Damadı Öpmeseniz de Olur!

12.09.2007 16:28

    Son günlerde seyircilerin merakla beklediği komedi yapımlarından biri şüphesiz ki, I Now Pronounce You (Damadı Öpebilirsin) idi. Film, Amerika da Harry Potter\'ın son filmi Zümrüdüanka Yoldaşlığının hasılat rekorlarını kırarak ülkemizdeki sinemaseverlerin de dikkatini çekti. Yönetmen koltuğunda daha önce Big Daddy (Süper Baba ), The Benchwarmers ve Bela İşbaşında adlı komedi filmlerini çeken yani diğer bir ifadeyle de seyircinin göz aşinalığının mevcut bulunduğu Dennis Dugan oturuyordu. Bunlardan da önemli bir olay şüphesiz ki komedi denilince ilk akla gelen isimlerden olan Adam Sandler in başrol oynamasıydı. Adam Sandler\'a başrolde, televizyon seyircilerinin Cnbc-e deki The King Of Queens dizisinden; sinemaseverlerin de Parti Hayvanları, Aşk Doktoru, Canavar Ev ve 50 İlk Öpücük gibi birçok filmden tanıdığı Kevin James eşlik ediyordu. Filmin bayan oyuncusu Jessica Biel ise evrensel olarak güzelliği kabul görmüş tanınmış oyunculardandı. Filmin senaryosunu kaleme alan ekip ise daha önce de beraber çalışmış bir gruptan oluşuyordu. Damadı Öpebilirsin filminin yapılmasına ilham veren filmin Dean Murphy nin çektiği "Strange Bedfellows" adlı film olduğunu da ekleyip geçiyorum filmi yorumlamaya ...
    "Damadı Öpebilirsin , ilk sahnesinden seyirciyi güldürmeye başlayan bir yapım. Senaristler,  her ne kadar ilk dakikalarda güldürürken düşündürmeye önem vermese de, dakikalar ilerledikçe hem gülüyor hem de düşünüyorsunuz .
Fakat, hepimizin de kabul edeceği gibi son zamanlarda çıkan hiçbir yapım bu kadar masum niyetli değil! "Bu kadar masum değil" kelimesinden kastım şu ana kadar bahsettiğim filmin yüzeysel, derine inilmemiş kısmı elbette .
Filmin derinlerine hafifçe inmeye başladığımızda bizleri çok ama çok farklı şeyler karşılıyor. Aslına bakarsanız son zamanlarda aynı konulardan o kadar çok bahsedilir oldu ki "farklı" kelimesi bile işlevini yitiriyor bu durumda.
   Chuck ( Adam Sandler) ve Larry ( Kevin James) birbirlerini çok seven iki arkadaş. Dostlukları,  seyircinin gözlerini dolduracak şekilde ve hatta sonradan Larry nin çocuklarına iyi bir gelecek tahsis etmek namına yaptığı ve düşündüğü işler sonunda Chuck ile evlenmesine gidecek kadar iyi. Chuck , birçok seyircinin de tahmin ettiği gibi kadınlarla içli dışlı bir karakter.
Her gün bir kadın değil birkaç kadın ile birlikte olan biri yani. Larry ise karısı öldü öleli hiçbir bayanla ilgilenmeyen, sadece ama sadece çocuklarını düşünen bir karakter. Chuck ve Larry nin aynı grupta itfaiyeci olarak çalışması ve birbirlerini devamlı korumaları, yani karşılıksız dostlukları gerçekten hoş. Fakat dikkatinizi de celbettiği gibi bu ikili tamamen farklı karakterlere sahip. Film de, aslına bakarsanız bu zıtlıktan ortaya çıkıyor . Yani birinin a dediğine, diğerinin b demesi ve birbirlerini tatlı bir şekilde yermeleri seyirciyi güldürüyor. Bu güldürü dakikalar ilerledikçe farklı boyutlara uzanıyor diyeyim hemen ardından ki sözler doğru yerde işe başlasın. Chuck ve Larry\'nin eşcinsel olup olmadığını denetleyen kurula karşılık tuttukları avukat Alex McDonough ( Jessica Biel) bir melek kadar güzel olunca "aşk" ta giriyor filmimizin içine. Chuck\'ın göz açıklığı ve devamlı erotik bir tema bulma arayışı ilk başlarda sizi sadece güldürse de sonra işin tadı kaçıyor açıkçası. "Yok göğüsleri açalım, şu popoya bakalım, güzel kalçalar, şişme bayanlar vb." gibi birçok etken filmi erotik bir kisveye de büründürüyor ne yazık ki! Yanınıza çocuklarınızı da alıp izleyebileceğiniz bir komedi filmi değil ne yazık ki Damadı Öpebilirsin...
    Film içindeki bazı unsurlar seyirciyi kahkahalara boğuyor tam anlamıyla. Mesela Japon nikah memurunun daire, dörtgen ve üçgen açılımından tutun da, düğünde dans eden sakat, ayyaş ve altına işeyen komik karakter farklı bir göz getiriyor seyirciye. Japon nikah memuru rolünde oynayan Rob Schneider in performansı gerçekten enfes; bu karaktere dikkat edin diyorum!
    Birkaç mesaj vermekten de geri kalmamış film. Alışveriş merkezinde Brokeback Dağ\'nı sepete koymaları ince bir mesaj olsa gerek.
     Filmde Chuck ve Larry dışındaki birçok karakterin eşcinsel çıkması...
Eşcinsellere saygı gösterin mesajı... Eşcinsellere tepki gösteren muhafazakar hristiyanları kaba adamlar olarak göstermeleri... Filmin sanıldığının aksine sadece güldürüyü düşünmediğinin göstergesi. Yani dünyadaki eşcinselleri koruma namına yapılan bir film daha sözkonusu kısaca... Hangi açıyla bakarsınız orası size kalmış.
   Kısacası, Damadı Öpebilirsin filmi, son zamanların en çok güldüren filmi olmasının yanında verdiği rahatsız edici fazlalıktaki erotizmi ve alt mesajlarıyla üstüne hafif gölge düşüren bir yapım. Son kararı yüce sinemalar.com üyelerine bırakıyorum. Ama benden söylemesi... Damadı Öpmeseniz de olur...
              

- YKM Cinebonusun değerli çalışanı Faruk abiye -