Uçan Süpürge’yle 'İyi Günde, Kötü Günde'

03.05.2010 11:07
Uçan Süpürge’yle 'İyi Günde, Kötü Günde'

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Çankaya Belediyesi, Bosfor ve Ströer Kentvizyon’in katkılarıyla düzenlenen 13. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 6-13 Mayıs 2010 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşecek.

 

Festival’in bu sene öne çıkan bölümlerinden biri de “İyi Günde, Kötü Günde” olacak. Evlilik ve aile kurumunu eleştiren, erken evliliklere dikkat çeken ve aile içi şiddeti sorgulayan bu bölümde dört film gösterilecek.

 

Bunlardan, Doğa Kılcıoğlu’nun yönettiği Kamerayla İzdivaç (2009) evlilik programlarının insanlar için nasıl bir umut(suzluk) kapısı olduğuna işaret ediyor. Türkiye televizyonlarında gündüz kuşağının çok izlenen programlarından “Esra Erol’la İzdivaç”ın kamera arkası ve önünde olup bitenleri anlatan film, tarafsız bakışıyla dikkat çekiyor ve ne öyküyü ne de kahramanları sorgulamadan etkileyici bir sosyolojik çözümleme sunuyor.

 

Aile içi şiddete karşı kadın adaleti

 

Kısayoldan Adalet (Short Cut to Justice, 2009) ise bölümün bir diğer belgeseli. Daniel Burkholz ve Sybille Fezer’in birlikte yönettikleri film, Hindistan’da aile içi şiddete uğrayan ve evlerinden atılan kadınların verdikleri hak mücadelelerini anlatıyor. 11 Mayıs’ta Ankara Goethe Enstitüsü’nde yapılacak gösterime katılacak olan Sybille Fezer Hindistanlı kadınların geliştirdikleri bu alternatif örgütlenme modelini anlatacağı bir atölye düzenleyecek.

 

Kısa ve isyankar

 

Bölümün kısa kurmaca filmleri ise Almanya ve Norveç’ten geliyor. Juliane Engelmann’ın filmi Betondaki Yaralar (Scars in Concrete, 2009) üç çocuk annesi 23 yaşındaki Ann’nın hayatının kontrolünü yeniden eline alışını anlatırken aile içi şiddeti çarpıcı bir görsellikle sunuyor.

 

Karin Pennanen’in Kaçak Gelin’i (Brudhlaup, 2009) ise Minimalen Kısa Film Festivali’nden Mansiyon ödüllü bir film. Filme adını veren ‘Brudhlaup’ eski bir deyiş olup, ‘kaçak gelin’ anlamına geliyor. İskandinav dilinde evlilikle ilgili kavramlar genellikle bu sözcükten devşiriliyor. Brudhlaup, eski zamanlardan yadigar Lofoten Adaları’ndan görüntüler eşliğinde bir kadının kendi düğün gününde yaptığı zihinsel bir yolculuğu anlatıyor.