Kozmik Sır I - DNA Filminin Yapımcılarıyla Röportaj

01.06.2015 17:10

Türk bilim-kurgu filmi Kozmik Sır – 1 'DNA' filminin senarist ve yönetmeni Erdem Çetinkaya ve filmin oyuncularından Metehan Ceylan ile gerçekleştirilmiş röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

“Sizce bilim kurgu filmlerin finansmanı yapımcıları korkutuyor ve riske girmek istemiyorlar mı?”

Erdem Çetinkaya : Hayır. Bütün yapımcılar, ilkleri başarmak, yapılamayanı yapmak, kıskanılmak ister. Burada korkutucu olan kısım finansman değil. Filme inanan bir ekiple, özel efektlerde aşırıya kaçmadan, konusu ve işleniş tarzıyla bilim kurgu türünde filmler çekilebilir ve maliyetleri diğer filmlerden çok da farklı olmaz. Bu nedenle bence asıl problemimiz milletçe geleneksel düşünce yapısından kurtulamıyor olmamız. Geçmiş ve geleceği birleştirebilme, cesaretine vizyonuna sahip olmalıyız. Senaristlerimiz ve yapımcılarımız halkımız bu vizyona sahip olmalı. Kendimize inanmalıyız. Bilim kurgu Amerika’nın tekelinde kalmamalı. Geleceğe ışık tutmak geleceği anlatmak aynı zamanda dünyanın geleceğine yön vermektir. Çünkü insanlara bir hayal bir rüya veriyorsunuz. İlham alıyorlar. Gelecekle ilgili bir şeylere, bir teori üzerinden inanıyorlar. Ülkece bu konuda yeni olduğumuzda elbette ilk işlerde tökezlemeler, gecikmeler, acemlikler olabilir ama ısrar edersek bu işi de başaracağımıza eminim.

Metehan Ceylan : Aslında bu sorunun cevabı içinde gizli. Ne için risk almak gerekiyor? Daha çok kâr etmek için mi? Yoksa bu alanda da sanatsal bir şeyler yapmak için mi?  Bana göre her ikisi içinde risk almaya değer. Ne yazık ki ülkemizde hangi alanda gişe yapılagelinmişse, o alanda cılkı çıkana kadar proje üretiliyor. İzleyici gülebilmek için daha çok komedi filmlerini tercih ediyor olabilir. Bu bir gerçek. Ama bilim kurgu alanında da adım atılsa, rekor hasılatlara ulaşılabileceğini düşünüyorum. Daha çok salonda gösterime girmek ve güzel bir reklam kampanyası yapmak gerekiyor. Medya’nın da desteklemesi şart. Biz cesaretle bir adım attık ve herkesten destek bekliyoruz. 

Edebiyat olarak alt yapımız yetersiz mi?

Erdem Çetinkaya : Kültürel olarak dünyada ki hiçbir toplum hiçbir millet bizimki kadar zengin bir kültüre, geçmişe sahip değil. Öncelikle son birkaç yüz yılı saymazsak neredeyse 6000 yıldır tüm Avrasya'yı neredeyse dünyanın tümünü yöneten benzersiz süper güç devletlere sahiptik. Bu nedenle Türk milleti olarak yeterince içi dolu bir tarihe sahibiz. İslam ile tanışmamız ve kendi kültürümüzle harmanlamamız bizim biriken kültürümüze çok büyük bir derinlik kattı. Zamanla Fars kültüründen daha sonra gelişen avrupa ve son olarak da ameirkan kültüründen izler taşıyoruz. İşte tüm bunlara sahip olan başka bir millet başka beyinler daha yok. Mükemmel şeyler yazıp çizmemiz gerekirken; batıyla doğu arasına sıkışıp kendimize güvenimizi yitirdik. Bunu değiştirmenin zamanı geldi.

Metehan Ceylan : Yönetmenimize katılıyorum. Şöyle bir geçmişimize baktığımız zaman, atalarımızın destansı adımlarını, eserlerini görmek hiçte zor değil. Hayal kurmayı bu dünyaya biz öğrettik. Hiçbir toplum bilimsel bir kuram üretmezken, bizim atamız süper güç olarak, ilmin ve bilimin her alanında 13 milyon metrekareye hitap edebilmiştir. O yüzden edebiyatımızın bu konuda sıkıntı yaşayacağına inanmıyorum. Ayrıca yazarlarımızı da gişe yapan çalışmalara sektör yönlendiriyor. O yüzden onları kısıtlamazsak müthiş eserlerin çıkacağından eminim. Zaten bizim filmimizin hikayesine-senaryosuna bakacak olursanız gayet başarılı bir eserdir. O yüzden Erdem’i tekrar tekrar kutluyorum. Süper bir senaryo çıkardı. 

Komedi filmlerinin alıcısı daha çok mu sizce?

