Aptallık Çağı

14.01.2011 15:08

Gezegenimizi tükettiğimizi bile bile neden hala bir şeyler yapmıyoruz? Yoksa insanlığı korunmaya değer bulmuyor muyuz? Bu cümleler ile giriş yapılan çarpıcı bir belgesel film The Age of Stupid. Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz ünlü oyuncu Pete Postlethwaite\'in son projelerinden birisi olan bu film, 2055 yılında geçiyor.

 

Hala çok fazla zamanımız olduğunu sanıyoruz, vasat The Day After Tomorrow veya 2012 filmlerindeki gibi bir anda büyük şeyler olacağını bekliyoruz ve onlar olana kadar da zorlamaya devam ediyoruz. Dünya algımız televizyon çerçevesinin içine girdiğinden beri gerçeklik duygumuz kaybolmaya başladı çok da farkında değiliz. Sürekli zamanımız olduğunu sanıyoruz. Tıpkı bu filmde de söylendiği gibi \"Kendi neslini yok eden tek tür değiliz ama bunu bilerek yapan tek türüz\".

 

Bilim adamlarından alınan bilgiler ile dünyanın 2055 yılına kadar ne hale geleceği ile ilgili bir çevre belgeseli The Age of Stupid. 2055 yılında dünyada kalan tek insan bir arşivci. Dünyanın ve insanlık tarihinin sahip olduğu tek arşiv ise Kuzey Kutup noktasına yakın bir yerde inşa edilmiş dev bir kuleden ibaret. Arşivci sorguluyor, gerçek görüntüler ve karakterler onun sorularını 2007 yılından cevaplıyor. Nasıl bu duruma geldik? ABD? Rusya? Japonya? Çin? Suçlu sadece onlar değil. Bir örnek: İngiltere\'de elektrik değirmenini manzarayı bozuyor diye kaldırtmak isteyen insanlar mahkemeye başvurup komşularının bahçesindeki alternatif enerji çözümünü yokediyorlar. Veya petrol şirketi, Afrika\'yı sömürerek doğal hayatı katledebiliyor. Birçok örnek var. Ve bunların hepsi biraraya geldiğinde ortaya çıkan şey ilk cümledeki sorgulamaya geliyor.

 

The Age of Stupid, sorgulayan, sorgularken yargılayan yapıya sahip ve belgelere dayanan bir belgesel film. Pete Postlethwaite\'in son zamanlarında hastalığına rağmen kendini adadığı küresel ısınma sorununa bir başka yaklaşım. !f İstanbul 2010\'da Dünyanın Çivisi bölümünde de gösterilen film, izlenmeyi hakeden, izlendikten sonra da kendinizi kesinlikle kötü hissedeceğiniz bir film.