Dünyanın en güzel çocuk filmleri Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali’nde!

15.10.2007 10:53
Dünyanın en güzel çocuk filmleri Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali’nde!

Çocukların ve çocuk kalmayı başaranların büyük bir heyecanla beklediği Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali başlıyor. 23 Ekim - 8 Kasım 2007 tarihleri arasında beşinci kez gerçekleştirilecek olan festival, 25 ülkeden 107 filmi, çocuklarla buluşturuyor.

Bu yıl da, iki hafta boyunca dünyanın dört bir yanından gelen birbirinden renkli çocuk filmlerine ev sahipliği yapacak olan Cinecity Sinemaları, çocukları sinemanın büyülü dünyasında eğlenceli ve macera dolu yolculuklara çıkarıyor.

Çocukların yanı sıra büyüklerin de ilgiyle izlediği Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali başlıyor. Bu yıl beşinci kez çocuklarla buluşacak olan festival, 23 Ekim – 8 Kasım 2007 tarihleri arasında düzenlenecek. 5. Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali, 23 Ekim 2007 tarihinde düzenlenecek olan açılış galası ile başlayacak. Galada, “Küçük Sinemacılardan Büyük Filmler” yarışmasının dereceye giren filmlerinin sahiplerine ödülleri verilerek, iki hafta boyunca festivalde gösterime girecek dünyanın dört bir yanından gelen filmlerin kısa gösterimleri yapılacak. 26 Ekim – 8 Kasım 2007 tarihleri arasında ise filmler sadece İstanbul Cinecity Sinemaları ve Beykent Üniversitesi Sanat Merkezi Sinema Salonu Beylikdüzü’nde gösterimde olacak.

Pedagoglar tarafından izlenmiş ve onaylanmış 107 film, iki hafta boyunca 3-15 yaş arası çocuklarla buluşacak. Filmler; D-Point Cinecity Etiler, Bonus Premium Cinecity Trio Kozyatağı, Cinecity Olivium Zeytinburnu ve Beykent Üniversitesi Sanat Merkezi Sinema Salonu Beylikdüzü’nde olmak üzere 4 farklı noktada gösterilecek.

25 ülkeden 107 film!
5. Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali’ne; Litvanya, Fransa,  Almanya, ABD,  Arjantin, Estonya, Rusya, İngiltere, Lüksemburg, Fransa, Hindistan, Japonya, Çin, Belçika, Hollanda, İsveç, Danimarka, Kanada, Yunanistan,  İspanya, İskoçya, Güney Afrika, Suriye, Tunus, Slovakya, Polonya, Letonya, Brezilya, İtalya, ve Türkiye başta olmak üzere 25 ülkeden 107 film katılıyor.

Çocuklar, kendi yaşlarına özel filmleri izleyecek!    
Çocukların, kendi yaşlarına uygun filmleri izlemeleri ve kendi yaş grupları ile birlikte izledikleri filmlerden daha fazla keyif almaları için, festival filmleri 7 farklı yaş kategorisinde gösterilecek. 3 ve üzeri, 4 ve üzeri, 6 ve üzeri, 8 ve üzeri, 10 ve üzeri, 11 ve üzeri, 12 yaş ve üzeri çocuklar, kendi yaş gruplarına özel olarak çekilen filmleri izleyebilecek. Aileler de festival filmlerini çocuklarıyla beraber izlerken çocukların hayal dünyalarını beyazperdede görme fırsatı yakalayacak.

Renkli ve eğlenceli filmler!    

Festival bu, 1960’lı, 1970’li ve 1980’li yılların çizgi filmlerine özel bir yer veriyor. Polonya’dan tüm Dünyaya yayılan bu filmler, dönemin en çok ilgi çeken animasyonları olarak dikkat çektiler. Bugün bile zevkle izlenen bu özel filmlerde, Rexie’nin maceralarını, Bolek ile Lolek’in çevreye olan duyarlılıklarını, Fare ve köstebeğin çekişmelerini gülümseyerek izleyebileceğiz.