Erdem Çetinkaya : Bir sektör, ekseriyetle komedi de başarılı oluyor ama derdi olan meselelerde başarılı olamıyorsa burada herkes için bir durup düşünme gereklidir. Çünkü bir toplumun filmleri dizilerin o toplumun aynasıdır. Hayallerinin, korkularının ve kişiliklerinin karışımıdır. Daha önce ciddi anlamda bir bilim kurgu yapılıp vizyona sokulmadığı için izleyicinin tepkisini ölçmek güç. Ama ben milletimizin ilham verici ve uyandırıcı projelere karşı duyarlı olacağına eminim.

Metehan Ceylan : Herşeyin en iyisine layık olan insanımızın gülmeye de çok ihtiyacı var. O yüzden komedi filmlerinin üretilmesine karşı değiliz tabi ki. Hatta bizim de bu alanda projelerimiz var. Lakin bilim kurgu üretmeye de ihtiyacımız var. Hiçbir komedi filmimizin, “Fetih 1453”ün üretim maliyeti kadar bir maliyetinin olmadığını hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla çok üretiliyor olması, daha çok alıcısı olduğu anlamına gelmez, diye düşünüyorum. Erdem Çetinkaya: Evet göreceli olarak daha ucuza çekilebilmesi de çok üretilmesine, çok üretilmesi de doğal olarak toplamda daha çok izleyici çekmesine neden oluyor.

Bilim kurgu filmlerimize bakış açımızda, aşırı mizahî kültürümüzden kaynaklı bir etki var mıdır sizce?

Erdem Çetinkaya : Cem yılmaz’ın “uzayda türk olsa napardı? Koruyucu cam fanusu çıkarıp sigara içerdi” gibi bir sözü vardı. Bu düşünceyi yıkmadan uzaya çıkamayız. Türk denince akla, sürekli sigara içen, işsiz güçsüz, bilgisiz insan profili gelmemeli. Amerika öncelikle halkına bu inancı aşıladı. Yeni bir toplum imajı oluşturdu. Üstün insan imajını filmler yoluyla topluma enjekte etti. Bilimde bir şey başarılacaksa Amerikalılar, teknoloji aynı şekilde. Dünya kurtarılacaksa bile bunu birisi yapacaksa da o ameirkalı olmalıydı. BU şekilde yetişen çocuklar da buna programlandı. Eüğer güçlü bir ülke ve daha güzel bir toplum istiyorsak geleceği aydınlık ve güçlü filmler diziler çekmek zorundayız. Devletin bu konuda destek vermesi gerekli.

Metehan Ceylan : Kültürümüz de mizahın yeri illaki vardır. Gülmek de ağlamak kadar önemli bir duygudur. Gülmek olmasa ağlamayı bilemezdik. Siyah olmasa beyazın değerini anlayamazdık. Dolayısıyla şöyle komşu ülkelere baktığımızda, insanın tabi ki gülesi gelmiyor. Aslında komşusu açken tok yatmak bizim kültürümüzde yoktur. O yüzden yardım elimizi uzatmak güzel bir şey. Burada şöyle bir detay verecek olursam; bizim amacımız insanımızın hatta insanlığın doğruyu nasıl öğreneceğine ışık tutmaktır. En azından kıvılcım etkisi oluşturmaktır. Filmimizde de bu maksatlı mesajlar vermeye çalıştık. Evet insanımız gülmeli; ama bazı önemli gerçeklerin de farkına varabilmeli.

Sektör hakkında değerli görüşlerinizi aktardığınız için teşekkür ediyorum. Çok kıymetli bilgiler verdiniz. Gelelim bu röportajı yapmamıza neden olan sinema filminiz “Kozmik Sır DNA”nın içeriğine; Filmin içeriğinden biraz bahsedebilir misiniz?

Erdem Çetinkaya : İsterseniz filmimizin özetinden bahsedelim biraz; “Semih isminde ünlü bir genetikçinin, matematiği de dahil ederek, din ve bilim uyumu hakkında yaptığı araştırmalar çok ses getirmiştir. Ancak daha büyük bir araştırma peşindedir; DNA kodlarında çözmeye çalıştığı şifre, yeni ve üstün bir insan türü ortaya çıkararak, tüm insanlık tarihinin seyrini değiştirebilecek güce sahiptir. Bu keşfe ortak olmak isteyen ve işbirliği yapmadığı takdirde onu ölümle tehdit eden güçlü bir örgütle savaşması ve bir yandan da formüldeki eksik parçayı bulması gerekmektedir. Mücadelesi sırasında göksel bazı gizligüçlerden yardım alır. Mücadelesinde en yakın yardımcısı aynı zamanda bir gazeteci olan Seda’dır. Semih’in beyninde ki kanser nedeniyle yakında öleceğini öğrenmeleri, aralarında gelişecek aşkın en büyük engelidir. Fakat daha büyük tehditlerle ve gizli örgütlerle yüzleşmek, savaşmak zorunda kalırlar. Film boyunca bilimsel altyapısı olan, pek çok yeni ve gizemli bilgi de izleyici ile paylaşılıyor. Çok şaşıracaklarına milli ve dini kültürlerine bir kez daha hayran olacaklarına eminim.“ 

