27. AUFF'de Hamlet Rüzgarı

02.05.2016 15:58

27. ANKARA Uluslararası Film Festivali kapsamında önceki akşam dikkat çekici bir gösterim gerçekleştirildi. Festivalin “Dünyada Çürümüş Bir Şeyler Var!” başlıklı seçkisi kapsamında, ünlü İngiliz oyuncu Benedict Cumberbatch’in Londra Barbican Center'da sahnelediği ve performansı hafızalara kazınan Hamlet tiyatro gösterisi, beyazperdeden izlendi. Yaklaşık 3.5 saat süren ve beğeniyle izlenen gösterim, 7 Mayıs Cumartesi akşamı Kızılay Büyülüfener’de son kez tekrarlanacak.

 

TİYATRO YAPIMLARI SİNEMADA

İngiltere’nin en önemli tiyatrolarından National Theatre (Ulusal Tiyatro), tiyatro yapımlarının, Londra’daki sinema salonlarında “canlı” gösterilmesini sağlayan “National Theatre Live” adlı projeyi, 2009 yılında hayata geçirdi. Önce İngiltere’de 70 salonda, sonra dünya çapında binden fazla sinema salonundaki gösterimlerle, Londra’nın en önemli sahnelerinde ve Broadway’de kapalı gişe oynanan tiyatro eserleri, milyonlarca izleyiciye ulaştı.

National Theatre Live kayıtları, tiyatro gösterisi sırasında, oyunların sahnelendikleri salondaki en iyi koltuklara yerleştirilen kameralarla yapılıyor. Çekim, tiyatro oyunları sürerken yapıldığı için “live” (canlı) deniliyor.

 

BİLETLERİ BİR YIL ÖNCEDEN BİTTİ!

Türk izleyicisinin “Sherlock” dizisiyle tanıdığı, “The Imitation Game” ile geçen yıl “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Oscar’a aday olan ünlü İngiliz oyuncu Benedict Cumberbatch’in, Londra Barbican’da sahnelediği ve National Theatre Live projesi kapsamında kayda alınan “Hamlet” performansı, 27. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin sürprizlerinden birisi oldu. Özel gösterimin 40 (tam), 30 TL’den (öğrenci) satışa sunulan biletleri tükenmek üzere.

Sonia Friedman Productions yapımı olan ve Lyndsey Turner’ın yönettiği, Cumberbatch’in can verdiği Hamlet’in biletleri de bir yıl öncesinden tükenmişti.