Şenlik Sürüyor: Samsun'a Film Geliyor

19.11.2007 14:44
Şenlik Sürüyor: Samsun'a Film Geliyor

Ankara Sinema Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kars Belediyesi, Statoil ve Akman Holding’in katkılarıyla düzenlediği 13. Avrupa Filmleri Festivali - Gezici Festival, Ankara ve Kars’tan sonra Samsun’a ayakbastı.

Festivalleri yalnızca sinema seçkinlerinin değil halkın da hak etiğine inanarak şehre film götürmeyi amaç edinen 13. Avrupa Filmleri Festivali- Gezici Festival Samsun’da, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün daveti ve Samsun İl Özel İdaresi’nin desteğiyle gerçekleştiriliyor. Dört gün sürecek festival şehrin sinemaseverlerine dolu dolu bir program sunuyor. Festivalde gösterimler AFM Samsun Sinemaları’nda gerçekleşecek.

Son on yıl içinde Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kars, Kayseri, Malatya, Mersin, Van, Çanakkale ve Yunanistan\'ın Drama, Gürcistan’ın Tiflis ve Azerbeycan’ın Bakü kentlerine giden Avrupa Filmleri Festivali ilk defa Samsun’a geliyor.

Michael Haneke Özel Bölümü
Gezici Festival bu yıl, ünlü yönetmen Michael Haneke’ye özel bir bölüm ayırdı. Şu sıralar Ölümcül Oyunlar (Funny Games) filmini ABD’de yeniden çeken Haneke, Kurdun Günü (Le Temps du Loup) ve Yedinci Kıta (Der Siebente Kontinent) filmleri ile Samsunlu sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Ayrıca yönetmenin Gezici Festival için özel olarak seçtiği, en beğendiği filmlerden Robert Bresson\'un Rastgele Balthazar’ı  ve Jean – Luc Godar’ın ‘Adı Carmen’ de festival kapsamında gösterilecek.

Avrupa Avrupa
Festivalin Kars ayağında gerçekleştirilen 2. Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması’nda Altın Kaz ödülü alan Srdan Golubovic\'in Tuzak (Klopka/the Trap), İsveç’ten Anders Nilsson\'un ülkesindeki şiddeti sorguladığı Karanlık Çökünce (Nar Morkret Faller/When Darkness Falss), “Uçan Hollandalı” filmiyle ünlenen Jos Stelling\'in tuhaf bir dostluğu anlattığı son filmi Duska, Alman yönetmen Volker Einrauch’un çok iyi geçinen iki ailenin oğullarından birinin diğerini öldürmesiyle ortaya çıkan gerilimi anlattığı Öteki Çocuk (Der Andere Junge/the Other Boy), Polonyalı yönetmen Andrzej Jakimovski’nin, Varşova Film Festivali’nin açılışını yapacak filmi Küçük Oyunlar (Sztuczki/Tricks)  festival kapsamında gösterilecek filmlerden.

Altın Palmiye’li film festivalde
Son yıllarda yükselişe geçen Romanya sinemasının en yeni örneklerinden olan ve bu yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi kazanan Cristian Mungiu’nun yönettiği 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün adlı filmi de özel gösterimle festivalde yer alacak.

Türk sineması seçkisi
Gezici Festival’in Türk Sineması 2007 bölümünde yer alan filmlere oyuncu ve yönetmenlerin katılımıyla galalar yapılacak. Festivalin Samsun ayağında Semih Kaplanoğlu’nun ‘Yumurta’, Handan İpekçi’nin Saklı Yüzler ve Reis Çelik’in ‘Mülteci’ filmleri gösteriliyor.

25. Yapım yılında YOL
Türk sinemasının en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilen Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği, Şerif Gören’in yönettiği ‘Yol’ yapımının 25. yıl dönümünde Gezici Festival kapsamından gösteriliyor. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan film hapishaneden bayram izni için serbest bırakılan beş mahkumun öyküsünü anlatıyor.

Hrant Dink anısına
Toplumsal yapının yalnızca etnik değil hemen her alanındaki ‘öteki’lerini anlatan filmlerin yer aldığı ve Hrant Dink’e adanan Öteki adlı bölümde, sinemaseverlerin her zaman izleyemeyeceği farklı kısa ve uzun metrajlı filmler izleyicilerin beğenisine sunulacak. Tony Gatlif\'in Latcho Drom adlı yapıtı bu bölümde gösterilecek filmlerden biri.

Absürd filmler festivalde!
Sinemaseverlerin belki de en çok eğlenerek izleyeceği bölümlerden biri de Absürd Filmler olacak. 2000’lerle birlikte gittikçe absürdleşen dünyanın ‘absürd filmleri’ 13. Avrupa Filmleri Festivali - Gezici Festival’de sinemaseverlerle buluşacak. Süresi 1 ile 20 dakika arasında değişen absürd kısa filmler özellikle kısa filmcilerin kaçırmayacağı bir şölen olacak. Gaelle Denis\'in City Paradise, Run Wrake\'nin Rabbit, Astrid Rieger\'in Mammal adlı kısaları bu bölümdeki filmlerden sadece birkaç tanesi.

Montreal’dan ödül alan Temizlikçi Kadın Düşleri Avrupa Panoraması’nda
Gezici Festival’in Avrupa Panoraması adlı bölümü her yıl olduğu gibi bu yıl da sinemaseverlere Avrupa’nın en iyi kısa filmlerini sunacak. Bu bölümde yer alan filmler, izleyicilerin oylarıyla yarışacak ve oylamaya katılan izleyicilerden kurayla belirlenecek on tanesi önümüzdeki yıl yapılacak festivalin gösterimlerini ücretsiz izleme şansını yakalayacak. Avrupa Panoraması’nda, Grzgorz Jonkajtys\'ın yönettiği, birçok festivalde ödül alan Ark, Banu Akseki’ye Montreal Film Festivali’nde Birincilik Ödülü getiren ve başrolünde Serra Yılmaz’ın oynadığı Temizlikçi Kadının Düşleri, Guido Thys\'ın Tanghi Argentini ve Mati Kütt\'ün Une Instituut adlı filmleri de bulunuyor.

Çocukların beyazperde hayali
Gezici Festival’in çocuklar için hazırladığı gösterimler bu yıl da sürecek. İsveç ve Norveç’ten gelen çocuk filmleri Türkiye’nin en genç sinemaseverleriyle buluşacak. Filmler her gün Samsun AFM Sinemaları’nda saat 10.30’da gösterilecek.

KÜTÜPHANENİZDE YER AÇIN
Zeki Ökten uzun zaman sonra kendisi için hazırlanan kitap için konuştu
Gezici Festival kapsamında her yıl hazırlanan sinema kitaplarına bu yıl bir yenisi ekleniyor. Ali Karadoğan’ın Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Zeki Ökten için bir kitap hazırladı. Kitapta çeşitli yazarlar aracılığıyla yönetmenin sinemasını derinlemesine inceleniyor. Ayrıca uzun zamandır konuşmayan Zeki Ökten yaşamı, sinemasını anlatıyor.

Ayrıntılı bilgi için
Ankara Sinema Derneği Tel: 0312 466 34 84
www.europeanfilmfestival.com