Gezici Festival’den ‘taşra’ kitabı

23.11.2010 13:49
Gezici Festival’den ‘taşra’ kitabı

Yıllardır “taşra”yı kendisine sıla edinen Gezici Festival bu yıl programına aldığı bir bölüm ve yayıma hazırladığı Taşrada Var Bir Zaman adlı kitapla taşraya bir nevi borcunu ödüyor.

 

Çitlembik Yayınları’ndan çıkacak olan kitabın editörlüğünü Tül Akbal ve Aslı Güneş üstlendi. Aslı Kayhan, Aslı Güneş, Ayşe Kayhan, Behçet Güleryüz, Burçe Çelik, Fatih Özgüven, Jale Parla, Janet Barış, Mesut Varlık, Necla Algan, Tanıl Bora ve Tül Akbal’in yazılarıyla katkıda bulundukları kitap, taşranın çeşitli temsil biçimlerini tartışıyor ve kültür ve sanatta taşra imgesini irdeliyor.

 

Taşra sorgulanıyor

 

Kitabı yayıma hazırlayan Tül Akbal ve Aslı Güneş, sinemada giderek sayıları artan taşra temalı ya da mekânını taşrada arayan, oraya dönen, taşranın dünyasını öykü dünyası kılan filmlerin tespitiyle yola çıktıklarını, toplumsal ve kültürel temsil biçimlerinde de benzer bir görünümden söz edilebileceğini, bunun da başka sorgulamalara kapı açtığını söylüyorlar.

 

Taşrada Var Bir Zaman, “Taşra toplumsal, idari, iktisadi bir mekân ayrımı mıdır, toplumsal dinamikleri tarif edebilmenin bir karşıtlık kategorisi midir”, “Toplumsal dinamiklerin görünümlerini tarifler üzerinden çözmemiz ne kadar mümkündür”, “Sık kullanılan tanımlayıcı, tarif edici kavramları yeniden ve yeniden deşmek ve çözümlemek ihtiyacı bir gereklilik midir” sorularını soruyor ve taşra kavramını edebiyat, müzik, teknoloji, günlük hayat, cinselliğin pratikleri ve sinema alanları içinden tartışıyor.

 

Kitap 3 Aralık’tan itibaren Festival alanında ve kitabevlerinde satışa sunulacak.

 

Zeki Demirkubuz ve Tanıl Bora taşrayı konuşacak

 

Bu yıl 3-19 Aralık tarihlerinde sırasıyla Ankara, Artvin ve Ordu’da düzenlenecek Gezici Festival’in “Taşra” bölümü kapsamında Durul ve Yağmur Taylan kardeşlerin yönettikleri Vavien (2009) filmi gösterilirken Zeki Demirkubuz ve Tanıl Bora’nın konuşmacı olacakları bir panel düzenlenecek. Panel 7 Aralık Salı günü Ankara Alman Kültür Merkezi’nde yapılacak.