- Anasayfa
- Karakterler
- Zeynep\'in Annesi
Zeynep\'in Annesi
Canlandıranlar
24 Mayıs 1946 • Türkiye
8,5/10 (328 oy)
Ayten Uncuoğlu, Eskişehir doğumlu oyuncudur. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden mezun olan Uncuoğlu, "Çılgın Bediş"te canlandırdığı okul müdüresi performansıyla çıkış yakalamıştır. Oyuncu son yıllarda "O Kız", "Kırmızı Oda" ve "Gönül Dağı" yapımlarında bulunmuştur.
• Türkiye
7,5/10 (9 oy)
Şaziye Moral (1903-1985) tiyatro ve sinema oyuncusu. Cumhuriyetin ilanından önce sahneye çıkan ilk iki Müslüman kadın oyuncudan biridir.
İstanbul'da Darülmuallimat'ta okudu. 1919'da Celal Yakup'un Kırık Kalp oyunuyla ilk kez sahneye çıktı. Ama Müslüman kadınların tiyatroda oynamasının yasak olduğu gerekçesiyle polis kovuşturmasına uğradı. Amatör bir toplulukla turnelere çıktıktan sonra 1924'te Darülbedayi'ye girdi. 1977'de emekli olana değin 200'ü aşkın oyunda, 60'tan fazla filmde rol oynadı, sinemada seslendirme çalışmaları yaptı.
04 Temmuz 1917 • Türkiye
8,6/10 (73 oy)
Şükriye Atav (1917-2000) sinema ve tiyatro oyuncusu.
1919'da ailesiyle birlikte Rusya'ya gitti. İlk ve ortaöğrenimini Rusya'da yaptı. Sinferolpol'de okurken 1931 yılında Türkiye'ye döndü. Halk danslarındaki başarıları sayesinde keşfedildi ve 1932 yılında amatör olarak tiyatroya başladı. Bu çalışma 10 yıl devam etti. 1942 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu'na geçti. Pek çok oyunda önemli roller oynadı. 65 civarında sinema filminde rol alan sanatçının tiyatroda 6, sinemada ise bir Altın Portakal Ödülü vardı.
2000'de Antalya'da vefat eden Atav, Kaş Kalkan Mezarlığı'na defnedildi. Erdal Boratap ve Yalçın Boratap adında iki oğlu bulunmaktaydı ve Erdal Boratap, 2012'de vefat etti. Yeğeni Ayşin Atav da oyunculuk yapmıştır.