Western Deyip Geçmeyin!

02.11.2007 10:09

Western filmlerini sevmiyor musunuz? Size sıkıcı mı geliyor? Bu soruları hiç duymamış olayım. Ya da bu soruları soruyorsanız gelin birde 3:10 Yuma filmini izleyelim ve sonra karar verelim. Senaryosunu Two Fast Two Farious filminden de tanıdığımız Michael Bradt’in yazdığı filmi James Mangold yönetiyor. Daha önce İdentity  ve Cop Land filmlerinden tanıdığımız yönetmen bu filmde de harikalar yaratmış. Harika çekimleri ve görüntü kalitesi ile tam bir vahşi batı havası estiriyor.

Bu filmde ilk göze çarpan tabiî ki filmin afişinde de gördüğümüz iki oyuncu Russel Crowe ve Christian Bale. Bu oyuncular göze çarpıyor tabiî ki ama filmi izlediğimiz de diğer oyuncuların da harika olduğunu görüyoruz. Gladyatör filmiyle üne kavuşan yakışıklı maxsimus bu filmde de karizmayı elden bırakmıyor ve vahşi batının en hızlı silahşoru ve en azılı katili Ben Wade  karakteri ile karşımıza çıkıyor. Katil olduğu kadar dindar bir kişi olduğunu da bazı sahnelerde İncilden okuduğu bölümlerle bize gösteren Ben Wade filmin başından sonuna kadar izlemeye doyamayacağımız sevimli ve karizmatik bir katil.

 Filmin ikinci başrolü Christian Bale. Batman ve Makinist ve en sonda prestij filminden tanıdığımız oyuncu bu filmde de Christian Bale hayranlarını hayal kırıklığına uğratmıyor. İyilik timsali ve sözünün eri bir kişiliği canlandıran Christian Bale bu filmde de çok başarılı olmuş. Ama bir türlü filmde beklediğimiz aksiyonu gösteremiyor. Film boyunca onun iyi bir nişancı olduğunu duyuyoruz 250 metreden bir tavşanı bile vurabileceğini duyuyoruz ama bir türlü bunu icraata geçirmiyor. İşte bu filmde beni en çok üzen bu oldu. Ben Wade hızlı bir silahşor olduğunu gösteriyor katil olduğunu da gösteriyor ama asıl bizim adam Christian Bale bunu göstermiyor. Ama yinede onunda ayrı güzellikleri yok değil. Filmde tek ayağı olmayan  bir nişancıyı canlandırıyor bunu da başarıyor zaten.

Filmin  başındaki yangın sahnesi ve demiryolu işçilerinin paralarını taşıyan arabaya soygun sahnesi filme damgasını vuruyor. Özellikle soygun sahnesinin çekimleri harika. Sanki para arabasında giden biziz bize ateş ediyorlar gibi bir hava estirmiş. Tabiî ki burada usta yönetmen James Mangold ön plana çıkıyor. Genel olarak çatışma sahneleri çok gerçekçi ve çok güzel olmuş. Filmde Luke Wilson kısa sahnesi ile renk katmış.

Sonuç olarak beklentilerin çok üstünde bir  western filmi olmuş tarzı seven sevmeyen herkese hitap edeceğine eminim. Filmi görmeden ön yargılı davranmamak lazım film tahminleri boşa çıkarıyor zira iyi sandıklarımız kötü, kötü sandıklarımız da iyi olabiliyor. Film ziyafeti çekmek için biçilmiş kaftan, harika oyuncular ve güzel oyunculuklar da cabası. Şiddetle tavsiye ederim. İyi seyirler.