Liverpool Rock Ocakları

05.10.2010 09:39

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük müzik grupları hangileridir diye sorulsa, cevabınız hangi gruplar olurdu? Dire Straits? Pink Floyd? The Doors? The Queen? The Beatles? Peki bu müzik gruplarının nasıl biraraya geldiklerini ve gelişim aşamalarını biliyor musunuz? Eğer müzik tarihine yön verdiğini düşündüğünüz 10 yıllık süreçler arasından tercihiniz 1960\'lar ise bu gruplardan birkaçını biliyorsunuz demektir. The Beatles da bu gruplardandır ve eğer bir The Beatles hayranıysanız zaten kim olduklarını az çok biliyorsunuzdur. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr\'dan kurulu ve müzik tarihinin en başarılı gruplarından olan eşsiz rock grubu. Peki biraraya gelme hikayelerini biliyor musunuz? Bu film ile The Beatles efsanesinin ortaya çıkışını John Lennon\'ın gözünden öğrenebilirsiniz.

 

Bir Beatles biyografisi olan Nowhere Boy\'da, John Lennon\'ın üvey kardeşi Julia Baird\'a anlattıklarından ve Julia\'nın hatırladıklarından yola çıkılarak John\'ın 1955-1960 yılları arasındaki lise ve üniversite hayatı anlatılıyor. Dönemin giyiniş tarzı, müzik tarzı, hayat tarzı da tabii filmde oldukça belirgin şekilde vurgulanıyor. Elvis\'in popülerliğinin en üst düzeyde olduğu yıllarda John\'ın teyzesi tarafından büyütülmesi, annesini bulması, annesinin yardımı ile müziğe giriş yapması, serserilikleri, hayalleri, Paul ile tanışmaları, George ile tanışmaları filmde anlatılan başlıklardan. The Beatles\'dan önceki ilk müzik grubu The Quarrymen ile yakaladığı şöhreti de yine filmde bulacaksınız.

 

İngiltere\'nin tanınmış kadın fotoğraf sanatçılarından olan Sam Taylor-Wood\'un ilk uzun metraj film deneyiminde böylesine zor ve önemli bir konuyu seçmesi gerçekten büyük cesaret. Ancak oldukça başarılı bir iş çıkardığını da belirtmek gerekir. Beatles\'ın ortaya çıkışını ve bu 5 yıllık dönemi çok geniş ve detaylı şekilde anlatmayı başarmış yönetmen. Filmin başrolü genç oyuncu Aaron Johnson (En son Kick-Ass rolü ile karşımıza çıkmıştı.) John Lennon\'ı canlandırıyor. 50\'li yıllardaki rock\'n roll kıyafetleri içerisinde, Grease\'deki Travolta\'ya benzediğini belirtmek gerekiyor. Oldukça başarılı bir oyunculuk sergileyen 90 doğumlu İngiliz oyuncuya yardımcı rollerde ise John\'ın teyzesi Mimi rolünde Kristin Scott Thomas, Paul McCartney rolünde Thomas Sangster, George Harrison rolünde ise Sam Bell eşlik ediyor. Genç oyuncuların başarılı performansları gerçekten filmi, başarısız bir biyografi olmaktan kurtarıyor. Aslında The Beatles hayranıysanız zaten filmi sevmemeniz çok zor. Filmdeki en kötü sahne, filmin bittiği sahne. Çünkü herkes biraz daha Beatles görmek, efsanenin biraz daha gelişim kısımlarını görmek istiyor. Bunun için kimseyi suçlayamayız. Ancak yine de doyurucu bir Beatles filmi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak en doyurucu The Beatles filmi ödülünü \"Across The Universe\" filminin elinden alamaz. O filmi de izlemediyseniz kesinlikle izlemelisiniz. The Beatles şarkıları üzerine geliştirilen senaryosu hiç bitmeyeceğiniz bir müzik şöleninin yanında size oldukça doyurucu da bir hikaye veriyor.

 

Dünya üzerindeki çoğu film festivalinde gösterilen Nowhere Boy, ülkemizde de İstanbul Film Festivali\'nde gösterimdeydi. Ancak Türkiye genelinde bir gösterimi pek mümkün değil. 2009 yapımı film, The Beatles hayranlarının asla kaçırmaması gereken bir belgesel niteliği taşımaktadır.

 

Gereksiz detay: Filmin yönetmeni 1967 doğumlu Sam Taylor-Wood, film setinde tanıştığı başrol oyuncusu 1990 doğumlu Aaron Johnson ile nişanlanmıştır ve bir de bebekleri vardır.