Zamanın Kumları Azalıyor

06.05.2010 16:48
Zamanın Kumları Azalıyor

Karayip Korsanları üçlemesini beyaz perdeye taşıyan ekip, Walt Disney Pictures ve Jerry Bruckheimer Films sunduğu Pers Prensi: Zamanın Kumları; Gizemli Pers diyarlarında geçen destansı bir aksiyon/macera filmi.

 

Haylaz bir prens istemeden de olsa gizemli bir prensesle güç birliği yapar. Birlikte, zamanı tersine çevirebilen Zamanın Kumları\'nı açığa çıkarabilecek ve sahibinin dünyaya hükmetmesini sağlayabilecek olan eski bir hançeri korumak üzere karanlık güçlerle bir yarış içine girerler.

 

Pers Prensi: Zamanın Kumları\'yla ilgili eğlenceli bilgiler;

 

STÜDYO DIŞINDA ÇEKİM

 

•    YÜKSEĞİ HEDEFLEMEK — “Pers Prensi: Kumların Zamanı”nın ilk çekim mekânı, Yüksek Atlas Dağları’ndaki 2500 rakımlı Oukaimden dağ köyüydü ve etrafı yerel Berberi topluluklarla çevriliydi. Orada çekilen zorlu sahneler için oyuncu kadrosunun kendilerini iklime alıştırması gerekliydi.

 

•    KUMLARIN ZAMANI, GERÇEKTEN – Fas, Ouarzazate’nin dışındaki Little Fint’te prodüksiyon şiddetli kum fırtınalarıyla boğuştu.

 

•    HARARETLİ—Prodüksiyon süresince Fas’ta hava 38 derece civarındaydı. Marakeş’teki 2. Hasan Lisesi’nde büyük, klimalı çadırlar kuruldu. Futbol sahası büyüklüğünde olan çadırda, filmin arka plandaki oyuncularının kostümleri bulunuyordu, saç ve makyajları burada yapılıyordu. Yanındaki çadır sadece giysilerin yıkanması ve kurutulması için kurulmuştu. Fas’taki son çekim gününde hava sıcaklığı 51 dereceydi (Erfoud’un dışındaki Merzouga Kumulları). Fas’taki tesislerin müdürü Gregoire Mouveau’nun dediğine göre, “Pers Prensi” grubu 1.114.894 şişe su tüketti.

 

•    DİKKATLİ—Fas’taki çekim takvimlerindeki tipik uyarılar şöyleydi: LÜTFEN BUGÜN SETTE DEVEKUŞU’NA DOKUNMAYIN ya da DİKKAT – BURADAKİ KAYALIKLARIM ALTINDA VE ÇEVRESİNDE YILANLAR VE AKREPLER OLABİLİR. DİKKATLİ OLUN.

 

•    KÖY BÜYÜKLÜĞÜNDE — Fas’ta, 800’ü yerli Faslılar olmak üzere oyuncular ve set ekibinin toplamı 1350 kişiydi. Post-prodüksiyonda çalışan 500 kişiyi de eklersek, oyuncuların ve set ekibinin toplam sayısı 1850’den fazlaydı.

 

•    YILANCI ADAM – Bir Faslı çöldeki çekim alanındaki engerekleri ve akrepleri temizlemesi için tutuldu. Üstünde “Yılancı Adam” yazan tişörtüyle onu ayırt etmek kolaydı.

 

•    YEREL SİMGELER — Nasaf pazarı ve şehir kapıları UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Ait Ben Haddou’ya bitişik inşa edildi fakat film yapımcıları orijinal yapıya dokunmadılar.
DETAYLAR, DETAYLAR

 

•    FARKLI HANÇERLER—Kumların Zamanı’nın tuttuğu Hançer, film için 20 farklı modelde yapıldı; “kahraman” modeli çelikten yapılırken, dublör sahneleri için lateksten yapıldı.

 

•    DEVEKUŞU YARIŞLARI VE ROMANTİZM — “Pers Prensi” için çekilen devekuşu sahnesi dışındaki diğer tek devekuşu sahnesi bir başka Disney filmi için çekildi, 1960 çevrimi “Swiss Family Robinson.” Şeyh Amar rolündeki Alfred Molina’nın en sevdiği devekuşunu boynundan öpmesi kesinlikle senaryoda yoktu. Molina olay için şöyle demiş, “Ya gözüm çıkar ya da hoş bir anı olur diye düşündüm.”

 

•    DOĞRUDAN KAYNAĞINA GİTMEK—Filmin parkur danışmanı parkuru bizzat bulan Fransız David Belle’den başkası değil.

 

•    SAYI OYUNU—Wolf Kroeger tarafından tasarlanan Alamut’un dış seti Marakeş’in 20 km Güneybatısında bulunan Tamesloht köyünün yaklaşık 700 yıllık duvarlarının etrafında inşa edildi. Bunun için 50 km. uzunluğunda iskele borusu, 400 ton harç ve inşaat ekibinden 350 eleman gerekti. Seti süsleyen renkli freskler ve duvar resimleri 7 haftada boyandı. Yine Wolf Kroeger tarafından tasarlanan Alamut Doğu Kapısı seti Pinewood Stüdyoları’nda “007 Stage”de kuruldu ve 2.40 mx1.20 m. Ebadında 3000 ahşap plaka, 70.000 adet 7,62 cm x 2,64 cm. ebadında kereste ve kalıplar için 40 ton alçı kullanıldı. 14 hafta gibi kısa bir sürede bitirildi.

 

•    SİLAHLI VE TEHLİKELİ—Silah yapımcısı Richard Hooper ve departmanı: kılıçlar, kalkanlar, mızraklar, baltalar, oklar, yaylar, sadaklar, kılıç kınları, hançerler ve Hassansin silahlarından oluşan 3500 özgün parça yaptılar.

 

•    EPİK YARDIMCI YÖNETMEN— “Lawrence of Arabia,” “The Fall of the Roman Empire,” “Doctor Zhivago,” “The Charge of the Light Brigade” ve “Barry Lyndon” gibi filmlerde çalışan ve epik filmler hakkında bir iki şey bilen İngiliz efsane yardımcı yönetmen Michael Stevenson, İngiltere’deki Pinewood Stüdyoları’nda birkaç gün film için çalıştı.
GARDIROP

 

•    BOLCA KOSTÜM — Film için 7000’den fazla kostüm yapan kostüm tasarımcısı Penny Rose’un gardırop departmanı, kendisi de kostüm tasarımcısı olarak çalıştığı “Pirates of the Caribbean” filmlerinin gardırobunu geçti.

 

•    ALIŞVERİŞ HİLELERİ — Alfred Molina’nın Sheikh Amar rolünde giydiği yamalı kabanlar birbirine dikilen Hint işi yatak örtülerinden yapılmıştı. Farklı kumaşları ortaya çıkaran küçük küçük kesilmiş görüntü peynir rendelerini kumaşa sürterek el edilmişti. Diğer kostümler taşlarla betonyere atılarak eskitilmişti.

 

•    ÇOKKÜLTÜRLÜ KOSTÜMLER—Kostüm tasarımcısı Penny Rose filmde kullanılan kostümlerin kumaşlarını Hindistan, Tayland, İtalya, Fransa, Malezya, Çin, İngiltere ve tabii ki Fas’taki yerel mağazalarda buldu.

 

•    AMCA’NIN YENİ GİYSİLERİ—En çok gardırop değiştiren karakter güzel Gemma Arterton’ın canlandırdığı Tamina değil, Sir Ben Kingsley tarafından canlandırılan Nizam karakteri.