Festival programında, Kanada yapımı ve çocuklarda obezite sorununu anlatan bir ‘XXL Jenerasyon’ belgeseli; Kültürleri ve jenerasyonu aşarak göreneklere uymayan büyükanne öğütleri ve her türlü koşulun altında yaşamın güzel yanlarını görmemizi sağlayan Büyükanne Gabai’nin torunuyla olan ilişkisini anlatan sıcak bir Japonya yapımı olan ‘Büyükanne Gabai’; Yaşadıkları kasabada anne ve babası iş bulamadığı için başkente taşınmak zorunda kalan Animana’nın, kasabadaki bırakacağı atı, arkadaşları ve çok sevdiği vadisinden ayrılma öykünün anlatıldığı Arjantin yapımı ‘Kısa Bir Süre Önce’; Günümüz animasyonlarına örnek olacak ABD yapımı ‘Küçük Mavi Penguen’, Slovakya yapımı ‘Canavar’, Hollanda yapımı ‘Cadde’, İsveç yapımı ‘Willy ve Vahşi Tavşan’ yer almaktadır.

Tunus’tan katılan ‘Kartaca Kazazedeleri’ günümüz animasyonlarının en güzel örneklerinden biri: Filmde, 10 yaşında bir çocuk tarafından yönetilen macera ruhlu grup üyeleri, zamanı geri çevirerek tılsımlı bir gemiye binerler. Gemiyle yolculuklarında eski bir Akdeniz hikayesinin önemli zamanlarını keşfederler.

Tüm zamanların en güzel çocuk filmlerini ülkemiz çocuklarıyla buluşturmayı hedefleyen festival, bu yılki festival programıyla çocukların yüzlerinde gülümsemeler yaratacak.

Penceremden Afiş Atölyesi…
Penceremden Afiş Atölyesi, çeşitli yaş gruplarından oluşan 40 çocuğun bir araya gelerek bir sinema filminin izleyiciye ulaşana dek geçtiği tüm aşamaları öğrenecekleri samimi ve sıcak bir ortam...
 
Atölye çalışmasında, programda yer alan bir film izlenip üzerinde tartışılacak; ardından katılımcı çocukların, izledikleri filmle ilgili hayallerine kolaj tekniği  ile biçim verecekleri bir afiş tasarımı çalışması gerçekleştirilecek ve çalışma sonunda ortaya çıkan tüm tasarımlar bir mini-sergi ile izleyicilerle buluşturulacaktır.

Ülkemizde ilk kez denenen bu atölye çalışması, sanatçı Gül Cengiarslan tarafından, 31 Ekim ve 7 Kasım saat 12.00 de Beykent Üniversitesi Sanat Merkezi Beylikdüzü’nde gerçekleştirilecek.

Festival, Lapseki, İntepe ve Tevfikiye’de çocukları da coşturacak!
Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali geçen sene olduğu gibi bu yıl da festival coşkusunu İstanbul dışına taşıyor. Bu yıl 29 Ekim – 6 Kasım tarihleri arasında Çanakkale’ye bağlı Lapseki, İntepe ve Tevfikiye’ye taşınacak olan festival; bölgenin çocuklarını sinemanın büyüsüne ortak edecek.

5. Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali, www.cocuksepeti.com, Sodexho, Hürriyet Gazetesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beykent Üniversitesi, Gode Reklam, Ünite İletişim, Kök Yayıncılık, Çoluk Çocuk Dergisi nin destekleri ve Cinecity Sinemaları’nın ev sahipliğiyle gerçekleşiyor.

Cinecity Sinemaları, konforu, kaliteli hizmet anlayışı ile 5. Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali kapsamında konuğu olacak tüm çocuklara ve büyüklere eşsiz bir atmosferde film izlemenin ayrıcalığını bir kez daha yaşatacak.