Dabbe'nin Sesi Sadece Sinemada Duyulacak

04.12.2009 11:08
Dabbe'nin Sesi Sadece Sinemada Duyulacak

Türk mistik korku sineması yolculuğunda temel amacı sadece “Tür” sinemasına hizmet eden bileşenleri kullanmak olan Hasan Karacadağ, 25 Aralık’ta vizyona girecek d@bbe 2’de görüntü efektleriyle beraber seslere de özel önem verdi. Filmdeki dabbe’tül arz sahnelerinde kullanılacak ve özel yöntemlerle elde edilen ürpertici sesleri sadece sinema izleyicileri duyabilecek.


Dünyada ilk defa bir korku filminde insan kulağının duyma sınırı altındaki kaynağı bilinmeyen gizemli sesler modifiye edilerek kullanıldı. Dabbe’tül arz sahnelerinde kullanılmak üzere gece yarısından sonra ıssız yerlerde uzun süreli ses kayıtları yapıldı. Low Frequency Recording (LFR) yöntemiyle duyma sınırı altında kalan kaynağı bilinmeyen garip fısıltılara ve inleme seslerine benzer titreşimler için ayrı bir ses kanalı açılarak kurguya dahil edildi.


Dünyadaki korku filmlerinde genelde bilgisayardaki hazır seslerin kullanıldığını belirten Hasan Karacadağ, “Dabbe’tül arz menşei bilinmeyen bir varlık dolayısıyla ona ait sahnelerde doğada duyulma sınırı altında kalan ve henüz ne olduğu tam olarak çözülememiş sesleri kullanınca ortaya çok etkileyici ve ürperten sahneler çıkıyor.” dedi.


“Korku filmi sinemada izlenir” sloganıyla yola çıkan d@bbe 2 filminde bu ürpertici gerçek sesler sadece sinema salonlarındaki izleyiciler tarafından duyulabilecek. Filmin DVD veya televizyon versiyonlarında bu sesleri duyma imkanı olmayacak. d@bbe 2, Özen Film’in dağıtımıyla 25 Aralık 2009 ’da, yaklaşık 200 kopya olarak vizyona girecek.