Anime: Ponyo

24.09.2010 16:53

Anime başlığında artık sürekli bir anime filmi veya serisi bulacaksınız. Çizgi dünyanın en usta işi çizimlerinin sergilendiği anime serileri ve filmlerini bulacağınız bu serinin ilk konuğu anime dünyasının üstadı Hayao Miyazaki.

 

Anime severler bu ismi yakından tanıyorlar ve gerçekten yaptığı işlere ve yarattığı dünyalara adeta tapıyorlar. Stüdyo Ghibli\'nin ortağı ve dünyanın en bilinen anime ustalarından Hayao Miyazaki\'nin son filmi Ponyo ilk yazıda karşınızda.

 

Türkçe\'ye Deniz Kızı Ponyo ismiyle çevrilen \"Gake no ue no Ponyo\" müthiş çizimlere, etkileyici bir konuya ve en önemlisi de inanılmaz bir hayalgücü anlatımına sahip bir çizgifilm. Aslında animelere çizgifilm demek çok da doğru değil çünkü bu filmler çizgifilmden de öte konulara sahip, öğreticiliği değil de anlatıcılığı ön plana çıkartmış çizimler.

 

Adından da anlaşılabileceği üzere Ponyo bir deniz kızı. Sualtında yaşayan ve dünyayı sürekli merak eden, müthiş saflığa ve iyimserliğe sahip, büyülü güçlere sahip bir balık olarak çıkıyor karşımıza ilk olarak. İçindeki keşfetme arzusunu açık denizlere korkusuzca açılmasından anlayabiliyoruz. Ponyo\'nun açık denizlerde dolaşırkenki aldığı hazzı yepyeni yerleri keşfederken aldığımız mutlulukla karşılaştırabiliriz örneğin. Miyazaki de tam olarak bunu amaçlamıştır. Ayrıca çizimlerin muazzamlığı, dünyamızın ne kadar güzelliklerle dolu olduğunun bir tasviri aslında. Hayalgücünü bu denli başarılı kullanabilen bir adamdan da başka türlü bir şey beklenemez zaten. Müthiş karakterlere sahip animede insanların ne kadar yardım sever olabileceklerini çocukça bir sevinçle izlerken kendinizi adeta bir rüyada buluyorsunuz. Denizdeki fırtınanın dahi doğurduğu sonuçları izlerken içinizdeki gerilim duygusu hayalgücünün tsunami tasvirinin ne denli bambaşka şeylere gebe olabileceğini de betimliyor.

 

2008 yapımı Ponyo\'nun seslendirme sanatçıları da oldukça yakından tanıdığımız isimlerden oluşuyor. İngilizce seslendirmesinde görev alan sanatçılardan bazıları şöyle: Matt Damon, Cate Blanchett, Liam Neeson, Tina Fey ve bu liste böyle gidiyor. Ancak filmi orijinal dilinde seyretmek her zaman olduğu gibi en güzeli.

 

Bir filmi izlerken hiç rüyada olduğunuzu hissetiniz mi? Peki filmi izledikten sonra kararan ekran size rüyadan uyanıyorsunuz hissini verdi mi hiç? Eğer bunları daha önce bir filmde hissetmediyseniz Ponyo\'yu kesinlikle izlemeli ve çizgilerin hayalgücüyle birleştiği animelerin ustası Hayao Miyazaki\'nin son filminde bu mutluluğu bulabilirsiniz.

 

İyi seyirler.