
Ukrayna: Kiev
Portekiz: Lizbon
Finlandiya: Helsinki
Polonya: Varşova
Suriye: Şam
Tunus: Tunus Yunanistan: Atina
Arjantin: Buenos Aires
Brezilya: Sao Paulo
Hindistan: Indie.