Festival Günlüğü

07.04.2008 15:35
Festival Günlüğü

4 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı’ndaki görkemli açılış töreniyle başlayan 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali; sinema aşıklarına 16 gün boyunca, 200’ün üzerinde filmin yanı sıra festivaldeki temalarla bağlantılı konserler, partiler, söyleşiler ve sergilerden oluşan yoğun bir program sunuyor.

Sinemalar.com, 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin ilk gününü sizler için takip etti.

 

 

4 Nisan Cuma

Açılış Töreni

Sunuculuğunu Cansu Dere ve Mehmet Ali Alabora’nın üstlendiği 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Açılış Töreni, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı’nın konuşmasıyla başladı.

\"\"Türk sinemasının ünlü yıldızlarının konuklar arasında yer aldığı törenin en çok ilgi gören ismi, hiç süphesiz Türkan Şoray’dı. Uluslararası İstanbul Film Festivali tarafından her yıl, Türk sinemasının gelişmesine katkıda bulunan sanatçılara verilen “Sinema Onur Ödülleri”ni takdim etmek üzere sahneye çıkan Türkan Sultan; Yeşilçam’ın unutulmaz yıldızları Ekrem Bora, Ediz Hun ve İzzet Günay’a ödüllerini verirken oldukça mutlu ve heyecanlı görünüyordu.

Törende Şevval Sam izleyicilere, film müziklerinden derlenmiş şarkılarıyla renkli bir program sundu. Gece boyunca üç kez sahne alan Şevval Sam; film müziklerinden seçilen “Ben Seni Sevdiğimu”, “Sabah Yıldızı” ve “Ağlama Değmez Hayat” şarkılarını seslendirdi.

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Açılış Filmi olarak gösterilen Karamel / Caramelin yönetmeni ve başrol oyuncusu Nadine Labaki de gecenin konukları arasındaydı. Geceye, filmin müziklerine imzasını atan eşi ile birlikte katılan güzel yönetmen, sahneye çıkarak festival izleyicilerini selamladı. Nadine Labaki ile, ülkemizde çok yakında vizyona girecek olan filmi ‘Karamel’ üzerine yaptığımız özel röportajı da sizlerle paylaşacağız.

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin son açılış konuğu ise İtalyan sinemasının yıldızı, ünlü oyuncu Claudia Cardinale oldu. Avrupa’nın en yetenekli ve en güzel oyuncularından Claudia Cardinale’ye İstanbul Film Festivali’nin “Yaşamboyu Başarı Ödülü” verildi.

Salonda yaklaşık 2.500 kişinin izlediği Açılış Töreni’nin ardından festival, Nadine Labaki’nin yönettiği \'Karamel’in Türkiye’deki ilk gösterimi ile başladı.

\"\"5 Nisan Cumartesi

“I’m Not There” (Basın Gösterimi)

İçlerinde Cate Blanchett, Heath Ledger, Richard Gere ve İngiliz aktör Ben Whishaw’ın da bulunduğu; Bob Dylan’ı canlandıran altı kadın ve erkek oyuncunun yer aldığı I’m Not There” filminin Türkiye’deki ilk gösterimi, Atlas Sineması’nda sinema yazarlarına yapıldı. 135 dakikalık film, Amerika’nın müzik ikonu Bob Dylan’ın, hem gözler önündeki, hem de iç dünyasındaki iniş ve çıkışlarını etkileyici bir dille anlatarak, renkli bir portre çiziyor.

“Karamel” (Yönetmenin Katılımıyla)\"\"

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Açılış Filmi olarak gösterilen “Karamel / Caramel”, festivalin ilk gününde Emek Sineması’nda 13:30 seansında izleyici ile buluştu. Filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu Nadine Labaki, gösterimden sonra izleyicilerin sorularını yanıtladı. Beyrut\'ta yaşayan beş Lübnanlı kadının günlük hayatlarından kesitler üzerine kurulan romantik komedi “Karamel”in, ülkemizde 9 Mayıs’ta gösterime girmesi bekleniyor.

Claudia Cardinale İzleyici Karşısında

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin açılış konuğu Claudia Cardinale, başrollerini Burt Lancaster ve Alain Delon ile paylaştığı “Leopar” adlı ünlü filminin gösterimine katıldı. Claudia Cardinale; Luchino Visconti’nin 1963 tarihli başyapıtı, Cannes’da En İyi Yönetmen dalında Altın Palmiye kazanan “Leopar”ın Emek Sineması’nda saat 16.00’da gerçekleşen  gösteriminde bulunarak, filmden önce izleyicilerin karşısına çıktı.

Konser: Bob Dylan Yorumları

Festival programında yer alan “I’m Not There” filmi ile bağlantılı olarak Ghetto’da  düzenlenen “Bob Dylan Yorumları” konserinde, Türk popüler müziğinin ünlü isimleri Sertab Erener, Demir Demirkan ve Emre Aydın; kendi seçtikleri Bob Dylan şarkılarını yorumladılar. Repertuarlarına kendi şarkılarını da ekleyen üçlü, dinleyicilere eğlenceli bir gece yaşattılar. Gecede sahne alacağı duyurulan Teoman, rahatsızlığı nedeniyle konsere katılamadı.

\"\"Sinemalar.com Sizler İçin Seçti:

Festival Top 10

1.    Savage Grace / Vahşi Zarafet
2.    Funny Games / Ölümcül Oyunlar
3.    A Jihad For Love /Aşk İçin Cihat
4.    I’m Not There / Beni Orada Arama
5.    El Orfanato / Yetimhane
6.    Caramel / Karamel
7.    L’Avventura / Macera
8.    Dante 01
9.    Derek
10.  The Speed Of Life / Hayatın Hızı