Dünya çapında bazı bilim insanları tarafından, halihazırda DNA kodlarının nasıl daha mükemmel hale getirileceğine dair araştırmalar yapılmaktadır. Bunu çözmek büyük bir bilim başarısı olacaktır. Ama ne kadar zamanda çözülür bunu belki tahmin bile edemeyiz. Biz filmimizde “Eğer bu bozuk sarmalların düzeltilmesi hususunda adım atılabilmiş olsa ne olurdu ?” sorusuna cevap aramaya çalıştık. Filmin konusunu da bu şekilde özetleyebiliriz.  

Filmin fragmanında özel efektli ve 3d animasyon ağırlık sahneler dikkat çekici? Oldukça yüksek bütçesi olmalı, filmin finansmanı nasıl sağlanıyor? Sponsorlar var mı?

Erdem Çetinkaya:  Sponsor görüşmelerimiz devam ediyor. Bazı tv kanallarıyla da tv yayın hakları için ön satış anlaşması yapacağız. Ama reklam filmlerinden elde ettiğim gelirle de filmi belli ölçüde finanse edip bitirebilecğeimi umuyorum. Tabiki sponsorlar ve diğer destekler bizim çok daha güzel bir film yapmamıza ve daha iyi tanıtmamıza katkı sağlayacaktır. Filmin senaryosu, yönetmenliği, ve özel efektleri tarafımdan yapılıyor. Bu nedenle yapım maliyetlerini epey bir düşürdük. Demo fragmanda kısa sürede filme dair bir his uyandırmaya çalıştık. Ama ekibi geliştirip, ünlü oyuncularla yeni bir fragman yapma niyetindeyim. 6 ay öncesinden filmin tanıtımına başlamak ve ekibi motive etmek, oyuncuları tanımak için bu çalışmanın çok faydalı olduğuna inanıyorum.

Kozmik Sır DNA’nın türü, süresi ve vizyon tarihi nedir ?

Erdem Çetinkaya : Sci-Fi, Fantastic, Bilim Kurgu, Action türünde, 142 dakika olarak üretmeye çalıştığımız filmimizin vizyon tarihini ise “21 Aralık 2015” olarak belirledik. İnşallah bu tarihi tutturmaya çalışacağız. Zaten filmimizin planlama çalışmaları tamamlandı. Asıl çekimlerimize çok yakında başlıyoruz. Çekimleri 5 hafta da tamamlamayı düşünüyoruz. 

Filmde tanıdığımız ünlü oyuncular var mı? 

Erdem Çetinkaya : Evet tabi ki ünlü oyuncular olacak. Hem ana karakterler için hem de bazı yan karakterler için görüştüğümüz ünlü oyuncular var. Değerlendirmeye devam ediyoruz. Filmin yan rollerdinde Metehan Ceylan, Türkan Bayramova ve Ebru Kum gibi bazı isimler belli oldu. Bu arada onlara da çok teşekkür ediyorum. Ünlü oyuncularla ve sponsorlarla yapacağımız anlaşmaların hemen sonrasında çekimlere başlayacağız.  

Son olarak neler söylemek istersiniz? 

Erdem Çetinkaya : Öncelikle bize böyle bir imkan sağladığınız için sizlere çok çok teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonrada desteğinizi esirgemezsiniz. Türkiye’nin gerçek anlamda ilk bilim kurgu filmini yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla hem sektörden hem de izleyicilerimizden kuvvetli bir destek bekliyoruz. Buradan sizin aracılığınızla şimdiden, filmimizde oynayan tüm oyuncularımıza, ekibimize, sponsorlarımıza ve katkı sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca film hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve bizi takip etmek isteyenler olursa, www.kozmiksir.com web adresimizi inceleyebilirler. Sosyal medyadan da bize ulaşabilirler. 

Metehan Ceylan : Cesurca bir adım attığımızı düşünüyorum. Haliyle, izleyicimizin bizi de tercih edeceğini umuyorum. Türk Sineması’nın desteklenmesi çok önemli. Başkalarının kültürlerini almak yerine, kendi kültürümüze sahip çıkıp, bu kültürü dünyaya göstermek çok daha önemli olsa gerek. Desteğinizden ötürü öncelikle size ve tüm ekibinize çok teşekkür ediyorum. Ayrıca başta yönetmenimiz Erdem Çetinkaya olmak üzere, tüm oyuncu arkadaşlarıma, teknik ekibimize, çok değerli sponsorlarımıza ve destekleyen herkese teşekkür ediyorum.