Adalet Peşinde: Adaletin Bu Mu Dünya?

31.12.2009 18:38

“Law Abiding Citizen” bir kere basitleştirilen Türkçe ismi “Adalet Peşinde” yüzünden çok daha hafif bir filmmiş gibi hissediliyor ve ister istemez yarışına 1-0 yenik başlıyor. Aynı şeyi sıradan olan Türkiye afişi için de söyleyebiliriz. Bir başyapıt yok belki ortada ancak yok sayılacak bir film hiç yok. Yani başlarken şunu söyleyelim, eğer filin adı ya da afişi yüzünden aklınızda olumsuz bir şeyler canlanıyorsa bunları yok sayarak bir şans vermelisiniz.

 

 

“Adalet Peşinde”nin türü için net bir kelime bulmak zor. Ama biraz polisiye, biraz aksiyon, biraz psikolojik dersek yanlış olmaz sanırım. Filmde; karısı ve çocuğu; evine giren hırsızlar tarafından sebepsiz yere gözünün önünde öldürülen Clyde Shelton’un (Gerald Butler) intikam hikayesi başrolde. Katillerin biri cezalandırılıp diğeri serbest bırakılınca adalete güveninin yitiren Clyde, bu düzeni tek başına değiştirmeyi kafasına koyar. İşin diğer tarafında da bir katilin daha az ceza alarak kurtulmasına yardım eden savcı Nick Rice (Jamie Foxx) var. Bunun üzerine hedef artık Nick olur. Aradan 10 yıl geçer ve serbest kalan katil ölü olarak bulunur ve Clyde suçunu kabul ederek hapse girer. Ancak her şey burada başlıyor. 10 yıl içerisinde kapsamlı bir plan yapmış ve bu işe ortak olan herkesi cezalandırmayı kafasına koymuştur. Bundan sonra başı ağrıyacak kişi savcı Nick olur. Genelede bu tip filmlerde bir kaçma kovalama durumu olur ancak bu kez birisi hapiste olduğundan hiçbir yere kıpırdayamayan bir karakter var. O içerdeyken dışarıda her şey istediği gibi gider. Ve bu durumda tüm olaylkarın nasıl olabildiğini merak edip filmin içine giriyorsunuz. Her adımını planlayan Clyde’ye suç işlediği için kızmak yerine yaptığı şeyler için hak verirken buluyorsunuz kendinizi. Bir suçu yok gibi görünen Nick’i ise suçlama başlıyorsunuz. Yani filmin ne iyisi iyi ne kötüsü kötü. Kimin tarafında olacağınızı şaşırıyorsunuz. Hatta birkaç yerde Clyde, Nick’i onun hikayeleriyle yüzleşmek durumunda bırakıyor. Burada Nick aslında adalet sisteminin ta kendisi durumunda. Adalete hep güvenilemeyeceğinin altını da ısrarla çimişler.

 

 

Oyunculuklara gelince hem Gerald Butler’in hem de Jamie Foxx’un rollerine yakıştığını söyleyebiliriz. Hatta önce Nick rolü Butler’e önerilmiş ama karakterleri çözdükçe Clyde rolünün daha fazla yakışacağına karar vermişler. Yıldızı “300” filmiyle parlayan Butler aynı zamanda filmin yapımcılarından da birisi. Malum 300’de yaptığı vücutla da dikkat çekmişti. Filmde sırf O’nu çıplak görmek isteyenler için de bir sahne konmuş. Yani orada giyinik olsa da film bozulmazdı ama izleyici çekmek için böyle numaralara bazen ihtiyaç var sanırım.

 

 

Uydurma ismiyle “Adalet Peşinde” iyi zaman geçirilebilecek bir film. Zekice tasarlanmış bir oyun var içinde ancak finalde anlamsız bir şekilde bir aksama görülüyor. Bu kadar şeyi planlayan biri bunu nasıl atlar diyebilirsiniz. Ama bunlar film izleme keyfinizi eminim bozmayacaktır. Temposu yüksek bir film izlemek istiyorsanız ve “Prison Break” gibi dizileri sevmişseniz bu film yüzünüzü güldürmeye yetecek.